ApaOne blog!

Google korisno ažuriranje stiže!

03
nov
2022
Google korisno ažuriranje stiže!

U poslednje vreme internet je preplavljen vestima o novom korisnom ažuriranju od strane Googla, te je mnoštvo stručnjaka podelilo svoja mišljenja na tu temu.

Google uvodi korisno ažuriranje sadržaja kako bi osigurao da korisnici dobiju najkorisnije odgovore na svoja pitanja. Algoritam će nagraditi sadržaj koji najbolje ispunjava nameru pretrage, a lep sadržaj neće imati šanse.

 

Šta je to Google korisno ažuriranje?

Google-ovo novo korisno ažuriranje sadržaja posebno cilja na „sadržaj za koji se čini da je prvenstveno kreiran za dobro rangiranje u pretraživačima, a ne da pomogne ili informiše ljude“.

Svrha ovog ažuriranja algoritma je da pomogne pretraživačima da pronađu „sadržaj visokog kvaliteta“, rekao je Google. Google želi da nagradi bolji i korisniji sadržaj koji je napisan za ljude i da pomogne korisnicima.

Sadržaj napisan u svrhu rangiranja u pretraživačima – ono što biste mogli nazvati „sadržaj na prvom mestu za pretraživače“ ili „ SEO sadržaj “, o njemu se često piše u poslednje vreme i o njemu se raspravlja na društvenim medijima. Ukratko, pretraživači postaju frustrirani kada naiđu na beskorisne veb stranice koje se dobro rangiraju u pretrazi jer su dizajnirane da se dobro rangiraju.

Google-ov novi algoritam ima za cilj da smanji te tipove web sajtova, istovremeno promovišući korisnije web stranice, dizajnirane za ljude, a ne za pretraživače.

Google je rekao da je ovo „stalni napor da se smanji sadržaj niskog kvaliteta i olakša pronalaženje sadržaja koji se čini autentičnim i korisnim u pretrazi“.

 

Na koje vrste sadržaja će uticati ažuriranje korisnog sadržaja?

Iako ovi algoritmi ne ciljaju izričito ni na jednu specifičnu nišu, Google je rekao da bi ove vrste sadržaja mogle biti najviše pogođene:

  • Online edukativni materijal

  • Umetnost i zabava

  • Prodaja

  • Stvari vezane za tehnologiju

 

To je zato što je sadržaj napisan u tim oblastima istorijski pisan više za pretraživače nego za ljude.

„Ako tražite informacije o novom filmu, možda ste ranije naišli na članke koji su objedinjavali recenzije sa drugih sajtova bez dodavanja perspektiva izvan onoga što je dostupno na drugim mestima na vebu. Ovo nije od velike pomoći ako očekujete da pročitate nešto novo. Sa ovim ažuriranjem videćete više rezultata sa jedinstvenim informacijama, tako da je veća verovatnoća da ćete pročitati nešto što niste." - Google

 

Kako da na vas ne utiče novo ažuriranje?

 

Naravno, najbolji način da izbegnete ulazak u “crnu knjigu” Googla jeste da prvo kreirate sadržaj za ljude, a zatim da ga optimizujete za pretragu kasnije. Za postojeće objave na blogu, to znači optimizaciju i osvežavanje postojećeg sadržaja.

Pregledajte svoju biblioteku sadržaja svakog kvartala i identifikujte delove koji donose najveći povraćaj ulaganja za vaše poslovanje i one sa potencijalom. Koji novi uvid, podatke, trend, društveni dokaz ili perspektivu možete da dodate da biste sadržaj učinili vrednijim za svoju publiku?

 

Podelićemo sa vama neke korisne savete i SEO listu prioriteta kako da začinite postojeći sadržaj:

  • Ažurirajte key takeaway odeljak (ili dodajte jedan ako ga trenutno nema)

  • Dodajte sadržaj da biste čitaocima olakšali navigaciju kroz članak

  • Uključite citate stručnjaka

  • Ažurirajte stare podatke i referencirajte nove, relevantne podatke iz industrije da biste povećali kredibilitet

  • Ugradite srodne video snimke i podkaste kako biste čitaocima pružili više informacija

  • Naoružajte svoju publiku besplatnim alatima, šablonima za preuzimanje, kontrolnim listama, e-knjigama i drugim korisnim resursima

  • Napravite privlačnije, informativnije vizuelne efekte. Razmislite o pretvaranju blokova teksta u vizuelne elemente tamo gde je to moguće.

  • Dodajte nove H2 ili H3 odeljke gde je potrebno. Proširite postojeće ključne tačke dodavanjem relativnih primera kako biste čitaoce vodili kroz rešavanje problema.

  • Neka vaš jezik bude ubedljiv i jednostavan, pobrinite se da vaš sadržaj reši bolne tačke čitaoca.

  • Ažurirajte datum svog dela da biste pokazali čitaocima da čitaju nešto novo

 

Sve u svemu, neka prioritet cele kompanije bude isporuka korisnog sadržaja. Stavite svoju publiku u centar svog procesa stvaranja ideja, kreiranja i ažuriranja. Tako kreirate sadržaj koji oblikuje kulturu i ostvarujete povraćaj ulaganja marketinga sadržaja.

 

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Google objavio novi SEO Starter Guide

Google objavio novi SEO Starter Guide

Google je objavio novu verziju SEO Starter Guide-a. Ukoliko do sada niste čuli, SEO Starter Guide...
Buyer persona: koliko dobro poznajete svoju ciljnu grupu?

Buyer persona: koliko dobro poznajete svoju ciljnu grupu?

Ukoliko ste nekada kreirali strategiju, pravili plan kampanje ili oglašavanja, onda sigurno znate koliko je važno definisati target...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.