ApaOne blog!

Koliko je copywriting važan za vaš content marketing?

28
sept
2020
Koliko je copywriting važan za vaš content marketing?

Već ste imali prilike da čitate zašto vredi ulagati u content marketing i kako kreirati strategiju content marketinga. Sada je pravo vreme da vidimo i kako se kreira sam sadržaj. 

Da li ste ikada čitali neki od onih dugih oglasa na Facebooku ili pogledali neverovatnu reklamu na TV-u?

U oba slučaja su kreatori tih oglasa kosristili tehnike copywriting-a kako bi privukli vašu pažnju i zadržali je tokom celog oglasa. 

Copywriting je veština korišćenja pisane reči da angažujete, animirate i ubedite svoju publiku. Kada god naiđete na pisanu reč u bilo kom obliku oglašavanja, budite svesti da je ta pisana reč zapravo proizvod copywritinga.

Ali kakve to veze ima sa vama i vašim content marketingom? 

Na kraju krajeva, pa vi samo pišete blog. Ne morate ništa da znate o pisanju dobrog copy-a, zar ne?

Pogrešno. Pogrešno na više nivoa. 

Usavršavanje veštine copywriting-a je jedan od najbržih i najefikasnijih načina za poboljšanje rezultata vašeg content marketinga. U tom delu leži razilka između čitaoca koji se dosađuje dok čita vaš sadržaj i onog koji je spreman da podeli vaš sadržaj sa svima koje poznaje!

U ovom tekstu jednostavno nije moguće pokriti sve što treba da znate o copywritingu, jer je tema preobimna za jedan tekst, ali definitivno možete pronaći sve bitne elemente dobrog copy-a, uz pomoć kojih ćete odmah poboljšati vaš sadržaj. 

 

Posvetite mnogo pažnje naslovima

Dobri copywriteri znaju koliko su naslovi važni!

To je prva i daleko najvažnija stvar koja određuje da li će se vaš sadržaj čitati ili ne. Mogli biste imati najneverovatniji sadržaj, veoma koristan za vaše čitaoce, ali ako je vaš naslov dosadan, to neće biti važno. Većina neće ni doći do njega.

Dobar naslov je jasan, konkretan i intrigantan. 

Trebalo bi čitaocu da kaže šta može da očekuje, a istovremeno da ga zaintigrira šta je u tekstu.

Vaš naslov treba da kvalifikuje čitaoca, što zanči da treba da privuče vašu ciljanu publiku. Ako je previše nejasan, čitalac će početi da čita misleći da je članak relevantan za njega, da bi čitajući shvatio da nema nikakve veze sa njim. Osetiće se prevarenim, a to je nešto što nikako ne želite da izazovete kod svojih čitalaca. Vi želite da vaš članak čita neko za koga znate da će iz njega dobiti neku vrednost.

Zbog toga vredi potrošiti dodatne minute, sate, pa čak i dane ne biste li došli do pravog naslova.

 

Pišite nekome određenom

Sva umetnost copywtitinga sadržana je u razumevanju emocionalnog i psihološkog stanja čitalaca. Morate biti u mogućnosti da im uđete u glavu i kažete ono što je njima potrebno.

Jedan od načina da vam to pođe za rukom je da pišete nekome vrlo određenom. Ovo može biti avatar vašeg idealnog kupca kojeg ste kreirali ili stvarna osoba koja odgovara vašoj ciljnoj grupi.

U svakom slučaju, zamislite ovu osobu dok pišete. Šta je njegov/njen problem? Kakva iskustva ima? Kako biste rasgovarali sa njim/njom kada biste sedeli u kafiću?

Jednom kada to razjasnite, pišite im. Zanemarite svu svoju profesionalnost i gramatička pravila, samo napišite to što želite kao da ste tamo.

Bez dileme, vaše pisanje će postati ličnije i stvorićete jaču povezanost sa vašim čitaocima. Osetiće se kao da razgovarate sa njima, jer to donekle i jeste tako. To je vrsta pisanja koju će vaša publika čitati, deliti i kupovati. 


Što jednostavnije - to bolje!

Jedna od najvećih grešaka koju copywriter može da napravi je preterana složenost koja poruku čini zbunjujućom.

Dobar copy podrazumeva razlaganje stvari kako bi čitalac mogao brzo i lako da razume o čemu govorite. To znači da ne treba koristiti komplikovane reči, insajderski govor, tehnički žargon i dugačke rečenice. To je poput smrtne presude za vaš copy. 

Umesto toga, razdvojite svoje rečenice. Jednostavno iznesite svoju poentu. Pronađite najlakši i najjednostavniji način da izgovorite ono što pokušavate da kažete. U suprotnom, čitalac će morati da se potrudi da protumači ono što želite da kažete i tu se otvara prostor za nerazumevanje. 

Kao rezultat, oni neće preduzeti ništa. Neće čitati, neće deliti, neće kupiti. Baš ništa. 

To nije ono što vi želite. Zato, neka vaše pisanje bude što jednostavnije i preciznije. 

 

Stvaranje kvalitetnog sadržaja je zahtevan, ali proces vredan truda

Stvaranje sadržaja nije lako. A stvaranje sadržaja koji je zapravo vredan nečije pažnje je još teže.

Ali nagrada je vredna. Izgradićete vernu publiku koja rezonuje u skladu sa vašim rezonovanjem, vašim brendom i vašim vrednostima. Zasližićete njihovu pažnju i poverenje, što su ključni preduslovi za izgradnju vašeg poslovanja na mreži.

Ukoliko vam je potrebna podrška profesionalaca u kreiranju sadržaja za vaše online kanale, kontaktirajte nas da zajedno unapredimo vaše poslovanje.

 


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

5 saveta koji će vam pomoći da poboljšate strategiju internih likova

5 saveta koji će vam pomoći da poboljšate strategiju internih likova

Da li koristite pun potencijal internih linkova na vašem sajtu? Verovatno ne. Retko ko zapravo iskoristi...
IGTV na Instagramu – kreiranje video sadržaja do 60 minuta!

IGTV na Instagramu – kreiranje video sadržaja do 60 minuta!

Ukoliko ste od onih koji obožavaju da probaju nove stvari i beže od monotonije, sigurno je Instagram jedan...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.