ApaOne blog!

Vodič za lokalni SEO

04
jun
2021
Vodič za lokalni SEO

Optimizacija pretraživača (SEO) je neverovatno vredna marketinška metoda. Predstavlja dugoročnu strategiju i kada se pravilno uradi, ova strategija može da generiše promet na veb lokaciji bez ikakvog plaćenog oglašavanja!

Ukoliko želite da vaš brend bude fokusiran na određeno područje, onda je lokalni SEO strategija koja će vam pomoći da dosegnete članove svoje najrelevantnije publike u blizini. Ali šta je lokalni SEO i kako možete da optimizujete svoju e-trgovinu pojasnićemo vam u ovom blog tekstu.

 

Šta je lokalni SEO i zašto je važan?

Kada pretražite frazu poput „mehaničar“ na Google-u, dobićete listu obližnjih prodavnica automobila. Takođe, kada recimo putujete i pukne vam guma na putu i pretražite potpuno istu frazu stotinu milja od kuće, dobićete potpuno drugačiju listu na osnovu vaše lokacije. Tada se govori o lokalnom SEO-u na delu.

Kada optimizujete veb lokaciju za lokalni SEO tada se optimizacija odnosi za konkretno određeno područje. Ovo zasigurno ima smisla za maloprodaju koja želi da privuče veći promet, kao i za kompaniju za pripremu obroka koja isporučuje u krugu od 20 kilometara ili internet prodavnicu koja prodaje robu za ljude koji žive u određenom gradu.

Dobra lokalna SEO strategija pomaže vam da se koncentrišete na svoju ciljnu publiku, a ne na ljude širom zemlje ili sveta. To na kraju znači da će kvalifikovaniji kupci otkriti vašu veb lokaciju i izvršiti kupovinu.

Predstavljamo vam samo neke od smernica uz pomoć kojih možete da optimizujete svoju veb lokaciju za lokalni SEO, zajedno sa korisnim koracima koje možete da preduzmete van nje.

 

Počnite sa osnovama SEO-a

Kada neko nešto pretražuje na mreži, Google ima za cilj da vam pruži najtačnije rezultate i najbolje moguće iskustvo. Dakle, da biste se dobro rangirali, morate da dokažete dve stvari pretraživačima:

1. Da vaša veb lokacija ima smislen i vredan sadržaj oko određenih tema ili ključnih reči.
2. Da vaša veb lokacija pruža izvrsno iskustvo za svoje posetioce.

Postoji niz osnovnih praksi SEO optimizacije koje vam pomažu u tome, uključujući:

• Dosledan, visokokvalitetan sadržaj poput postova na blogu;
• Adekvatan dizajn veb stranice koji čitaocima omogućava pristup vašem sadržaju preko mobilnih uređaja;
• Jednostavna navigacija u prodavnici;
• Veb lokacija koja se brzo učitava;
• Veze visokog kvaliteta do vaše prodavnice iz pouzdanih izvora;
• Sigurna veb lokacija koja takođe ima SSL sertifikat.


Optimizujte za svoje područje

Kada postavite osnove, vreme je da pređete na lokalni SEO. Postoji niz koraka koje možete preduzeti da biste se usredsredili na svoju neposrednu oblast, ali u nastavku ćete pronaći neke od najčešćih i najefikasnijih. 

 

1. Nalog vašeg brenda na Google My Business-u

Google My Business je besplatna alatka koja pomaže lokalnim preduzećima da upravljaju unosom svoje kompanije na Google-u. Taj spisak je ono što se prikazuje na Google pretrazi i Google mapama sa imenom vašeg preduzeća, lokacijom, radnim vremenom, recenzijama, veb lokacijom i dodatnim informacijama.

Otvorite nalog i unesite što više podataka o vašoj prodavnici, na primer dodajte slike, odgovarajte na kritike i uvek se uverite da je na vašem spisku sve tačno, uključujući radno vreme.


2. Zatražite svoj spisak u drugim glavnim direktorijumima

Nekada je bilo korisno da svoje preduzeće navedete u svakom direktorijumu koji ste pronašli, međutim algoritam Google-a se promenio kako bi se više usredsredio na druge faktore rangiranja. To svakako ne znači da svoju kompaniju ne biste trebali da dodate u nekoliko značajnih direktorijuma koji se odnose na vašu industriju. Takvi direktorijumi i dalje imaju određenu težinu i često su simbol poverenja potencijalnih kupaca.


3. Prilagodite ciljne ključne reči

Ključne reči predstavljaju fraze za koje želite da se vaše preduzeće prikazuje kada ih pretražuju potencijalni kupci u vašem području. Trenutno možda ciljate više generičkih izraza poput „zanatsko pivo“, „stare knjige“ ili „odmaralište prikladno za porodicu“, ali da biste te ključne reči usmerili na svoje lokalno područje, potrebno je da u njih uvrstite i naziv područja ili grada u kojem se nalazi sedište vašeg preduzeća i za koje želite da optimizujete svoju veb lokaciju.

Iako verovatno ne želite da promenite celokupnu SEO strategiju kako biste prilagodili ove nove ključne reči, možete ih dodati u naslove stranica, meta opise i sadržaj koji je napisan posebno za vaše područje.


4. Napišite sadržaj specifičan za vaše područje

Ukoliko već kreirate visokokvalitetan sadržaj poput tekstova na blogu, video zapisa, e-knjiga i sl., to znači da ste sjajno započeli SEO! Sadržaj je jedan od najefikasnijih načina da Google-u (i potencijalnim kupcima) pokažete da ste stručnjak za određene teme.

Na primer, ako prodajete proizvode za baštovanstvo, mogli biste da pišete o biljkama koje su specifične za vaš region, zajedno sa vremenima žetve. Ako prodajete prilagođene ogrlice za pse, možda ćete podeliti vodič sa najboljim parkovima za pse u vašem gradu. Takođe, u sadržaj je veoma bitno da uvrstite i lokalne ključne reči o kojima smo ranije govorili.

Lokalni SEO predstavlja obimno područje, za koje je potrebno svakodnevno usavršavanje i rad, a koje će vam doneti dugoročni uspeh. Trebaće vam vremena da se vaša veb stranica popne na rang listu, ali stabilan i dosledan rad će vam se isplatiti.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Na koje sve načine možete iskoristiti moć LinkedIn-a u svom biznisu?

Na koje sve načine možete iskoristiti moć LinkedIn-a u svom biznisu?

LinkedIn danas predstavlja najveću poslovnu društvenu mrežu, zahvaljujući kojoj se ljudi, iz čak 150 različitih poslovnih industrija iz...
Kako obezbediti povratne linkove ka vašem sajtu?

Kako obezbediti povratne linkove ka vašem sajtu?

SEO optimizacija sajta se sastoji iz on-site i off-site tehnike. Bitan deo off-site optimizacije jesu povratni linkovi (backlinks) koji su...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.