ApaOne blog!

SEO optimizacija sadržaja – kako do organskog reach-a

12
jan
2022
SEO optimizacija sadržaja – kako do organskog reach-a

Ključne reči su osnov postojanja pretraživača; to su reči ili fraze koje koriste ljudi kada traže nešto na internetu. Predstavljaju početni korak u SEO optimizaciji. Uspeh u internet marketingu se u velikoj meri oslanja na upotrebu ključnih reči.

SEO optimizacija se sastoji iz tehničkih i kreativnih elemenata koji su neophodni da bi se poboljšala pozicija vašeg sajta na pretraživaču. Da biste povećali svoj organski reach, potreban vam je sadržaj koji odražava stvarnost onoga što korisnici zapravo traže. Vaše planiranje i kreiranje sadržaja, mapiranje ključnih reči i optimizacija treba da budu u skladu sa tržištem. Jedna veb-stranica može da se rangira za više ključnih reči. Pa zašto se onda ne fokusiramo na planiranje i optimizaciju sadržaja koji cilja na desetine sličnih i srodnih ključnih reči? Zašto ciljati samo jednu ključnu reč sa jednim delom sadržaja kada možete ciljati 20? Uticaj grupisanja ključnih reči za sticanje većeg organskog reach-a je potcenjena i često se ignoriše, što nikako ne bi trebalo.

Hajde da vidimo kako to da promenimo. Evo, nekoliko načina.

Grupišite ključne reči uz SERP analizu

Svaki vlasnik veb-sajta za cilj ima pozicioniranje na prvoj stranici Google-a. Jedini način da se organski pozicionirate na vrhu Google rezultata i tu da ostanete je SEO optimizacija. Najrelevantnija stranica se prikazuje prva u rezultatima pretrage, a nakon nje druga, treća. Lista stranica se naziva rezultati pretrage (SERP).

Da bi se sajt pojavljivao u rezultatima pretrage neophodno je da bude relevantan traženim ključnim rečima. Dok sprovodite SERP analizu, prva stvar koju određujete je rang za vašu željenu ključnu reč. Da li su to generalno početne stranice, stranice proizvoda, stranice usluga ili članci? Koji god tip sadržaja da kreirate, imajte na umu prvenstveno svrhu vašeg poslovanja. Početna faza grupisanja reči podrazumeva jedan istraživački posao, gde ćete se vi naći u situaciji da prikupite i po nekoliko hiljada reči sa kojim niste sigurni šta raditi. Zato je najpre potrebno obaviti detaljnu analizu i birati ključne reči iz relevantnih izvora kao što su:

  1. Istraživanje konkurencije,
  2. Alati poput Moz, Ahrefs, SEMrush, AnswerThePublic itd.
  3. Postojeći podaci u Google Search Console/Google Analytics,
  4. Vaše ideje.

Kada saznate šta treba da napravite i utvrdite da možete da napravite tu stranicu na svom sajtu, kopajte malo dublje i saznajte koja se vrsta sadržaja nalazi na glavnim stranicama veb-lokacija koje su najsličnije vašem sadržaju. Ukoliko pravilno uradite ovu analizu, pruža vam se prilika da tačno razumete šta vaša publika želi. Jednom kad to sve razumete, vrlo lako ćete moći da kreirate sadržaj koji ima bolju rangiranost na pretraživaču.

Birajte prikladne reči za svoj sadržaj

Grupisanje ključnih reči vam pruža mogućnosti, koje ne biste inače primetili. Ako spojite više ključnih reči koje se nalaze u okviru jednog članka ili veb-stranice, možete odrediti najbolji ugao za pisanje koji bi odgovarao vašoj fokusnoj ključnoj reči i vašem prisustvu na mreži.

Ključne reči trebalo bi da se prilagođavaju vašem sadržaju, a ne sadržaj da prilagodite ključnim rečima. Dakle, posle grupisanja ključnih reči određujete koje su to prikladne reči vašem sadržaju i onda ih ubacujete u gramatički ispravne rečenice. Naravno, sve ovo vam pišemo kako biste pravilno shvatili poentu upotrebe ključnih reči. Ništa ne ide na silu, zato te reči u sadržaju moraju delovati kao „organski“ deo teksta, što je svakako bolje kada je u pitanju rangiranje na pretraživaču.

Izbegavajte ,,kanibalizaciju” ključnih reči

Kanibalizacija ključnih reči nastaje ukoliko se nekoliko stranica na veb-sajtu rangira za istu ključnu reč ili frazu u Google pretrazi. Kada se više stranica rangira za istu ključnu reč, vi se zapravo takmičite sami sa sobom. Shodno tome svaka stranica ima niži CTR, što dodatno smanjuje autoritet vašeg sadžaja. Zato će ciljanje istog pojma na više stranica učiniti više štete, nego koristi. Ako kreirate sajt dobro isplanirajte strategiju ključnih reči upravo po prethodno navedenim principima i tako nećete biti u situaciji da kanibalizujete svoje ključne reči.


Pre nego što krenete u proces SEO optimizacije, uzmite sve aspekte u obzir i napravite dobru strategiju koja će odgovarati svrsi vašeg poslovanja, pa samim tim i svrsi sajta. Imajte na umu sve što smo napisali u tekstu i zato svoje istraživanje usmerite u više pravaca. Više informacija, pomoći će boljoj pozicioniranosti na pretraživaču.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Studija slučaja: Marigold prirodna kozmetika

Studija slučaja: Marigold prirodna kozmetika

Zadatak: Klijent Marigold bavi se proizvodnjom, prodajom i distribucijom prirodne kozmetike, biljnih i eteričnih ulja. Cilj...
Šta je neophodno za uspešan web shop?

Šta je neophodno za uspešan web shop?

“Online shop” je sve zastupljenija fraza u našim životima, a naročito...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.