ApaOne blog!

Kako napraviti dobre video zapise za društvene mreže: 9 koraka za veći broj pregleda

02
jul
2021
Kako napraviti dobre video zapise za društvene mreže: 9 koraka za veći broj pregleda

Društvene mreže se sve više vraćaju organskom dosegu, pa je pojavljivanje i dobro pozicioniranje teško, a privlačenje pažnje još teže.

 Postavlja se pitanje kako se može istaknuti na društvenim mrežama?

Jedan od načina da budete ispred drugih jeste maksimalna nadogradnja vašeg sadržaja. Rešenje je video na društvenim mrežama.

Video zapisi na društvenim mrežama toliko su privlačni da ih algoritmi guraju do vrha dosega. Facebook, Instagram i LinkedIn su mreže na kojima svi žele da učine što više u ovim svemoćnim formatima. Onaj ko uspe u tome, pobeđuje u algoritmima i u takmičenju za pažnju.

Umesto da samo kreirate objavu koju ćete povezati sa napisanim člankom, napravite malu reklamu i predstavite publici vaš članak kroz video sadržaj.

U ovom blog tekstu ćemo vam otkriti kako da napravite video zapise za društvene mreže, koji će zadržati postojeću i privući novu publiku.

 

Šta vam je potrebno?

U ovom tekstu nećemo govoriti o prosečnom video sadržaju snimljenom na mobilnim telefonima, jer je to ono što svi rade. Može i bolje od toga. Malo više napora doneće vam mnogo bolje rezultate. 

 

Predstavljamo vam koje su to ključne stavke za postavljanje video snimaka na društvenim mrežama uz malo opreme i softvera. Potrebni su vam:

  • Stativ i pristojna kamera
  • Mikrofon i tiha soba
  • Svetlo ili prozor
  • Osnovni softver za uređivanje
  • Aktivno praćenje na društvenim mrežama (LinkedIn, Facebook, Instagram ili Twitter)

 

1. Podesite jednom i snimite mnogo

Kada postavite sve stvari na svoje mesto, iskoristite to vreme da snimite više sadržaja odjednom. Ovakva vrsta „serijskog snimanja“ znači da najbolje iskoristite taj dan, olakšate sebi posao i ne igrate sa osvetljenjem iznova i iznova.

Ako niste izgradili samostalni studio za snimanje, dovoljno je da samo podesite kameru u sunčanom uglu vašeg doma ili kancelarije. 

Predstavljamo vam neke od primera:

Postavite kameru na stativ, na relativno maloj udaljenosti, tako će vaša glava ispuniti veći deo kadra. Ne morate da imate profesionalni mikrofon za kameru, možete da iskoristite mikrofon za  podcasting koji je priključen na računar preko USB-a. Potrebno je da sedite nekoliko metara od mikrofona i zida, tako da vaš glas ne odjekuje.

 

2. Snimajte

Predlažemo vam da vaš video snimak traje jedan minut, jer je to savršena minutaža za društvene mreže. Neki od načina kako da snimite vaš video su:

 

  1. Pokažite osmeh - 0:00

Ovo može da bude prvi kadar vašeg video snimka.

  1. Predstavite se - 0:02

Dovoljno je da kažete samo vaše ime i titulu, odnosno čime se bavite. 

  1. Recite publici šta radite u video snimku - 0:05

 „Delim sa vama članak o...“

 „Ovo je samo brzi video u kojem ću vam reći...“

 „Evo kratkog sažetka naših najnovijih saveta...“

Ovo su sekunde koje će se videti i pre nego što neko klikne na vaš video snimak, pa je s toga potrebno da ga započnete sa velikom energijom, snažnim izjavama i da koristite jezik tela.

  1. Rezimirajte članak - 0:45

Brzo prelistajte rezime članaka, koji bi trebalo da ima oko pet tačaka sa po nekoliko reči o svakoj. Samo navedite ključne tačke kao da nekom govorite o tome u poruci govorne pošte.

Ukoliko se desi da se osećate kao da ste nešto pogrešili, samo zastanite, nasmejte se i ponovite taj deo.

  1. Predložite publici da kliknu! - 0:55

„Ako vam ovo zvuči korisno, samo kliknite na link u opisu...“

„Link u ovoj objavi vodiće vas do kompletnog procesa...“

  1. Zahvalite im što su gledali vaš video snimak - 1:00

To može biti jednostavna reč poput “hvala” ili “hvala vam što me pratite”.

 

3. Uvoz, montaža i sinhronizacija

Važno je da sinhronizujete zvuk i video. Potrebno je da se talasni oblik zvuka poklopi sa video i audio sadržajem, koji ste posebno snimili.

U montaži vam savetujemo da vaše lice ispuni bar 30% video zapisa. 

Pored toga treba voditi računa o safe zonama na ekranu - ostavite mesta za eventualne natpise i kontrole video plejera ispod vašeg lica.

Vodite računa da materijal koji koristite u preostalim sekundama video zapisa, bude vremenski sinhronizovan i da se pojavi u momentu kada govorite o tome.

Pokazaćemo vam kako izgleda primer dobro snimljenog i montiranog video snimka:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dunja Jovanic (@imfashionbabe)

​4. Izmenite i dodajte naslove

Sledi korak u kojem želite da uredite vaš video snimak. To podrazumeva eventualno skraćivanje minutaže, kako biste je sveli na jedan minut, zatim ubacivanje dodatnih efekata i slično, ali i dodavanje naslova, odnosno onoga što će privući publiku.

Sam tekst naslova vašeg video snimka će publiku privući ka vašem sadržaju. Dobar naslov je važan i zbog pristupačnosti.

 

​5. Sačuvajte vaš video snimak

U ovom koraku je potrebno da sačuvate datoteku kao MP4 na svom računaru i nakon toga je ona spremna za sledeći korak.

 

​6. Dodajte vezu za praćenje koda za praćenje kampanje

Na društvenim mrežama možete da pratite kako vaša publika reaguje, odnosno koliko vaš video snimak ima lajkova, komentara, deljenja i prikaza.

Međutim, društvene mreže vam neće pokazati da li su posetioci kliknuli (saobraćaj) ili šta su radili nakon što su ušli na vašu veb lokaciju (konverzije). Da biste to postigli, potreban vam je kod za praćenje kampanje.

Koristite jednostavni kreator URL-ova za praćenje kodova (medija, izvora i naziva kampanje) do veze do vašeg članka.

Potrebno je da sve to povežete sa Google Analytics. 

Koristićete tu vezu sa kodom za praćenje u postu na društvenim mrežama, omogućavajući na taj način praćenje prometa i konverzija u Google Analytics-u.

 

​7. Objavite video snimak na društvene mreže

 

Sada je vreme da sve ove korake uklopite u jedno, odnosno da vaš sadržaj postavite na društvene mreže.

Potrebno je da kreirate novi post na društvenim mrežama i da uvezete vaš video snimak. Zatim dodajte vezu sa kodom za praćenje. 

Vaš post bi trebao da sadrži brojeve, citate, hashtag-ove, da koristite prelome redova i posebne znakove odnosno emotikone. Takođe, savetujemo da označite saradnike, ukoliko su prisutni u vašim sadržajima ili su bili deo na bilo koji drugi način. Bilo koji oblik zajedničkog marketing sadržaja i interakcije sa publikom je veliki plus.

 

​8. Promovišite video zapis / objavu na društvenim mrežama

 

Kada ste objavili vaš video snimak u vidu post-a, potrebno je da ga pošaljete određenom broju ljudi, kako bi se algoritam pokrenuo, jer je upravo on taj koji potiskuju video na vrh društvenih tokova.

To možete da uradite na sledeći način:

  • Pošaljite e-poštu ljudima za koje mislite da će imati korist od vašeg sadržaja
  • Podelite ga sa relevantnom privatnom grupom na Facebook-u, Viber-u…

Zamolite ih da lajkuju objavu, komentarišu i šeruju na svom profilu.

Takođe, postoje alati pomoću kojih možete da promovišete vaš sadržaj u vidu plaćenog oglašavanja. Jedan od tih je Facebook Ads Manager

Sadržaj je odličan način za promociju vaše firme. Video snimak je odličan način za promociju sadržaja. A direktno deljenje video zapisa sa bliskim prijateljima je odličan način za promociju videa na društvenim mrežama.

 

​9. Merenje rezultata

 

Kod za praćenje kampanje koji smo dodali omogućava nam da vidimo saobraćaj, stopu konverzije i nove pretplatnike na newsletter. 

Doseg video zapisa je funkcija veličine vaše mreže. Veći i aktivniji sledbenici videće veći doseg i angažovanje bilo koje društvene aktivnosti. Rezultati se razlikuju, u zavisnosti od samog sadržaja i naravno kampanja.

Ukoliko imate nedoumica ili jednostavno želite da saznate više o ovoj temi, kontaktirajte ApaOne marketing agenciju i naš stručni tim će vam odgovoriti u najkraćem roku.

 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Aplikacije za Instagram fotografije bez kojih ne možemo!

Aplikacije za Instagram fotografije bez kojih ne možemo!

Obožavamo Instagram filtere i sve ostale mogućnosti koje nam pruža ova aplikacija. Ali, uvek želimo još, naročito ukoliko...
Važnost marketinga u post-prazničnoj tišini

Važnost marketinga u post-prazničnoj tišini

Istovetno pravilo svakog priručnika koji se bavi teorijskom i praktičnom primenom marketinga slovi da je pri reklamiranju od...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.