ApaOne blog!

10 najčešćih grešaka u kreiranju brenda na društvenim mrežama i kako da ih izbegnete

12
dec
2019
10 najčešćih grešaka u kreiranju brenda na društvenim mrežama i kako da ih izbegnete

Društvene mreže su već dugo idealan način za povezivanje sa ciljnom grupom, lako oglašavanje i brendiranje. No, u nameri da postignu što više rezultata za kratko vreme, kompanije, agencije, pojedinci, često prave greške koje ostavljaju dugoročne posledice na poslovanje.
Iz tog razloga, sastavili smo listu od 10 najčešćih grešaka u kreiranju brenda na društvenim mrežama i kako da ih izbegnete.

1. Nastup na društvenim mrežama nije u skladu sa strategijom

Strategije se kreiraju dugoročno i u njima je definisano sve što je bitno za jednu kompaniju (fokusiraćemo se na kompaniju, ali se isto odnosi i na agencije ili pojedince). Sve aktivnosti moraju biti u skladu sa strategijom, a neke od osnovnih stvari koje treba da budu definisane su: target grupa i ciljevi.

Ukoliko nastup na društvenim mrežama odstupa od stavki navedenih u strategiji, uzalud se troše resursi, jer ciljevi neće biti ispunjeni.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Pre bilo kakve aktivnosti, pobrinite se da ste sve isplanirali u skladu sa strategijom. Na osnovu toga kreirajte sadržaj, vizuale i plan aktivnosti. Ako unapred odredite target grupe, to će vam kasnije pomoći u targetiranju pri oglašavanju, a definisani ciljevi će vam dati polaznu tačku za kreiranje relevantnog sadržaja.


2. Izabrane društvene mreže ne odgovaraju brendu


Svaka društvena mreža je specifična po nečemu. Ukoliko izaberete društvenu mrežu na kojoj nema vaše ciljne grupe, uzalud ćete trošiti vreme na produkciju sadržaja i planiranje. Istovremeno, često se dešava da kompanije otvore naloge na svim dostupnim društvenim mrežama, pa ne mogu da ispune očekivanja ciljne grupe, ne mogu da kreiraju sadržaj ili ostvare komunikaciju na svim kanalima.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Dobro istražite društvene mreže i izaberite samo one koje odgovaraju vašem brendu. Ukoliko vaš nastup na ovim kanalima komunikacije bude kvalitetan, ostale društvene mreže vam neće biti potrebne.

 

3. Nedoslednost u plasiranju sadržaja


Ukoliko ste otvorili naloge na više društvenih mreža i plasirate različit sadržaj, zbunićete ciljnu grupu. Ovo se često dešava u kompanijama koje imaju odvojene timove koji nemaju dobru komunikaciju. Ovakve greške upućuju na loše poslovanje i potrošači to mogu lako da primete.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Kreirajte plan nastupa na svim društvenim mrežama koje koristite. Upoznajte sve timove sa tim planom kako bi, u situacijama kada timovi odvojeno rade, mogli da kreiraju sadržaj sa istim ciljem.


4. Plasirani sadržaj ne prenosi pravu poruku


Društvene mreže nam daju mogućnost da sadržaj plasiramo na ražličite načine: slika, video, GIF... U želji da dopru do što više ljudi, kompanije plasiraju sadržaj koji nije relevantan, ne prenosi nikakvu poruku, prečesto objavljuju sadržaj što postaje naporno za praćenje i sve to za posledicu ima udaljavanje ciljne grupe od brenda.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Pobrinite se da je sadržaj vizuelno u skladu sa brendom i da prenosi poruku koja je relevantna za targetiranu grupu. Izaberite format koji će na najbolji način preneti poruku. Na primer, ukoliko želite da na Facebook-u promovišete proizvod koji je na sniženju, vizual treba da prikazuje proizvod, informaciju o sniženju i CTA (Call to action).


5. Objavljivanje teksta sa gramatičkim i pravopisnim greškama


Ukoliko dozvolite gramatičke i pravopisne greške u sadržaju koji plasirate, vaš brend ostaće upamćen upravo po tome. U žurbi se često desi da se neka slova izostave ili zamene, pa umesto da ciljna grupa priča o vašem brendu ili proizvodu, pričaće o greškama koje pravite.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Više puta proverite sav sadržaj koji plasirate. Zamolite članove svog tima da svi provere tekst, sačekajte nekoliko sati, pa ponovo proverite isto. Iznenadićete se koliko grešaka se napravi, a da ni ne primetite pri prvoj proveri.

 

6. Loša komunikacija na društvenim mrežama ili izostanak iste


Komunikacija na društvenim mrežama je dvosmerna. Izostanak komunikacije pokazuje da niste zainteresovani za potrošače, ne odgovarate im na pitanja i poruke. Sa druge strane, ukoliko dajete odgovore koji nisu prihvatljivi, možete izazvati kriznu situaciju koja će ostaviti dugotročne posledice na brend.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Na svaku poruku dajte neki odgovor. Ukoliko dobijete negativan feedback, potrudite se da sa timom kreirate odgovor koji neće izazvati dodatne prepirke. Ukoliko je potrebno, angažujte jednu ili više osoba koje će se brinuti da svako pitanje postavljeno na nekoj društvenoj mreži dobije odgovor.


7. Brend nije vizuelno uobličen


Objavljivanje vizuala koji se lako mogu preuzeti sa interneta nije rešenje. Pogotovu ako ti vizuali nemaju veze sa brendom. Koliko puta ste na Facebook ili Instagram stranici neke kompanije videli fotografiju na kojoj su slatke mace? Cilj ovakvih objava je verovatno da se ciljna grupa nasmeje, ali da li to doprinosi brendu?

Kako da izbegnete ovu grešku:
Već smo i ranije spomenuli da je vizuelni identitet definisan strategijom. Potrudite se da svi vizuali koju su povezani sa vašim brendom imaju prepoznatljiv izgled. Tako će se ciljna grupa vezati za specifičan izgled vašeg brenda što će vam pomoći u jačanju svesti o brendu.


8. Ciljna grupa nije dobro targetirana


Napredni softveri za oglašavanje na društvenim mrežama daju nam brojne mogućnosti za targetiranje. Loše targetiranje ima dosta posledica, a najveće su: niste doprli do ciljne grupe, a potrošili ste dosta novčanih resursa.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Upoznajte se sa svim mogućnostima oglašavanja i izaberite ono što će vam doneti najbolje rezultate. Sada možete da targetirate ciljnu grupu po obrazovanju, interesovanjima, godinama, polu i slično. Ukoliko vam je potrebna pomoć, kontaktirajte nas kako bismo zajedno došli do najboljeg rešenja za vašu kompaniju.

 

9. Jednoličnost u nastupu na društvenim mrežama


Ukoliko dugo plasirate isti sadržaj, u nekom momentu će se ciljna grupa zasititi. Cilj je da konstantno animirate vaše potrošače i da im pružate svež i interesantan sadržaj. Ukoliko plasirate sadržaj koji je jednoličan, nećete moći da napredujete na društvenim mrežama.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Pratite trendove. Vaša ciljna grupa želi da bude animirana i da im plasirate sadržaj na interesantan način i sa relevantnim informacijama.


10. Loše tumačenje analitike


Ukoliko ne pratite analitiku, ne možete znati koje aktivnosti su dale dobre, a koje loše rezultate.
Analitika nam pruža precizne informacije koje mogu da budu vodič za dalje aktivnosti. Često nam se učini da neke aktivnosti daju dobre rezultate, ali analitika pokaže da to nije dobar podatak.

Kako da izbegnete ovu grešku:
Redovno pratite analitiku i generišite izveštaje na osnovu podataka koje dobijete. Tako ćete moći da modifikujete aktivnosti i postojeće planove za dalje delovanje i nastup brenda na društvenim mrežama.


Kreiranje brenda je dugotrajan posao i treba mu posvetiti dosta pažnje i planiranja. Greške su uvek moguće, ali je bitno da znate kako da ih ispravite i umanjite posledice. Agencija ApaOne vam uvek stoji na raspolaganju za savete, saradnju i zajedničko planiranje.


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Digitalni marketing: 7 trendova za 2020. godinu

Digitalni marketing: 7 trendova za 2020. godinu

Šta nas očekuje u narednoj godini u svetu digitalnog marketinga? U odnosu na prethodne godine, dosta toga ostaje...
Statistike društvenih mreža koje vam mogu pomoći u 2018. godini

Statistike društvenih mreža koje vam mogu pomoći u 2018. godini

Još tačno 16 dana do Nove godine. Brojimo sitno. Kako obično biva u ovo doba godine, sumiramo tekuću...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.