ApaOne blog!

Remarketing - Kako postaviti reklame koje “jure sve koji su jednom posetili vašu stranicu”?

27
okt
2021
Remarketing - Kako postaviti reklame koje “jure sve koji su jednom posetili vašu stranicu”?

U ranijim blog postovima, dok smo pokušali da približimo značaj SEO optimizacije za svako poslovanje koje targetira određenu publiku i teži boljem rangiranju na Google pretraživaču, spomenuli smo pojam „remarketing“. Od njegovog poznavanja zavisi ponovno privlačenje svih onih koji su jednom posetili vašu web stranicu. Znate li zašto danas pišemo o tome? Zato što svaki posetilac koji se vrati na mesto na kome je već jednom bio, vrlo lako može da finalizuje proces – da zaključi prodaju.

Šta predstavlja remarketing?

Ugrubo, u remarketingu koristimo Google-ov alat koji omogućava praćenje aktivnosti korisnika na web stranici preko internet pretraživača ili mobilnih aplikacija. Za celokupni marketing značajan je zato što korisnike podseća na vaše usluge, proizvode i ostalo šta nudite, ali ne samo to. Ako još uvek postoji neko ko se nije povezao sa vašim brendom, momenat je uhvaćen i biće iskorišćen.

Remarketing, ili ponovljeni marketing, samo jača činjenicu da uz digitalni marketing i alate koje danas imamo vrlo lako možemo započeti, pratiti, unaprediti svoje poslovanje, a naravno i lakše doći do većeg broja klijenata i kupaca koje stvarno interesuje ono šta nudimo.

Uz ponovljeni marketing i dalje imamo kampanje, koristimo određene korake, društvene mreže i slično, ali štedimo vreme i novac, jer ciljamo nešto što nam je već delimično poznato – nekoga ko je bio na našem sajtu. Znamo svi prema sopstvenom ponašanju: ukoliko smo već bili na nečijoj stranici i „njuškali“ nešto šta nas zanima, zasigurno imamo delić potencijala za čin kupovine.

Remarketing je, konačno, način reklamiranja koji targetira upravo ono o čemu smo gore govorili, a znamo koliko ponovljena reklama utiče duboko na podsvest potencijalnog konzumenta.

Kako postaviti remarketing?

Da bi se ovako moćan alat pravilno iskoristio, potrebno je da dodate oznaku za remarketing na web stranici, tačnije da postavite kod na sajt koji prati korake vaših posetilaca, zatim napravite popise bitnih smernica za remarketing i kreirate kampanju koja će ići po tim koracima. Preko Google-ove analitike pratite šta se dešava i planirate svoje naredne korake.

Šta to znači?

Vi tom kampanjom, u stvari, targetirate samo one koji nakon svoje posete, kada su možda mislili da završe kupovinu, nisu jer im je nešto omelo pažnju, nisu bili sigurni da li je ono šta nudite isto ono šta im treba, ili im je neko zazvonio na telefon i vrata. Vrlo je simbolično, a šta god da je, napravilo je distrakciju.

Čega još kao korisnik možete da se setite, a u vezi je sa remarketingom?

Znate da sada gotovo svaki sajt ima upozorenje na takozvane kolačiće prilikom „sletanja“ na početnu stranu. Da biste nastavili dalje, morate da se složite i kliknete odobrenje kojim će ti kolačići sigurno memorisati vašu posetu i neke vaše podatke. I na taj način, preko tih podataka, kasnije se gradi remarketing kampanja – i pronađe vas algoritam.

Koje kampanje možemo da kreiramo?

Postoji više načina preko kojih možete da kreirate svoju kampanju, a naravno da je jedan od njih preko određenih proizvoda i usluga koje su korisnici tražili na vašem sajtu.

Ostali, a vrlo popularni, su:

- preko ukucanih reči koje su tražene na pretraživačima kao štu su Google ili Yahoo,
- preko kanala koje su koristili da bi došli na sajt,
- preko email kanala,
- preko društvenih mreža uz interakciju koja je tamo izvršena.

Najpopularnije i najefikasnije remarketing kampanje su upravo ove: Facebook, Instagram i Google Ads.

Kako funkcionišu?

Ljubitelji Instagrama i Fejsbuka se „takmiče“ u tome koja je mreža bolja za biznis i koja im subjektivno više odgovara. Marketing stručnjaci ipak trenutnu prednost daju Instagramu, iako nije dobro ignorisati benefite ove druge društvene mreže. U zavisnosti od niše poslovanja, svakako ćete izabrati onu koja vama odgovara.

Elem, kada je u pitanju Instagram, kao mreža koja odavno nije samo mesto za deljenje fotografija, već plodno tle za razvijanje poslovanja i privlačenje korisnika, jasno je zašto pogoduje remarketing kampanjama.

Iako sva tri navedena internet mesta žarko žele novac od prisustva, aktivnosti i od oglašavanja, još im je važnije da ste relevantni. Na taj način možete da ponovite reklamu na Instagramu i obuhvatite ljude koji su lajkovali post objavu pre, na primer, šest meseci, a da potrošite izrazito malo novca.

Preko Ads menadžera targetirate svoju ciljnu grupu prema tačno određenim specifikacijama (godine, mesto, interesovanja i uže karakteristike), unesete trajanje reklame, budžet, pokrenete klikom i algoritam radi. Nakon toga „ne rasipate“ svoju publiku za određenu kampanju, već vam je uvek poznata.

Ne radite ništa napamet – ciljate planirano, smanjujete budžet, a dobijate više.

Fejsbuk kampanje

Kako biste znali da uradite remarketing, obavezno se prvo obučite Fejsbuk pikselom. Dakle, svaku reklamu koju smo videli, a za koju smo ubeđeni da nam treba (želimo neki proizvod ili uslugu i odmah je ugledamo „ni od kuda“), sve to prikuplja piksel. Iz tih podataka dalje može da se radi remarketing kampanja.

Kako? Ostvarujete konverzije kliktanjem na reklame koje korisnici vide na svojoj Fejsbuk početnoj stranici i vraćate posetioce ponovo na svoj sajt.

Google Ads

Kada je u pitanju Google Ads, cilj je isti, samo što se reklame sponzorisane na ovaj način vide na nekoj drugoj internet lokaciji, ali ne na Facebook-u. Prilikom izbora mesta za kreiranje remarketing kampanje, imajte na umu da je Google izrazito raširen i da potencijalno sadrži veći prostor gde bi se vaša reklama mogla prikazivati.

Opet, izbor je definitivno u zavisnosti od niše poslovanja i ciljne grupe koja se targetira (tačnije, gde oni najčešće provode svoje internet vreme).

Da zaključimo na kraju. Pored definitivno preciznijeg odnosa koji polazi od tačke A i kreće se do tačke B (ciljna grupa) i budžeta koji je strogo kontrolisan i manji, možete da se radujete da će prodaja ići uzlaznom putanjom, da ćete dopreti do većeg broja ljudi, a način na koji se do toga došlo možete pratiti preko detaljnih analiza nakon svake završene kampanje.

Zvuči divno?


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Da li je neophodno napraviti i Instagram marketing plan?

Da li je neophodno napraviti i Instagram marketing plan?

Ukoliko je Instagram deo social media strategije (a sigurni smo da jeste, jer ako nije, u startu imamo...
Google korisno ažuriranje stiže!

Google korisno ažuriranje stiže!

U poslednje vreme internet je preplavljen vestima o novom korisnom ažuriranju od strane Googla, te je mnoštvo stručnjaka podelilo...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.