ApaOne blog!

Google odložio ukidanje kolačića do 2025. godine

21
maj
2024
Google odložio ukidanje kolačića do 2025. godine

Internet je postao sastavni deo našeg svakodnevnog života, omogućavajući nam pristup informacijama, zabavi i mogućnostima za komunikaciju.

Međutim, dok koristimo internet, naše aktivnosti često se prate i analiziraju kako bi se stvorio bolji uvid u naše preferencije i navike. Jedan od načina na koji se to radi su kolačići.

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se čuvaju na našem računaru kada posetimo određeni web sajt. 

Kolačići trećih strana su posebno interesantni jer nisu direktno vezani za sajt koji posećujemo, već ih postavljaju druge kompanije, kao što su oglašivači ili analitičke firme. Ovi kolačići omogućavaju ovim kompanijama da prate naše aktivnosti na internetu, stvarajući profil o našim interesovanjima i ponašanju.

Zašto je Google planirao da ukine Kolačiće trećih strana?

Poslednjih godina, u javnom diskursu je sve više zabrinutosti u vezi sa privatnošću korisnika na internetu. Mnogi korisnici su izrazili bojazan zbog toga što se njihove aktivnosti praćenjem kolačića mogu koristiti za ciljanje reklama i stvaranje detaljnih profila o njima. 

U skladu sa tim, kompanija Google je najavila planove za ukidanje kolačića trećih strana u svom popularnom Chrome pregledaču.

Međutim, nedavno je Google najavio da će ponovo odložiti ovu promenu do 2025. godine. Razlog za ovo odlaganje su izazovi u usklađivanju povratnih informacija od različitih učesnika industrije i regulatornih tela. Ovo odlaganje ima široke posledice za sve učesnike internet ekosistema.

Šta ovo znači za korisnike?

Za korisnike, odlaganje ukidanja kolačića trećih strana može značiti produženi period u kojem ćemo biti izloženi praćenju na internetu.

Dok kolačići trećih strana mogu poboljšati naše iskustvo na internetu pružajući nam personalizovane reklame i sadržaj, istovremeno predstavljaju i pretnju našoj privatnosti.

Posledice za vlasnike sajtova i oglašivače

Ovo odlaganje takođe ima posledice za vlasnike web sajtova i oglašivače.

Za vlasnike sajtova, to znači da će možda morati da pronađu nove načine za generisanje prihoda putem svojih sajtova, što može uključivati traženje alternativnih izvora prihoda ili pronalaženje novih marketinških strategija.

Za oglašivače, ovo odlaganje znači da će morati da smisle nove načine za ciljanje korisnika i promociju svojih proizvoda i usluga.

Odluka kompanije Google da odloži planirano ukidanje kolačića trećih strana pokazuje složenost i izazove koji se javljaju u balansiranju između zaštite privatnosti korisnika i potreba oglašivača i izdavača. Dok je zaštita privatnosti korisnika od suštinskog značaja, istovremeno je važno osigurati da internet ostane otvoreno i dostupno mesto za sve korisnike i kompanije.

Ovo odlaganje je samo jedan korak u tom procesu, a budućnost online privatnosti će ostati tema velike pažnje i rasprave u godinama koje dolaze.


Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Model marketinškog zamajca: Kada kupci postaju poslovni pokretači

Model marketinškog zamajca: Kada kupci postaju poslovni pokretači

Ako nikada niste čuli za model zamajca, on predstavlja anti-tezu za prodajni levak. Za razliku od levka,...
SEO taktike koje će poboljšati vaše poslovanje

SEO taktike koje će poboljšati vaše poslovanje

Šta je SEO i zašto je važan za vaše poslovanje? SEO ili optimizacija za...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.