ApaOne blog!

Novine u Google Analytics 4

10
nov
2023
Novine u Google Analytics 4

Google Analytics planira ukidanje četiri modela atribucije, a istovremeno uvodi nove funkcije nazvane “proračunate metrike” koje omogućavaju kreiranje prilagodljivih metrika koje su namenjene potrebama vašeg poslovanja.

Prema saopštenju iz Google-a modeli atribucije First Click, Linear, Time decay i Position based će biti postepeno ukinute iz GA4. Podrazumevana atribucija će preći na modele plaćenih i organskih podataka za sve naloge koji trenutno koriste ove modele. Drugi modeli poput modela Last Click će ostati dostupni.

Uklanjanje modela atribucije zasnovanih na pravilima predstavlja pomak ka automatizovanoj atribuciji koja se bazira na veštačkoj inteligenciji u okviru Google Analytics-a.

Koje su posledice uklanjanja modela atribucije?

Uklanjanje četiri modela atribucije može uticati na marketare koji su optimizovali kampanje i strategije upravo prema ovim modelima, to bi moglo usmeriti korisnike Google Analytics-a ka atribucijama koje se oslanjaju na Google-ove modele bazirane na veštačkoj inteligenciji, što bi moglo otežati razumevanje na koji način atribucija zapravo funkcioniše. Kako bi se nadoknadio ovaj nedostatak Google Analytics uvodi proračunate metrike tj. način da korisnici koriste standardne ili prilagodljive metrike koristeći matematičke formule.

Kao primer Google je naveo proračunatu metriku Item margin koja može oduzeti troškove proizvodnje od cene proizvoda.

Iz Googla je naznačeno da bilo koju metriku možete prilagoditi kako bi odgovarala potrebama vašeg poslovanja.

Proračunate metrike omogućavaju podešavanje i kombinovanje drugih metrika.

Korišćenje proračunatih metrika

Proračunate metrike omogućavaju korisnicima da uključe osnovnu poslovnu logiku u metrike. Korisnici sa administratorskim pravima mogu kreirati do pet proračunatih metrika za standardne objekte i do pedeset za Analytics 360 objekte.

Nove opcije biće dostupne u izveštajima, istraživanjima i API-ju za analitiku.

Proračunate metrike pružaju više opcija, ali imaju i svoje nedostatke.
Dozvoljavanje korisnicima da kreiraju složene proračunate metrike može dovesti do zabune u izveštajima, zbog toga je potrebna edukacija korisnika na koji način da koriste i kreiraju metrike tako da pružaju stvarnu vrednost.

Kako biste izbegli ove promene Google preporučuje da pogledate vaše postojeće postavke atribucije. Svi izveštaji i strategije koji se oslanjaju na četiri uklonjena modela trebaju biti prebačeni na alternativne metode atribucije. Preporučuje se testiranje alternativnih metoda atribucije unapred.


Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Twitter: Kako povećati broj pratilaca?

Twitter: Kako povećati broj pratilaca?

„Pa, koliko pratilaca imate na Twitteru?“Jedno od osnovnih pitanja ukoliko imate nalog na ovoj društvenoj mreži...
10 najčešćih grešaka u kreiranju brenda na društvenim mrežama i kako da ih izbegnete

10 najčešćih grešaka u kreiranju brenda na društvenim mrežama i kako da ih izbegnete

Društvene mreže su već dugo idealan način za povezivanje sa ciljnom grupom, lako oglašavanje i brendiranje. No, u...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.