ApaOne blog!

Kako da integrišete SEO i email marketing?

12
okt
2021
Kako da integrišete SEO i email marketing?

Email marketing definitivno nije zastareli oblik marketinga. Znamo to, jer smo sigurni da je email način na koji svakodnevno komunicirate sa svojim klijentima, poslovnim saradnicima; veza preko koje dobijate informacije o korisnosti proizvoda ili usluge koju prezentujete, o brendu koji stvarate; prikupljate niz povratnih informacija o tome kako da doprinesete i postanete bolji i stvarate autentične pozive na akciju koji su na jedan klik od finalizovanja kupovine, odnosno prodaje. Ako se pitate na koji način SEO može da doprinese, ovaj tekst je za vas.

Šta je email marketing?

Verovali ili ne, dnevno se pošalje preko 250 milijardi mejlova, a preko 60% internet potrošača kupuje na osnovu email marketinga. Kako je moguće da mejl ima toliki uticaj?

Email marketing je korišćenje email-a kao kanala za promovisanje proizvoda ili usluga. Iako mnogi smatraju da će ući u digitalnu istoriju, kao što se i danas raspravlja o tome kada će štampa nestati sa medijske scene kao „rado je se sećamo“ tradicionalni medij – do toga, niti dolazi, niti se predviđa kao moguća solucija.

Poruke koje šaljete mejlom samo su najtanji deo mogućnosti ovog alata. Pored kontakata (mejling liste – svih osoba koje vam poklanjaju poverenje pružajući vam svoju adresu „u ruke“), na ovaj način stvarate, nadograđujete i osiguravate komunikaciju sa poslovnim saradnicima i (potencijalnim) klijentima. Isto tako, email marketing je odličan input koji stvarate i šaljete u pravcu potreba i impresija korisnika vašeg brenda kao proizvoda ili usluga koje nudite.

Čini vam se intimnim? I te kako! Zato i deluje.

Onlajn prodaja i email marketing

Marketari širom sveta primetili su neraskidivu vezu između onlajn prodaje i email marketinga. Ona je eskalirala tokom pandemije korona virusa, a 2020. godine prikazani su decidni statistički podaci.

Naime, prema podacima na stručnom sajtu publicare.de, koji su objavljeni u novembru prošle godine, pokazano je da, na osnovu testiranog ukupnog broja internet prodavnica (ukupno 827) i pretplaćenih korisnika na email, preko 90% tokom trajanja ankete poslalo je makar jedan marketinški email. Razlika je jedino u učestalosti slanja, što se razlikuje od jedne onlajn prodavnice do druge (neki su mejlove slali na dnevnom nivou, dok su neki slali kvartalno, ili na druge načine).

Primećeno je da postotak slanja mejlova ne odstupa poslednjih nekoliko godina, a od toga se ne odustaje ni za vreme pandemije.

Kreatori članka napominju da su podaci uzeti iz istraživanja „E-Commerce Market Germany 2020“, koja je sprovedena od strane EHI Retail Institute and Statista.

Fleksibilnost i prilagodljivost

Ovo je zaključak i razlog zašto je potrebno u svoju kampanju integrisati SEO i email – pitanje je samo kako.

Iako email marketing iznova podseća koliko je kao alat fleksibilan i prilagodljiv, čini se da su neke strane marketinškog spektra iznenađene i skeptične. Hajde zato da predstavimo korake koji će povezati ova dva moćna „digitalna ratnika“ i učiniti da njihova kombinacija dovede veći broj (potencijalnih) klijenata u vaš poslovni prostor.

- Šaljite sadržaj preko mejla (ne zaboravite Link Building Content): sjajno je ako koristite mogućnosti koje pruža newsletter u kombinaciji sa svim kontaktima koje posedujete da biste relevantan sadržaj, grafike, videe, aktuelne ponude, akcije i novine slali putem mejla; na ovaj način možete pomoći SEO-u, jer će aktivnosti u saobraćaju sigurno da se promene, a alati će izmeriti doseg i „uhvatiti“ dolazne veze sa otvorenog mejla ka sajtu.

- Ukoliko ste već dugo u digitalnom marketingu, ne sumnjamo da detaljno pratite SEO rezultate svojih kampanja; rezultate pretvorite u prednost i doslovno ih „iscedite“ tako što ćete da ih ukombinujete u email kampanju; na taj način lakše ćete odrediti prioritete za optimizaciju pretraživača.

- Testirajte konverziju ponude pre slanja: koristite saobraćaj sa pretraživača nakon oglašavanja sa PPC (pay-per-click) i svoj blog; ovo je vrlo važno, jer možete znati da li je vašem sadržaju potrebna dorada pre nego što ga pošaljete na kompletnu mejling listu.

- Planirajte PPC kampanju: cilj je uvećanje stope učestalosti klikova preko emaila; da bi korisnik prepoznao vašu ideju u moru drugih, potrebno je da joj bude izložen više puta, kako bi njegov klik na poštu bio pretvoren u konverziju.

Optimizacija Landing Page-a – OK – još nešto?

Naravno da je i ovo moguće poboljšati integracijom SEO i email alata, a neophodno je, pogotovo ako imate svest o važnosti Landing Page-a na vaš biznis. Pored toga što ćete ih slati mejlom (kroz linkove i sadržaj koji će se na taj link nadovezati), važno je da svaki content na toj stranici bude optimizovan, kao i naslovi, podnaslovi, URL i drugo.

Ne kaže se za džabe da je deljenje radost i što se više deli, više se ima. Isto važi i u ovoj priči. Deljenje sadržaja iz gore opisanog prvog koraka je važno, ali deljenje na više strana – važnije. Neka vaš email ima put do društvenih mreža i poziv u content-u mejla da je slobodno deliti sadržaj do drugih kolega ili onih kojima bi isti koristio.

I još jedna stvar: PPC, čiju kampanju, nadamo se, planirate već nakon čitanja ovog teksta, koristite za prikupljanje podataka o opcijama za temu koju ćete slati putem mejla – ona koja je najkliktabilnija, nju šaljite dalje.

Briga o korisnicima

U vremenu kada je poverenje kupaca sve i kada je cilj svakoga učiniti baš to – da mu korisnik veruje i da se iznova vraća, vi nemojte zanemariti brigu i iskrenost. Trka je surova, znamo, ali isto tako smo sigurni da će „u igri“ ostati oni kojima akcenat nije veći broj korisnika nakon plaćenog oglašavanja, već briga o zadržavanju kupaca i bolja komunikacija sa njima.

Na kraju, najvažnije je da se zapitate kakvu poslovnu budućnost želite za sebe? Oslonac i putokaz imate.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kontinuirana dominacija TikTok-a u 2022. godini

Kontinuirana dominacija TikTok-a u 2022. godini

Da je TikTok aplikacija koja je promenila svet, to nam je svima poznato. Već 2020. godine ova aplikacija...
Šta je to autoritet domena?

Šta je to autoritet domena?

SEO je zaista teško objasniti. Postoji toliko koncepata koji ljudima koji nisu stručni u ovoj oblasti baš i...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.