ApaOne blog!

Šta Fejsbuk piksel može da učini za vaše onlajn poslovanje?

24
sept
2021
Šta Fejsbuk piksel može da učini za vaše onlajn poslovanje?

Onlajn trgovina, pa samim tim i internet marketing, zauzeli su svoju vodeću poziciju u poslednjih godinu i po dana. Tržište se ne buni, preduzeća koja su mogla svoje poslovanje da okrenu u tom pravcu osigurala su postojanje (bar u bližoj budućnosti), a ko nije mogao ili umeo da se prilagodi, platio je cenu. Moglo bi se reći da je za Srbiju, bar što se tiče biznisa, ovo bila opomena, jer je onlajn poslovanje dugi niz godina ozbiljno zaostajalo za svetom.

Prodaja putem interneta sada se samo nadograđuje, ili je jedna od prvih ideja nekih budućih preduzetnika i preduzetnica. Izrada onlajn prodavnica je doživela svoj bum – sve što može da stane na internet, nalazi se tamo, ili je na putu da ga tamo zateknemo.

Postoji jedan problem: to što je naše poslovanje pomereno „na tu stranu“, ne znači da će preživeti prvu godinu, ili da će odoleti svih marketinškim i tržišnim promenama čiji smo svedoci. Ovde nastupaju internet marketing, reklamiranje na društvenim mrežama i kampanje čije korake moramo decidno rastaviti na delove od kojih će njihovo sklapanje postići cilj.

Jedan takav korak zove se Fejsbuk piksel.

Uvećanje prodaje preko Fejsbuk piksela

Onlajn poslovanje ne može da se zaustavi. Tome su doprineli raznorazni sajtovi specifikovani za onlajn trgovinu, kao i preduzeća raznih veličina koja su, možemo slobodno reći tek sada, prepoznala i prihvatila neophodnost onlajn prisutnosti (prema pisanju medija 2019. godine, čak 46% privrednih društava u Srbiji nije imalo svoj web sajt).

Kako se ta činjenica menja na bolje, a internet prodaja svakim danom sve više skače, jasno je zašto moramo da obratimo posebnu pažnju na Fejsbuk piksele prilikom kreiranja naše onlajn kampanje.

Kada smo nedavno pričali o SEO optimizaciji, napomenuli smo značaj uvećanja prodaje koje iziskuje vreme, stručnost i posvećenost, kako bi naš sadržaj bio organski prihvaćen od strane naše ciljne grupe i rangiran na željeno mesto na Google pretraživaču. Ceo proces danas kombinujemo sa pomenutim pikselom, a taj piksel je kod koji se integriše na naš sajt (na kome uveliko primenjujemo SEO korake) i prikuplja podatke posetilaca za nas.

Mi na taj način znamo kome se obraćamo, pa samim tim možemo da kreiramo reklamu i da radimo na poboljšanju internet komunikacije sa njima.

Šta rešavamo Fejsbuk pikselom?

Da na početku priče o pikselu ne bi došlo do animoziteta, zbog pominjanja tamo nekog koda, pokušajte da kreirate u glavi sledeću sliku: za sedam meseci se udajete ili ženite, redovno tražite odgovarajuće odelo/venčanicu i pogledali ste više sajtova. Od kada ste to uradili, često vam se ni od kuda pojavljuju reklame upravo sa tih mesta, a vi ne znate kako. To radi Fejsbuk piksel.

Tog momenta kada ste posetili bilo koji sajt, a da ima instaliran piksel, on vas pamti, pamti šta ste tražili i dodaje vas u svoju bazu.

Za šta je ova priča još važna?

Reklamne kampanje preko društvenih mreža su ozbiljan posao. Iako je to dokazano više puta, nezanemarljiv broj agencija i medijskih kuća svoje plaćene reklame kreira po onom starom principu „bustovanja“, gde se ne pravi plan budžeta i plan akcije. Kada neku količinu novca odvojite za određen post, odredite samo lokaciju, pol, starosno doba, interesovanje, ponašanje, zaposlenje i ostalo, rezultati će biti neprecizni, a piksel se „razređuje“. Na ovaj način, kod ne može precizno da prikupi grupu koja je vama potrebna za kampanje, što je čisto gubljenje resursa, jer je Fejsbuk piksel superiorniji način targetiranja od toga.

Fejsbuk piksel algoritamski kreira ciljnu grupu

Da bi algoritam Fejsbuk piksela odradio zadati posao, moraju mu se pružiti precizni podaci i onaj ko to radi iza ekrana mora biti strpljiv.

Kao što smo rekli, kampanje kreirane na način običnog „bustovanja“ ne rade posao i onda bi trebalo pružiti pikselu priliku zbog toga što:

- možete da targetirate usko ciljanu publiku,
- reklame su efikasnije,
- možete da ostvarite remarketing (ostvarujete konverzije i vraćate posetioce ponovo na vaš sajt),
- pratite i analizirate reklame,
- pratite i analizirate prodaju,
- uspostavljate kontrolu nad ROI-em i možete tačno da izračunate kolika je profitabilnost vašeg onlajn oglašavanja.

Dakle, marketing na društvenim mrežama može samo da dobije na značaju u budućnosti, tako da je savet da se držite i te strane kada je biznis u pitanju. Pogotovo kada govorimo o Fejsbuk pikselu.


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Chat bot - roboti preuzimaju stvar?

Chat bot - roboti preuzimaju stvar?

Vrlo je verovatno da ste do sada imali priliku da se susretnete sa aplikacijom četbot (chat bot), koja...
Saznajte da li je vaša ciljna grupa na Facebooku ili na Instagramu

Saznajte da li je vaša ciljna grupa na Facebooku ili na Instagramu

Kada se upustimo u detaljno i strateško planiranje nastupa na društvenim mrežama, često smo zbunjeni po pitanju...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.