ApaOne blog!

Nagradni konkursi na društvenim mrežama: da li će funkcionisati i u 2018. godini?

05
jan
2018
Nagradni konkursi na društvenim mrežama: da li će funkcionisati i u 2018. godini?

Dugi niz godina, brendovi su se opredeljivali za organizivanje nagradnih konkursa na društvenim mrežama kako bi obradovali i angažovali svoje kupce.

U prošlosti, nagradni konkursi su bili brz i ubedljiv način za privlačenje pažnje publike na već prezasićenom tržištu. Međutim, priroda kupaca se znatno promenila, što znači da i sami nagradni konkursi na društvenim mrežama, prema Sprout Social, moraju da se promene.

Zašto se organizuju nagradni konkursi preko društvenih mreža?

Iako je istina da živimo u vreme kada su potrošači mnogo fokusirani i oprezni, takođe je istina da postoje online entuzijasti koji su uporni u tome da ostvare čvrstu vezu sa omiljenim brendom. A koji je bolji način da podstaknete komunikaciju sa svojom publikom nego preko društvenih mreža?

Ne samo da društvene mreže pomažu da se zbližite sa milenijalcima, generacijom X i generacijom Z koji i poseduju tržište, nego nagradni konkursi baš na društvenim mrežama omogućavaju da se ubrza stvaranje vaše reputacije – ukoliko nešto date vaši kupci imaju potrebu da vam za to i na neki način uzvrate.

Nagradni konkursi na društvenim mrežama mogu da:

  • Poboljšaju online angažman: u vreme kada kupci tragaju i priželjkuju dublju povezanost sa brendovima, nagradni konkursi inspirišu publiku da učine prvi korak.
  • Pomognu pri izgradnji e-mail liste: ukoliko uverite svoje pratioce da će dobiti nešto zauzvrat ukoliko ostave svoju e-mail adresu, oni će to zaista i učiniti.
  • Podstiču viralni sadržaj – kupci su zaista opsednuti iskustvom (naročito milenijalci). Ukoliko je vaš nagradni konkurs zabavan i uzbudljiv, oni će poželeti da to svoje iskustvo podele sa svojim prijateljima, i time vaš sadržaj može da bude vidljiv velikom broju ljudi.

Evo ga i jednostavan odgovor na pitanje da li će nagradni konkursi na društvenim mrežama funkcionisati i u 2018. godini – hoće, ali samo ako ih budete pametno koristili. Evo nekoliko predloga kako možete da poboljšate i prilagodite nagradne konkurse na društvenim mrežama novom digitalnom dobu.

Prvi korak: razumevanje publike

Kakve god promene da se dešavaju na društvenim mrežama, jedno uvek ostaje isto – ukoliko želite da postignete svoje ciljeve, morate dobro da poznajete svoju publiku.

Oni koji su danas najaktivniji kupci su svakako drugačiji od onih pre nekoliko decenija. Na primer, milenijalci su ti koji preferiraju odlazak na odmor i muzičke festivale nego kupovinu kuće ili automobila i više se povezuju sa kompanijama koje čine dobro za zajednicu u kojoj posluju.

Onog momenta kada vi i vaša publika budete znali sa kim međusobno komunicirate, možete stvoriti čvrstu konekciju tako što ćete promovisati događaje ili trendove koji su interesantni baš vašoj ciljnoj grupi.

Drugi korak: eksperimentišite sa različitim platformama

Razumevanje vaše publike ujedno će vam pomoći da shvatite gde to oni provode najviše vremena. Ovo važi još od davnih dana, kada su i nastale prve društvene mreže. Međutim, ono što je sada drugačije, jeste da postoje mnoge platforme za eksperimentisanje.

Treći korak: vrsta nagradnog konkursa

Kada znate koju to društvenu mrežu najviše koristi vaša ciljna publika, vreme je da razmislite o vrsti nagradnog konkursa. Ukoliko poznajete svoje potrošače, lakše će vam biti da se odlučite za neku od vsta nagradnih konkursa:

  • Video kampanje: revolucija je započela u 2017. godini a očekuje se da će biti šampion društvenih mreža i u 2018. godini. Facebook Live je popularniji nego ikada, tako da zaista ima smisla iskoristiti ovaj trend za kampanju.
  • Komentari: Iako nije nova ideja, nagradni konkursi koji uključuju ostavljanje komentara su idealan način za povezivanje sa onim kupcima koji ne žele da čine mnogo da bi se povezali sa vašim brendom. Ukoliko je i komentar previše, možete ih „namamiti“ da reaguju na konkurs sa čuvenim Facebook Reaction.
  • Fan content kampanja: Zašto ne bi pozvali vašu publiku da sama kreira sadržaj? Fotografije, snimci i live strimovi mogu da budu pravi odgovori na povećanje povezanosti sa vašim brendom.

Četvrti korak: razmislite o nagradi

Vrlo jednostavno – nagrada koju nudite mora da bude privlačna onima sa kojima želite da se povežete. Ukoliko krajnji ishod (nagrada) nije privlačan, vaši pratioci neće biti mnogo zainteresovani da učestvuju. Kako smo zakoračili u novu godinu, treba imati u vidu da publika na društvenim mrežama nikako ne očekuje nagrade koje su se već delile na njihovim omiljenim društvenim mrežama.

Peti korak: Budite drugačiji

Preko 88% preduzeća je aktivno na društvenim mrežama i mnogo njih uveliko planira svoje kampanje koje će realizovati u budućnosti. To znači da će biti zaista mnogo nagradnih konkursa koji će privlačiti potencijalne kupce.

Nagradni konkursi su sjajni za poboljšanje angažmana ali i dalje će vladati potreba da ubedite svoje kupce da stupe sa vama u interakciju. Jedan od korisnih načina da se za vašu nagradni konkurs „daleko čuje“ jeste uživo emitovanje videa. Možda to u ovom trenutku nije trend broj jedan ali je i dalje jedan od najboljih načina da se poveća angažman.

Šesti korak: Odabir resursa

U vremenu kada je sve komplikovanije stupiti na pravi način u komunikaciju sa ciljnom grupom, dodatni alati uvek mogu biti od pomoći. Pobrinite se za to da raspolažete pravim resursima kada kreirate takmičenja na društvenim mrežama.

Nagradni konkursi – da li su i dalje pravi odabir?

Popularnost nagradnih konkursa na društvenim mrežama ne jenjava ali način na koji se brendovi koriste ovim alatom da bi se povezali sa kupcima će možda morati da se promeni.

Kada je reč o povezivanju sa milenijalcima i generacijom X nećete moći da se koristite „trikovima“ od pre nekoliko godina. Zato je bitno koristiti se navedenim koracima za uspešnost nagradnog konkursa na društvenim mrežama kako bi među svojom konkurencijom baš vi izašli kao pobednik.


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Google korisno ažuriranje stiže!

Google korisno ažuriranje stiže!

U poslednje vreme internet je preplavljen vestima o novom korisnom ažuriranju od strane Googla, te je mnoštvo stručnjaka podelilo...
5 saveta kako da dosadne SEO izveštaje učinite zanimljivima

5 saveta kako da dosadne SEO izveštaje učinite zanimljivima

Dodajte vrednost SEO izveštajima  Mesečni izveštaji o SEO-u su vitalni deo svake SEO strategije, jer pružaju mogućnost za edukaciju...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.