ApaOne blog!

Šta je SEO i kako napisati sadržaj za web sajt koji će se dobro pozicionirati na Googlu?

11
avg
2022
Šta je SEO i kako napisati sadržaj za web sajt koji će se dobro pozicionirati na Googlu?

Za početak je najbolje da vam objasnimo pojmove kao što su prirodni saobraćaj i SEO content (sadržaj) da biste bolje razumeli nastavak teksta.

Organic traffic (organski ili prirodni sadržaj) čine posetioci koji dospeju na vaš web sajt putem neplaćenih izvora. Na primer kucanjem ključnih reči u pretraživač ili putem linka. U prevodu, svi posetioci koji su došli na vaš web sajt prirodnim putem računaju se kao prirodni saobraćaj (nema plaćenog sponzorstva).

Organski saobraćaj može da se podeli:

  • Direct (kucanjem URLa)
  • Search (putem internet pretraživača)
  • Referral (klinknuli ste na link putem nekog sajta)
  • Social (putem društvenih mreža)
  • Email (kliknuli ste na link koji vam je poslat putem emaila)
  • Mobile (putem mobilne aplikacije)

Zbog čega je SEO važan

SEO (Search Engine Optimization) predstavlja skup tehnika koje za cilj imaju da dovedu što više posetioca putem prirodnih pretraga na internet pretraživačima.

SERP (Search Engine Results Pages) predstavlja odgovor Googla na upit pretrage od strane korisnika. U prevodu, SERP predstavlja rezultate koje vidimo kada pretražimo nešto (sajtovi, plaćene reklame, video zapisi..). SEO vam pomaže da se baš vaš sadržaj nađe tu, što više rangiran.

SEO je važan zbog što većeg saobrćaja na vašem web sajtu i ostalim platformama. Bez obzira čime se bavite, SEO omogućava da iskoristite potpunu moć Google pretraživača.

Ako isporučite ono što korisnici traže, postajete pouzdan izvor na koji mogu da se oslone. Korisnici znaju šta žele. Dakle, ako ne ispunjavate korisničke standarde, vaš SEO će patiti. Ako vaša platforma pruža ono što vaši korisnici traže, bilo da je to u obliku informacija, odgovora na pitanja, proizvoda ili usluga, tada počinnjete da gradite poverenje svojih klijenata. Što više poverenja steknete, to je bolja optimizacija vašeg marketinga.

Strategija za pisanje sadržaja koji će rangirati vaš sajt

Pronalaženje odgovarajuće teme

Pre nego što se bacite na pisanje, potrebno je da pronađete odgovarajuću temu. Da biste to uradili morate da razmislite koje teme zanimaju vaše potencijalne klijente. Na primer, ako se bavite prodajom hrane za životinje, pisaćete o mestima gde možete prošetati psa ili o pet friendly kafićima. Zatim na keywords alatkama pretražite ključne reči.


Analizirajte svrhu pretrage

Google pretraživač je uložio milijarde dolara u razumevanje prave namere koja stoji iza pretrage, što znači i kada korisnik postavi nejasan upit, da dobije relativne rezultate. Ovo je veoma važno kada pišete SEO sadržaj, jer ako nije u skladu kao i namera pretrage, šanse za rangiranje su male.

Kako da shvatite nameru pretrage? Nameru pretrage možete da shvatite tako što ćete proučiti sledeće stavke:

  • Tip sadržaja - da li su najbolje rangirane stranice poput objava na blogu ili nešto drugo kao što su stranice proizvoda ili stranice kategorija, a ako to nisu postovi na blogu, vratite se na prvi korak i odaberite drugu temu
  • Format sadržaja - proučite šta korisnici tačno traže, koje vrste objava se rangiraju (uputstva, objave u stilu liste, novinarski članci..)
  • Ugao sadržaja - pogledajte naslove stranica da biste razumeli više o tipu osobe koja to pretražuje. Na primer, da li su početnici ili eksperti, šta oni cene, da li traže brzo rešenje ili nešto detaljnije

Napravite skicu zasnovanu na podacima

Analizirajte koje ključne reči koriste najviše rangirane stranice. Takođe, možete vizuelno da nacrtate kako će vaša stranica da izgleda.

Napišite nacrt

Sada, kada ste naučili osnove, možete da se bacite na pisanje. Za početak napišite samo skicu, a kasnije je uredite.

Uredite nacrt

Da bi se čitalac zadržao na vašoj objavi, potrebno je da ga uvučete u tok radnje. Takođe, zadržavanje ima veoma pozitivan uticaj na metrike kao što su vreme na stranici i stopa posete za koje neki SEO stručnjaci veruju da mogu indirektno da utiču na rangiranje. Evo nekoliko stvari na koje posebno treba da obratite pažnju:

  • Ispravite gramatičke i pravopisne greške
  • Formirajte sadržaj tako da izgleda prirodno, a ne robotski
  • Učinite tekst jednostavnim, bez kompleksnih rečenica

Učinite svoj sadržaj vizuelno privlačnim

Koristite fotografije i video zapise. Takođe, to može pomoći pri rangiranju u kategoriji za slike i video zapise se Google slikama dobija mnogo prirodnog sadržaja.

Napišite upečatljiv meta naslov i opis

Meta naslov je zapravo naslov web stranice koji ukratko predstavlja sadržaj na datoj stranici. Pojavljuje se na tri ključna mesta - na pretraživačima, u rezultatima pretrage i drugim web lokacijama kao što su na primer društvene mreže.

Meta opis treba da predstavlja kratak sažetak sadržaja koji se nalazi na vašoj stranici.

Objavite vaš sadržaj

Kada ste sigurni da ste detaljno pregledali, uredili i optimizovali vaš sadržaj, on je spreman za objavljivanje.

Korišćenje alatki za analiziranje ključnih reči

Da bi se što bolje pozicionirali na Google pretraživaču potrebne su vam ključne reči koje moraju da dele istu svrhu. Pored sjajnih aplikacija koje se plaćaju, kao što su Google Keyword Planner (sugeriše ključne reči našeg pojma) i Ahrefs Keyword Explorer (pokazuje obim pretrage), postoje razne besplatne korisne alatke.

Google Trends pokazuje popularnost reči tokom vremena, Keyword Generator i Keyword Sheeter (pronalaze ključne reči) i Answer The Public (alatka na vaš pojam daje pitanja ko, šta, gde, kada i kako koje korisnici traže).

Takođe, ako vaša alatka za ključne reči poseduje KD opciju (Keyword Difficulty) gledajte da to bude što niži broj. Brojevi na skali od 1 do 100 označavaju težinu rangiranja na pretraživaču, tako što je broj 100 najteže rangirati.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Šta je to on-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

Šta je to on-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

Uspeh u organskoj pretrazi danas zahteva optimizaciju za kombinaciju faktora koje pretraživači smatraju važnim - tehničkim,...
Fin - prsten koji će promeniti način na koji funkcionišemo

Fin - prsten koji će promeniti način na koji funkcionišemo

Naziv Fin će vas možda asocirati na kraj ili zaključak, ali naprotiv. Fin je uređaj koji je u kratkom...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.