ApaOne blog!

Video sadržaji menjaju Instagram algoritam – Ili obrnuto?

04
avg
2021
Video sadržaji menjaju Instagram algoritam – Ili obrnuto?

Važno je da upoznamo na koji način funkcioniše Instagram algoritam uz promene koje donosi

Kada se pre nekoliko nedelja javnosti obratio direktor Instagrama Adam Moseri, rekavši da ova aplikacija ne postoji više samo za pravljenje atraktivnih fotografija i njihovo deljenje – mislio je na nešto slično revoluciji u Instagram ponudi.

Neko bi rekao igra algoritama, a igrom slučaja (ili ne), promene se dešavaju upravo kada je ceo digitalni svet u procepu između opstanka sopstvenog poslovanja usled pandemije i svetskog uspeha Tik Tok aplikacije.

„U kom svetu živiš ti?“

Da je sadržaj kralj – jeste, i promena u tom domenu neće biti (bar ih digitalni stručnjaci ne predviđaju u skorije vreme), ali biće u formatu. Na koji način?

Ako svoj Instagram profil koristite u privatne svrhe, ili zbog hobija koji volite, mnogo će biti lakše da kreirate objave, jer sadržaje koje stvarate ne morate da monetizujete.

Sa druge strane, ukoliko je Instagram profil vaš stvarni biznis, ili želite da to postane, morate razumeti sledeće:

  • potrošači sve više koriste online window shopping,
  • moraćete da dokazujete svoju kredibilnost sve više u budućnosti, a poverenje će biti stepenica do koje će se najteže dolaziti,
  • u zavisnosti od prirode poslovanja, veliki plus biće organizovana ili besplatna isporuka,
  • potrošači neće stati: tražiće najbolje od vas i najboljeg od vas.

Od akcije do reakcije

Na tome je, ukratko, Tik Tok. Ako vam se čini jednostavnim – nije.

Kratki video zapisi, kreativni, jedinstveni, ambiciozni, bogati ponudom, praksom, objašnjenjem, zabavom i informacijom; kreatori koji se prvi put vide i čuju upravo na toj platformi – okrenuli su Instagram naglavačke.

Postoji još nekoliko važnih saveta: uvek prikazujte vrednost proizvoda ili usluge koju nudite, vodite računa o prve dve ili tri sekunde videa koje su ključne i u komunikaciji sa potencijalnim konzumentom ne budite dosadni.

Polako shvatajući mogućnosti videa, u Srbiji se prvi Reels pojavio u martu ove godine i uvećao ponudu Instagrama, a algoritam je počeo da „luduje“. Korisnici na ovaj način mogu da snime i edituju video materijal u trajanju od 15 do 30 sekundi, da postave muziku i podele ga. Sada Reels možete naći gotovo svuda - na Storiju, Explore Feed-u ili na Reels tab-u.

Pored audio mogućnosti koje Reels nudi, počnite da istražujete i mogućnosti AR efekata, tajmera, odbrojavanja, poravnanja, brzine i posmatrajte kako se vaš Reels pretvara u remek-delo, a broj pratilaca i klijenata raste.

Ostale promene na Instagramu – caka za manje biznise

Svaka aplikacija teži da zadrži i poveća broj korisnika, pa i ova. Guide cilja ljubitelje blogova, a Instagram Shop je idealan baš sada kada se sve prebacuje na klik, kada se štede dani i sati svakog pojedinca i vodi računa o zdravlju u vreme pandemije i zdravstvene globalne krize u kojoj se i dalje nalazimo.

Ukoliko ste, pak, ljubitelji dužeg video izražavanja, ili ukoliko priroda vašeg poslovanja i poslovne pozicije to zahteva – IGTV je rešenje i nalazi se na Instagramu.

Na kraju, čini se da se Story najviše dopao Instagram korisnicima. Ispostavilo se da se objave na ovaj način pogledaju više puta i od strane većeg broja korisnika u odnosu na pojedinačnu objavu na početnoj strani. Bilo je samo pitanje vremena kada će biti omogućeno još nešto, zato se od maja ove godine u Srbiji može zakazati i Story.

Danas, nosioci privatnih biznisa i menadžeri društvenih mreža mogu da „odahnu“ – važno je samo da je Instagram profil povezan sa relevantnim Fejsbuk profilom.

Istražujte i uzmite šta vam je dato!

Ako ste rešili i izabrali digitalno mesto i digitalni put, posvetite vreme upoznavanju i učenju o tome šta vam je Instagram algoritam omogućio. Prilagodite video format svom poslovanju i pratite promene.

 

 

 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

IGTV na Instagramu – kreiranje video sadržaja do 60 minuta!

IGTV na Instagramu – kreiranje video sadržaja do 60 minuta!

Ukoliko ste od onih koji obožavaju da probaju nove stvari i beže od monotonije, sigurno je Instagram jedan...
Marketing na društvenim mrežama

Marketing na društvenim mrežama

Šta? Kada koristimo društvene mreže kao platformu za plasiranje marketinških poruka, onda govorimo o marketingu na društvenim...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.