ApaOne blog!

Optimizacija “landing” stranica

07
sept
2018
Optimizacija “landing” stranica

Optimizacija landing stranica se ne dešava odjednom i nikako preko noći. To je razlog zašto marketinški stručnjaci često odustaju od ovog vida interakcije sa potencijalnim kupcima.

Ali ne treba se predavati tako lako: ako želite bolje landing stranice, fokusirajte se na prikupljanje podataka.

Zašto moja stranica nema interakciju?

Verovatno niste pogodili šta je to što vaši kupci traže. Ako ne možete da predvidtie njihove želje i potrebe, interakcije skoro neće ni biti. Drugi mogući razlozi su:

- Neintuitivan dizajn
- Siromašni naslovi
- Nepovezanost između onoga što se oglašava i landing stranice
- Neprepoznatljivi pozivi na akciju
- Stvari koje odvlače pažnju sa osnovnog cilja stranice

Šta je dobra koverzija za landing stranice?

Najbolje konverzije idu do 24.7 procenata. Ali neki realni rezultati idu od 2 do 6 procenata, u zavisnosti od tipa biznisa. Kada se radi o “landing” stranicama, prava mera uspeha je unapređenje i rast. Ako vaša mera konverzije ostaje mesec za mesecom ista, i ne donosi željene podatke, nešto je potrebno promeniti.

Ali šta se dešava ako dobijate puno saobraćaja sa Googla, ali se konevrzije ipak ne dešavaju? Negativna povezanost saobraćaja i konverzije znači da nešto nije u redu sa našom landing stranicom, našom ponudom ili našim proizvodom.

Šta je tačno optimizacija “landing” stranice?

Ovo se odnosi na proces unapređenja svakog elementa na našoj stranici u cilju povećanja konverzije. Umesto redizajniranja cele stranice, koriste se podaci kako bi se unapredili pojedinačni delovi.

Najbolje od svega je što se mogu prikupljati informacije i pre nego što se stranica objavi. I nemoguće je napraviti savršenu stranicu iz prve, nego se stranica objavi pa se onda prikupljaju podaci i analizira sadržaj.

Pratite ponašanje svojih posetioca

Uz pomoć nekih manjih alata, kao što je HeatMap, može da se vidi gde posetioci web sajta najviše klikću. Na mestu sa najviše aktivnosti stavljamo predmet naše landing stranice. Takođe, postoje još i “Scroll Maps”, “Confetti maps”, i još mnoge druge koje pomažu u analiziranju ponašanja naših posetioca.

Ali, sve u svemu, izdvojili smo neke od najvažnijih tačaka pri kreiranju landing stranice. To su:

1. Neka ponuda bude jasna. I neka u posetiocu izaziva pozitivne emocije. Neka se osećaju pametno, cenjeno, inspirisano i uzbuđeno.
2. Pojednostavite “landing” stranicu: U ovom slučaju, manje je stvarno više. Iako vam se čini da jednostavno nije dobro, mi samo želimo da se naši posetioci fokusiraju na nagradu: naš poziv na akciju.
3. Isprobajte kontraste u bojama: Što su boje jasnije i kontrasti veći, pre će oko posmatrača primetiti naš CTA (Call to action) element.
4. Bitni elementi neka budu dostupni na “prvi pogled”. A da moraju da skroluju da dobiju dodatne informacije.
5. CTA dugmad neka budu sa jasnom porukom (Preuzmi besplatno. Isprobaj odmah. Naruči sada.)
6. Dodajte kontakt informacije: Možete dodati adresu, telefon, ili samo staviti kontakt formu.
7. Isprobajte različite naslove i tekstove.
8. Isprobajte različite dužine formi: Neki tvrde da je sasvim dovoljna samo email adresa. Ali što više podataka uspete da dobijete, lakše ćete uspeti ostvariti interakciju sa potencijalnim klijentom.
9. Optimizujte stranicu za SEO: Meta naslovi, meta opis, ključne reči koje ćete koristiti... Sve je obavezno kako bi se pojavila stranica i u organskoj pretrazi.
10. Izlazni prozor: Kada neki posetilac pokuša da napusti stranicu, dobar predlog su prozori koji iskoče sa specijalnom ponudom ili akcijom. Jaki naslovi, pozivi na akciju.

Ovo su samo neke od smernica koje treba pratiti kako bi iskoristili maksimum naše “landing” stranice. Ali za uspeh, najbolje je pratiti zahteve posetioca web sajta i njihove sugestije.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Koje su to reči koje prodaju?

Koje su to reči koje prodaju?

Primarno oružje za pretvaranje potencijalnih kupaca u one lojalne jesu reči. Zato su one i važne u svetu...
Predstavljanje biznisa na internetu

Predstavljanje biznisa na internetu

Karakteristika tržišta i velika konkurencija nameće različitim biznisima obavezu da za pobedu u toj borbi pronađu najbolje rešenje....

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.