ApaOne blog!

SEO taktike koje će poboljšati vaše poslovanje

08
jan
2020
SEO taktike koje će poboljšati vaše poslovanje

Šta je SEO i zašto je važan za vaše poslovanje?

SEO ili optimizacija za pretraživače je proces u kom se sajt, prateći Google smernice, optimizuje kako bi se pojavio u pretrazi na što boljoj poziciji. Više o tome možete pročitati u našem blog postu. U ovom tekstu, pisaćemo o nekim od najznačajnijih SEO taktika koje možete da primenite kako bi vaš sajt bio što privlačniji Google algoritmu.

Tehnička optimizacija sajta

Tehnička optimizacija sajta, odnosno on-site SEO, je prva stvar koju morate da uradite. S obzirom da je u pitanju tehnička stavka, najbolje je da to uradite u saradnji sa programerom i SEO stručnjakom kako biste bili sigurni da su sve stavke pokrivene. 

U ovoj fazi potrebno je da uklonite dupliran sadržaj ukoliko ga ima, da uklonite loše linkove, ubrzate učitavanje sajta i ostale tehničke stavke koje će učiniti vaš sajt pogodnim za pozicioniranje na prvom mestu pretrage. 

Ovog puta ćemo se manje baviti on-site optimizacijom, a više off-site optimizacijom, odnosno, stavkama koje možete uraditi i sami.

 

 

Photo by Austin Distel on Unsplash

Sadržaj

“Content is the king”

Koliko god da se Google algoritam menja, jedna stvar ostaje prioritet u rangiranju: kvalitetan sadržaj. Bilo da taj sadržaj plasirate kao tekst, sliku, video, infografik...ako imate dobar sadržaj koji privlači i zadržava pažnju, sigurno da ćete napredovati u pretrazi na Google.

 

Evo nekoliko taktika pri kreiranju i plasiranju sadržaja:

Izbor tema

U zavisnosti od vašeg biznisa, kreirajte sadžaj čija tema će biti privlačna vašim potrošačima. Potrudite se da date odgovore na najbitnija pitanja, da razrešite sve nedoumice koje mogu imati ili pružite najnovije informacije u vezi sa vašim prozvodima ili uslugama. Dobar sadržaj pruža relevantne informacije, zadržava pažnju i animira čitaoca.

Struktura sadržaja

Ukoliko imate dosta sadržaja koji želite da plasirate, morate kreirati dobru strukturu. Ovde ne mislimo samo na uvod, razradu i zaključak. Podelite tekst u celine koristeći podnaslove, nabrajanja, dodajte fotografije ili druge vizuale, video ili citat. To će učiniti vaš tekst privlačnim i lakim za čitanje, a istovremeno će biti dinamičan.

Vreme zadržavanja na sajtu

Jedna od stavki po kojima Google vrednuje vaš sajt je i vreme zadržavanja. Ukoliko se posetioci vašeg sajta ne zadržavaju na sajtu, to znači da niste pružili validne informacije ili je možda sajt komplikovan za upotrebu i konfuzan. U tom slučaju potrebno je da radite na sadržaju i na tzv. user experience-u. Cilj je da posetilac sajta lako i brzo pronađe potrebne informacije, pa čak i da se zainteresuje za dodatne stvari na vašem sajtu.

Konstantnost u objavljivanju

Budite konstantni u objavljivanju sadržaja. Ukoliko objavljujete blog post jednom nedeljno, neka to bude praksa za ubuduće. Sa druge strane, ukoliko plasirate previše sadržaja, može doći do prezasićenja kod čitalaca i izgubićete njihovu pažnju. Potrebno je da pronađete pravu meru u skladu sa vašom ciljnom grupom.

 

 

Photo by Nick Morrison on Unsplash

Ključne reči

Iako se često spominju, ključne reći više nisu ključan faktor za pozicioniranje vašeg sajta na pretraživačima. Umesto ključnih reči, fokusirajte se na sadržaj u kome ćete koristiti fraze ili pitanja koja posetioci vašeg sajta pretražuju. Nema potrebe za slepim ubacivanjem ključnih reči, tako da vaš tekst nema smisla (što je u početku bila praksa), dovoljno je da pišete o temi koju ste izabrali.

Ukoliko želite organiski rast, napravite spisak pitanja ili ključnih fraza koje vaši posetioci traže, pa na osnovu toga kreirajte teme za sadržaj koji ćete objaviti na vašem sajtu.

Linkovi

Dobar i relevantaj sadržaj je dragocen na internetu.. Dakle, ukoliko imate informacije koje su zanimljive i korisne, ona će drugi autori koristiti vaše tekstove kao referencu. Ukoliko neko na svoj sajt postavi link ka vašem tekstu, to je prvi korak ka tzv. građenju linkova ili link building-u.

Zasto je ovo bitno? Pre svega, zato što time gradite autoritet vašeg sajta, a sajtovi sa većim autoritetom zauzimaju prva mesta Google pretrage.

Društvene mreže

Na kraju, sve što objavite, treba da bude viđeno i deljeno. Kada objavite neki tekst, podelite ga na društvenim mrežama kako bi što pre došao do čitalaca. Društvene mreže su savršeno mesto da podelite svoj sadržaj, jer nam daju mogućnost da ga lako predstavimo našim prijateljima, pratiocima i konkurentima.

Istovremeno, društvene mreže nam daju opciju brzog i povoljnog oglašavanja sa uskim targetiranjem ciljne grupe. Možete izabrati ciljnu grupu po godinama, polu, lokaciji, interesovanjima i mnogim drugim stavkama, a sve u zavisnoti od teme i proizvoda, odnosno, usluge o kojoj ste pisali.

 

 

Photo by NordWood Themes on Unsplash 

 

Ove SEO taktike su naisplativiji način da se dobro pozicionirate na pretraživačima. One zahtevaju dosta vremena i rezultati nisu odmah vidljivi kao kod plaćenog oglašavanja, ali su rezultati dobijeni na ovaj način dugoročni i kvalitetni.

Kada jednom objavite kvalitetan sadržaj, on se godinama može pojavljivati na prvom mestu pretrage. Google konstantno radi na unapređenju algoritma za pozicioniranje, a kvalitet je bio i ostaće najbitnija stavka koju morate da ispunite. 

 





Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Nova Besplatna muzika sada je dostupna za Reels reklame

Nova Besplatna muzika sada je dostupna za Reels reklame

Dokazano je da je zvuk sjajan način za privlačenje publike. Dok provodite vreme na platformi kao što je Instagram,...
IGTV na Instagramu – kreiranje video sadržaja do 60 minuta!

IGTV na Instagramu – kreiranje video sadržaja do 60 minuta!

Ukoliko ste od onih koji obožavaju da probaju nove stvari i beže od monotonije, sigurno je Instagram jedan...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.