ApaOne blog!

SEO optimizacija veb sajta - lista prioriteta

04
jan
2022
SEO optimizacija veb sajta - lista prioriteta

U “moru” SEO zadataka i ispravki sa kojima se suočavate, kako znate kom zadatku da date prioritet? Pokušaćemo da vam olakšamo taj posao i navedemo važne tehničke ispravke za SEO koje bi trebalo da budu na vrhu vaše liste.

Tehnički SEO je verovatno najvažniji deo SEO-a, jer sve i da imate najbolji sadržaj na vebu, da imate najviše povratnih veza, ako vaš sajt nije tehnički ispravan, nećete dobiti najbolje rezultate skladno naporima koje ste uložili. Dakle, vaš tehnički SEO je zaista temelj svega ostalog što radite.

Postoji mnoštvo alata koji vam mogu omogućiti da analizirate svoje tehničke SEO probleme. Ali kada jednom napravite listu problema, možda nećete uvek znati kako da odredite prioritete.

Navešćemo vam prioritetne stvari na koje treba da obratite pažnju:

Indeksiranje

Što se tiče vašeg tehničkog SEO-a, prva stvar koju će pretraživači uraditi jeste pretraga vašeg veb sajta. Dakle, pobrinite se da imate ispravno podešenu mapu sajta, a zatim se uverite da je vaš robots.txt ispravno podešen tako da pretraživači mogu da popisuju najrelevantnije stranice na vašem sajtu.

Stranice za indeksiranje

Stranice koje treba da indeksirate su stranice koje su zaista važne za vaše poslovanje. Dakle, koji je vaš KPI, šta će dovesti do vašeg sajta, šta će privući saobraćaj ili postoje strateške stranice sa kojih pokušavate da dobijete više rezultata, počnite sa tim.

Što je kompleksniji veb sajt, više ćete morati obratiti pažnju na njih. Kada je potpuno nov sajt, u redu je da u početku sve indeksirate. Ali kako vaš veb sajt raste, želeli biste da budete oprezniji sa tim. Ne želite da indeksirate baš sve stranice. Razmislite o svojoj stranici za prijavu i stranicama sa politikom privatnosti. One bi trebalo da postoje na vašem sajtu, naravno, ali ne moraju da budu indeksirane.

Stranice kojima bi trebalo da date prioritet, u smislu indeksiranja za vaš sajt, su stranice sa visokom vrednošću saobraćaja. To su stranice kojima želite da ostvarite veći promet ili stranice koje već ostvaruju veliki promet, a mogu biti i stranice koje možda ne ostvaruju mnogo saobraćaja, ali su strateške u smislu da donose kvalitetan saobraćaj na vašu veb lokaciju.

Uverite se da ne “pokvarite” stranice koje donose vrednost i drugim stranicama. Čak i ako nemaju eksterne veze, ako su važne u smislu internih veza, važno je da ih indeksirate.

Visoka vrednost ključnih reči je takođe važna. Ako stranica sadrži mnogo ključnih reči, želite da budete sigurni da će i ona biti indeksirana.

Neke stranice možda nemaju veliku SEO vrednost, ali su i dalje veoma korisne za vaše korisničko putovanje. Zato razmislite o svojim stranicama koje nude pomoć korisnicima. One se verovatno neće rangirati za mnogo ključnih reči, ali su izuzetno korisne za korisnike i važno je da ih mogu lako pronaći.

Takođe, stranice koje se nalaze na veoma istaknutom mestu na vašem sajtu treba da budu indeksirane, dakle ključna je vaša početna stranica.

Nijedan link na vašem sajtu ne bi trebalo da vodi u ćorsokak. Trebalo bi da vodi klijente ka željenom cilju, tako da obavezno proverite da nema grešaka 404 na vašoj početnoj stranici ili drugim stranicama koje su veoma važne za vaše poslovanje. Podesite Google analitiku tako da svaki put kada dođe do problema na nekoj stranici, budete brzo upozoreni.

Određivanje prioriteta popravki

  • Vrednost stranice: stranice koje se rangiraju, koje dobijaju veze, koje ostvaruju klikove, trebalo bi da budu na vrhu vaših prioriteta.

  • Stranice koje imaju uticaja na vaš KPI, naći će se na drugom mestu, kao sledeća stavka na koju ćete obratiti posebnu pažnju.

  • Potencijal za rangiranje: Postoje stranice koje možda ne rade dobro, ali imaju visok potencijal za rangiranje. Njih treba popraviti što pre kako biste mnogo brže počeli da dobijate rezultate.

  • Prema vrsti problema. Neki problemi su vredni razmatranja i rešavanja brže od drugih.

  • Tehničke popravke. Neke probleme je mnogo lakše rešiti. Ako se ne bavite programiranjem, razgovarajte sa svojim programerima kako bi vam dali procenu koliko bi bilo teško ili lako popraviti željenu stranicu.

 

Određivanje prioriteta prema vrsti problema

Predstavljamo vam listu uobičajenih problema i kako da im odredite prioritet:

  1. Na sajtu vam se pojavljuju greške tipa 400 i 500? Obavezno ih odmah popravite jer utiču na vaše poslovanje i potencijalno rangiranje.

  2. Problemi sa meta podacima takođe imaju veliki uticaj na rangiranje. Meta naslovi i opisi koji nedostaju su stvari koje želite da popravite sledeće, nakon što su stranice već dostupne odnosno ispravno se prikazuju.

  3. Problemi sa preusmeravanjem. Niko ne želi lanac preusmeravanja. Zato se uverite da je to popravljeno nakon što rešite probleme sa meta podacima.

  4. Problemi sa sadržajem. Oni su važni, ali su veoma niskog prioriteta. Dakle, ako otkrijete da nemate pravu ključnu reč, na primer, u svom URL-u, to možda nije ključno da odmah popravite, jer napori da se to popravi možda neće biti vredni rezultata. Za nešto što možda neće imati mnogo uticaja na rangiranje vašeg sajta, to zahteva puno posla koji za vas nije od ključne važnosti.

 

Ovo su neke od ključnih stvari koje treba da razmotrite kada rešavate tehničke probleme na svom veb sajtu. Ako vi smatrate da postoje još neke stvari koje nismo pomenuli, a koje su po vama od izuzetne važnosti za ovu temu, slobodno nam pišite kako bismo proširili ovu zaista obimnu temu.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kupovina Facebook stranica sa velikim brojem fanova, da ili ne?

Kupovina Facebook stranica sa velikim brojem fanova, da ili ne?

Facebook stranice sa velikim brojem fanova često su mamac za one koji žele da podignu čitanost na sajtu ili blogu....
Explore Feed na Facebook-u – biti ili ne biti?

Explore Feed na Facebook-u – biti ili ne biti?

Ono što je trenutno „fresh news“ u svetu društvenih mreža jeste pojava Explore Feed-a na Facebook-u. Nakon meseci...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.