ApaOne blog!

7 proverenih strategija za izdvajanje od konkurenata na Google-u

09
apr
2021
7 proverenih strategija za izdvajanje od konkurenata na Google-u

Isticanje na Google-u ne odnosi se samo na dobar oglas, već i na iskorišćavanje najboljih SEO praksi i alata koje Google nudi, tako da možete da privučete dugoročni organski promet dok istovremeno ostvarujete klikove na web lokaciju, stranice usluga i postove na blogu. Kada to uradite kako treba, možete pobediti svoje konkurente upravo kada su potencijalni kupci spremni za kupovinu.

 

Ako želite da ostanete konkurentni u svojoj industriji, morate da procenite svoju SEO i PPC strategiju i napravite plan koji osigurava da ćete se jednom zauvek izdvojiti od konkurenata. Započnite sa procenom ovih sedam osnovnih elemenata vašeg trenutnog marketinškog plana.

Kako se možete izdvojiti od konkurenata na Google-u?

Stranice rezultata Google pretraživača nude mnogo mogućnosti da se istaknete u raznim oblicima. Postoje oglasi, besplatni rezultati, lokalni rezultati, slike i još mnogo toga. Ispod smo istakli nekoliko dostupnih načina da se istaknete na platformi za pretragu.

1. Napravite ubitačne “search” oglase

Postoji mnogo načina da napravite sjajne Google oglase koji se ističu od konkurencije. Istražite ključne reči, isprobajte varijacije oglasa (usredsredite se na ključne reči u jednom naslovu i kreativnost ili pripovedanje priča u drugom), koristite mogućnost proširenog oglasa, koristite povratne informacije kupaca na copy vašeg oglasa, učinite svoje oglase lokalno fokusiranim. 

2. Prikazujte Google display oglase

Da biste se istakli na Google-u display oglašavanjem, jedna od strategija je ciljanje ključnih reči koje imaju najbolji učinak u vašim search oglasima ako ih prikazujete. Možda ćete želeti da pogledate i organske sadržaje sa najboljim performansama da biste stekli osećaj šta je to što ima najbolji odjek kod vaše publike. Takođe, pobrinite da se vaši oglasi prikazuju na pravim web lokacijama.

 

Možda najvažniji element na koji treba obratiti pažnju predstavlja vaš dizajn. Ako koristite sopstveni dizajn, obavezno napravite različite veličine oglasa kako bi odgovarali različitim odredištima za plasman i različitim uređajima. Ako koristite prilagodljive display oglase, obavezno se fokusirajte na naslove. Iako će se od vas tražiti da navedete kratak naslov (25 znakova), dugački naslov (90 znakova), opis (90 znakova) i ime vašeg preduzeća (25 znakova), Google nikada neće prikazivati oba naslova istovremeno i ponekad isključuje opis, pa se pobrinite da su i vaši kratki i dugi naslovi dovoljno dobri da stoje samostalno. 

3. Optimizujte svoje lending stranice

Pregledajte ključne lending stranice da biste se uverili da je sadržaj optimizovan. Cilj je povećati organski promet na vašim stranicama koje donose prihod, pa se uvek fokusirajte na stranice koje su zaista bitne. Što više saobraćaja generišete na vašim stranicama, to ćete više angažovanja na njima dobiti. A što više angažovanja, to ćete se bolje rangirati i isticati na Google-u.

 

Da biste optimizovali lending stranice, prvo pitanje koje morate postaviti je: imamo li primarnu ključnu reč za ovu stranicu? Još važnije, da li je zastupljena na pravim mestima na stranici? Na primer:

 

 • U vašoj oznaci H1
 • U najmanje jednoj alt oznaci
 • U najmanje jednoj oznaci H2
 • U URL-u

 

Ne zaboravite da dodate visokokvalitetne spoljne linkove, relevantne interne linkove, slike i druge medije. Pomoću ovih jednostavnih promena možete započeti rangiranje lending stranica, što vam omogućava da usmerite više saobraćaja na stranice koje su najvažnije.

4. Napravite (i održavajte) svoj Google My Business profil

Vaš Google My Business profil je prepun informacija koje će vam pomoći da se istaknete, ali ono što najviše donosi su pregledi. Pronađite svoje recenzije direktno u pretrazi pomoću My Business. Pomoću naloga (koji je besplatan) možete da upravljate recenzijama i odgovarate na njih. Vaši odgovori takođe mogu otkriti mnogo o vašem brendu i vrednostima - a s obzirom da 96% kupaca čita odgovore preduzeća na njihovu recenziju, svakako biste trebali iskoristiti ovu priliku da se istaknete. Ako još uvek niste uvereni, uzmite u obzir sledeće statistike:

 

 • 93% potrošača koristilo je internet da bi pronašlo lokalno preduzeće u poslednjih godinu dana.
 • 87% potrošača čita onlajn recenzije za lokalna preduzeća u 2020. godini.

5. Iskoristite “Google snippets” 

Google snippets se odnose na različite vrste rezultata koje Google uključuje na stranice rezultata pretraživača (SERP). Iako će standardni fragment sadržati standardni meta opis, obogaćeni fragmenti će odgovoriti na pitanje korisnika ili pokazati ocenu zvezdicom, podstičući ih da kliknu na vezu. Kao takvi, bogati fragmenti pružaju bolje iskustvo pretraživanja i povećavaju broj klikova na vašu web stranicu. Da biste kreirali obogaćene fragmente za svoju web stranicu, vaša web stranica treba da sadrži određene informacije u obliku strukturiranih podataka. Strukturirani podaci su način klasifikovanja informacija na vašim stranicama tako da Google zna da ih prikupi za određene pretrage.

6. Fokusirajte se na pribavljanje visokokvalitetnih linkova

To znači da ne možete zanemariti izgradnju mreže linkova kada razvijate marketinški plan koji vam omogućava da se izdvojite od konkurenata na Google-u. Evo nekoliko dokazanih taktika izgradnje linkova za poboljšanje vašeg SEO-a:

 

 • Objavite kvalitetan sadržaj: Što je vaš sadržaj bolji, to je veća verovatnoća da će ga ljudi linkovati.
 • Guest post: Podelite svoj sadržaj na relevantnim blogovima i web stranicama.
 • Uradite istraživanje konkurencije: Procenite linkove konkurencije da biste videli kako možete da se rangirate bolje od njih.
 • Napravite studije slučaja: One su pune podacima pogodnim za linkovanje.

 

Sve ovo uklopite u svoj marketinški plan da biste izgradili snažan backlink profil koji vam omogućava da se nadmećete na Google-u.

7. Pišite SEO optimizovane blogove

Da biste poboljšali rangiranje, morate gledati šire od landing stranica. Sadržaj bloga vam omogućava da ciljate više ključnih reči, privlačeći više potencijalnih kupaca na vaš web sajt, istovremeno pružajući vrednost unapred.

 

Ne zaboravite da optimizujete taj sadržaj postavljanjem ključnih reči na prava mesta, korišćenjem najboljih praksi internog i eksternog linkovanja i uspostavljanjem povratnih veza do tog sadržaja objavljivanjem “guest postova”. 

Istaknite se u odnosu na konkurenciju na Google-u

Takmičite se sa konkurentima tamo gde je najvažnije: na Google-u. Koristite ove strategije i taktike za rangiranje važnih lending stranica, izgradnju jačeg backlink profila i još mnogo toga. Što se bolje rangirate na Google-u, to je lakše da se istaknete i jednom zauvek budete ispred konkurencije.

 

 • Napravite ubitačne “search” oglase
 • Prikazujte Google display oglase
 • Optimizujte svoje lending stranice
 • Napravite (i održavajte) svoj Google My Business profil
 • Iskoristite “Google snippets
 • Fokusirajte se na pribavljanje visokokvalitetnih linkova
 • Pišite SEO optimizovane blogove

Kategorija: Web razvoj

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Da li vaše preduzeće treba da se oglašava na LinkedIn-u?

Da li vaše preduzeće treba da se oglašava na LinkedIn-u?

Oglašavanje na LinkedIn-u može da bude veoma unosna strategija, ali u nekim slučajevima ovaj način oglašavanja može da se pretvori...
Kako da stignete do potencijalnih klijenata na društvenim mrežama

Kako da stignete do potencijalnih klijenata na društvenim mrežama

Društvene mreže su najlakši i najbrži kanal za prikupljanje potencijalnih klijenata za vaše poslovanje. Korišćenjem plaćenih...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.