ApaOne blog!

Kako doći do kvalifikovanih kontakata (Lead Generation) – II deo

21
sept
2018
Kako doći do kvalifikovanih kontakata (Lead Generation) – II deo

Pisali smo o tome šta nam predstavljaju kvalifikovani kontakti i o savetima kako možete dopreti do njih ukoliko se bavite B2B biznisom.

A sada je vreme da predstavimo kako te savete možemo da primenimo na različitim platformama.

1. Facebook

Neki su uverenja da Fejsbuk nije mesto za B2B marketing. Zaštoo? Smatraju da je ova društvena mreža „za opuštanje“ i zajednica gde samo treba da vidimo šta rade naši prijatelji a gde su reklame samo tu da nas nerviraju – ovo je svakako tačno ukoliko je reč o lošim reklamama koje se ne obraćaju svojoj ciljnoj grupi. Ali, ukoliko precizno targetiramo našu ciljnu grupu i podesimo sve druge parametre, reklama na FBu može biti „raj za oči“.

Ako počnete sa direktnim targetiranjem, odaberite svest o brendu (Brand Awareness ili Reach). U ovom stadijumu treba da komunicirate isključivo o benefitima vašeg proizvoda ili usluge. Suština ovog koraka jeste da stvorite svest o postojanju svog brenda, da ostavite dobar utisak i da napravite „temelj“ za sledeći korak – kada biramo interakciju sa svojom ciljnom grupom (Engagement ili Traffic). Sledeći korak jeste pretvaranje posetioca u kupce. U ovom stadijumu je najbolje da ostanete fokusirani na one koji su su stupili u komunikaciju sa vama preko kreiranih objava ili sa onima koji dosta vremena provode na vašem web sajtu (Custom Audience).

2. Google

Kada je reč o Google-u, osobe koje pretražuju (a to smo, složićete se, svi) već su u procesu preobražaja. Prisetite se samo leptira – na koji način postaje tako lep i šarmantan. Ali, potrebno je – vreme. Isto tako je i sa oblikovanjem posetilaca naših društvenih mreža ili web sajta u kupce.

3. LinkedIn

LinkedIn je definitivno najbolje mesto za B2B „reklamu“, ali – svakako je i najskuplji. Budući da postoje opcije targetiranja kompanija, industrija, poslovne pozicije činjenica je da će se lakše pronaći „pravi ljudi“. Kruna kampanje na LinkedIn-u jeste InMail. Ono što je neophodno jeste da bude kratak i jasan. Ono što je interesantna činjenica jeste to da je stopa otvaranja plaćenih InMailova od 80% do 90%. Ali, to nužno ne znači da ćete dobiti Reply. To isključivo zavisi od vašeg sadržaja i LinkedIn profila.

4. Instagram

Društveni medij koji postoji da bismo širili svest o brendu, ali to ne znači da preko ove platforme ne možemo da dođemo do kvalifikovanih kontakata. Naprotiv, ovaj medij se toliko brzo razvija, pa hajde da vidimo, koji su to najlakši koraci za dolazak do ciljane publike?

Ono što je važno jeste da pređete u Instagram business profil, kako biste mogli da pratite statistiku i kreirate oglase direktno preko Instagrama. Bez obzira na to da li želite da povećate broj pratilaca ili poseta, odaberite one (prilikom targetiranja) koji su već stupili sa vama u neku interakciju.

Koji format reklame ćete odabrati? Instagram Story je jedan od najboljih. Budući da je noviji način oglašavanja, CTR može biti mnogo veći nego obično (što znači da su troškovi minimalni a rezultati očekivani). Zato je jako važno prilagoditi Landing page tako da bude što primamljivija. I na samom kraju, kada je reč o Instagramu, možete koristiti reklame Image Ad Format (sponzorisanje fotografije koja će se pojavljivati ciljnoj grupi na njihom News Feed-u).

B2B kvalifikovani kontakti zahtevaju nekoliko koraka da bi odgovorili na određeni CTA (Call To Action). Mudro birajte način reklamiranja i zapamtite – ne činite krajni korak (pretvaranje posetilaca u kupce) previše rano. Dobar sadržaj, dobra reklama, pravilno targetiranje – tri ključne stavke za dolazak do kvalifikovanih kontakata.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako Facebook učiniti prijatnijim i korisnijim

Kako Facebook učiniti prijatnijim i korisnijim

Često se govori o tome kako unaprediti poslovanje pomoću Fejsbuka, kako najbolje plasirati ponudu proizvoda ili usluga, kako...
6 razloga zašto vam je video marketing neophodan

6 razloga zašto vam je video marketing neophodan

Video marketing je nešto čemu se u poslednje vreme pridaje sve više pažnje. I to ne zato što...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.