ApaOne blog!

Saveti za reklamiranje na Instagramu

28
sept
2021
Saveti za reklamiranje na Instagramu

Kada se Instagram pojavio 2010. godine, još nije bilo govora o tome da je ova besplatna aplikacija društvena mreža. Cilj je bila, pre svega, zabava preko deljenja i obrade fotografija, kroz njihovo šerovanje na početnu stranu (feed). Od 2013. godine, ovaj onlajn servis omogućio je i objavljivanje snimaka u trajanju do 15 sekundi, a od 2015, kada ga je preuzeo Fejsbuk, mogućnosti koje aplikacija pruža su u potpunosti iskorišćene i unapređene. Danas je on jedan od osnovnih biznis alata i medij za reklamiranje relevantnih poruka.

U toku leta ove godine, došlo je do značajnih promena kada je Instagram algoritam u pitanju, što se direktno odražava na biznise u nastajanju, one postojeće i na sve marketare. Objavljeno je da je ova društvena mreža odavno izašla iz okvira medija preko kog se „samo“ dele i obrađuju fotografije i saopštenje je najavilo svojevrsni primat u svetu poslovanja.

Veliki je ulog u pitanju, pogotovo sada, kada je pandemija sve potrošače stavila ispred ekrana računara. Sve je još više onlajn, zato je način na koji stvaramo komunikacioni plan i način na koji se reklamiramo postao sve, samo ne nešto što možemo da prepustimo slučaju.

Šta je važno da znam pre reklamiranja?

Vrlo je važno da razumete društvenu mrežu na kojoj se reklamirate, svoje potrošače i benefite svog proizvoda ili usluge.

Kao i kod svih društvenih mreža, cilj je uvećati broj korisnika i omogućiti više opcija za vidljivost biznisa i profitabilnost koju težimo da ostvarimo. Kako su Tik Tok i Instagram u nekoj paraleli, razumljivo je zašto se drugi razvija u pravcu kratkih, jednostavnih i jedinstvenih videa.

Zato pre reklamiranja upamtite da sve veći broj potrošača koristi online window shopping, da ćete u budućnosti uvek morati da pokazujete i dokazujete svoju kredibilnost i da poverenje u poslovanju nije nešto šta se podrazumeva.

Obavite istraživanje, definišite cilj kampanje i ciljnu grupu, naoružajte se znanjem, strpljenjem i kreativnošću, pratite ceo proces i ne zanemarujte konkurenciju. Tako možete biti spremni za reklamiranje.

Upoznajte sada načine za sprovođenje reklame u delo.

Instagram Reels

Polako shvatajući mogućnost videa, u Srbiji se prvi Reels pojavio u martu ove godine i uvećao ponudu Instagrama, a algoritam je počeo da „luduje“. Korisnici na ovaj način mogu da snime i edituju video materijal u trajanju od 15 do 30 sekundi, maksimalno 60 sekundi (i za tu dužinu budite oprezni, a bolno originalni i zanimljivi), da postave muziku i podele ga.

Sada Reels možete naći gotovo svuda - na Storyju, Explore Feed-u ili na Reels tab-u, a kada je marketing u pitanju sličan je sa marketingom na Tik-Toku.

Da ne biste morali da brinete oko kvaliteta Reels-a, proučite sve njegove alate (AR efekti, tajmer, odbrojavanje, poravnanje, brzina) i posmatrajte kako se vaš Reels pretvara u remek-delo, a broj pratilaca i klijenata raste. Povod za snimanje Reels-a neka bude u vezi sa onim šta nudite, budite dosledni i povezani u pričanju te priče.

Instagram Story

Čini se da se Story najviše dopao Instagram korisnicima. Statistika govori da je svaka treća objava na ovaj način sponzorisana. Zašto?

Ispostavilo se da se objave na ovaj način pregledaju više puta od strane većeg broja korisnika u odnosu na pojedinačnu objavu na početnoj strani. Bilo je samo pitanje vremena kada će biti omogućeno još nešto u vezi sa ovim Instagram alatom, zato se od maja ove godine u Srbiji Story može i zakazati, što je velika olakšica i vlasnicima biznisa, početnicima i menadžerima društvenih mreža.

Vaša objava se nalazi na vrhu strane i u kratkom vremenskom periodu, u sekundama koliko Story traje, omogućavate svojim pratiocima da čuju aktuelnosti koje ih zanimaju i da, takoreći, idu u korak sa vama.

Story ima „swipe up“ funkciju, sjajnu stvar koja vlasnicima Instagram profila sa preko 10 hiljada pratilaca omogućava da ubace link koji će istog momenta na klik odvesti pratioca na željenu web lokaciju. Međutim, postoji rešenje i za one koji imaju manje pratilaca: IGTV i Shopping tagovi (shopping reklame).

IGTV je isto fokusiran na video, takođe veoma popularan na Instagramu, omogućava video do 60 minuta, u opisu se može dodati spoljašnji link, a najbitnije, može se linkovati u Story-ju. Za Shopping tagove (reklame) ste sigurno čuli ukoliko ste vlasnik Instagram profila koji prodaje proizvode. Možete objaviti fotografiju proizvoda na Story uz tagove i product sticker, pa kada pratilac klikne na sticker može kupiti željeni proizvod.

Carousel objave

Carousel (karosel) objave popularne su na Instagramu duže vreme. To su sve one interesantne fotografije sa naslovom i pričom koje skrolujete i kojih može da bude do 10.

Da biste ih kreirali, morate prvo da shvatite šta želite da postignete sa njima: prodaju, komentarisanje, šerovanje, čuvanje posta, da se ispriča benefit proizvoda ili usluge o kojoj je reč. Na taj način pristupate kreiranju (ako ste početnik, preporučujemo prvo Canva-u). Značajan je za reklamiranje zato što na ovaj način možete da predstavite više stvari istovremeno, a da ne zatrpavate početnu stranu.

Prva fotografija uvek ima za cilj da privuče nečiju pažnju, a ostali da ispričaju priču na način da je vredna onome ko je čita. To bi trebalo da funkcioniše tako što prvo, dakle, privučete pažnju, zatim uvedete u priču, pružite vrednost i razgovarate o problemu, ponudite rešenje i pozovete na akciju.

Karosel mogu biti i kratki snimci, što je veliki plus ukoliko vas ovaj medij više privlači.

Instagram Highlights

Oni su u osnovi Story-ji koji su uredno sačuvani na vašem Instagram profilu i koje vi, po značaju za vaš biznis, sortirate kako bi uvek bili dostupni ciljnoj grupi.

Pojavili su se 2017. godine i nalaze se odmah ispod biografije. Odlični su kao reklama, jer korisnik u svakom momentu može da iskoristi ovu prečicu i da brzo dođe do potrebnih informacija.

Instagram Highlights je pogodan i za arhiviranje priča koje ne želite da nestanu za 24 časa.

Mogućnosti za reklamiranje ne prestaju ovde

Najvažniji načini za reklamiranje predstavljeni su gore, a vašu pažnju i vreme za istraživanje mogu zaokupirati i Explore Ads i Collection Ads, takođe korisni alati za otkrivanje novih sadržaja i kupovinu (preko oglasa).

Za kraj, obavezno sve sadržaje povežite sa Fejsbukom, iskoristite mogućnost koju vam povezivanje ove dve mreže pruža i definišite ono šta nudite, kako biste odmah znali koji alat za reklamiranje je pravi za vas.

Ne predstavljajte privatni Instagram profil kao biznis profil. To znači da ako krećete sada – sada prebacite svoj profil u poslovni. Na ovaj način postaće vam dostupna mogućnost reklamiranja i preko plaćenih promocija.

Važno je da, kada krenete, krenete potpuno obavešteni i na pravi način.


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Zašto ulagati u plaćeno oglašavanje

Zašto ulagati u plaćeno oglašavanje

Prema istraživanjima sprovedenim prethodne godine, 92% vlasnika malih biznisa navelo je da u planu za nastupajuću godinu imaju dodatna ulaganja...
Trendovi u social media marketingu za 2021. godinu

Trendovi u social media marketingu za 2021. godinu

Reći da većina ljudi dobar deo dana provodi na društvenim mrežama ne bi bilo preterano. Ne...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.