ApaOne blog!

Marketing malih preduzeća

18
maj
2018
Marketing malih preduzeća

Marketing je veoma bitan za razvoj svakog biznisa, bez obzira na njegovu veličinu. Kad su mala preduzeća u pitanju, dobra marketinška kampanja je naročito važna, ne bi li ih izdvojila u moru konkurentskih firmi i dugoročno im obezbedila mesto na prezasićenom tržištu.

Vlasnici malih preduzeća često ne posvećuju dovoljno pažnje marketingu, odnosno promovisanju svog biznisa, uglavnom polazeći od pretpostavke da je za realizaciju neophodno uložiti veliku sumu novca. Međutim, postoje brojne taktike, koje uz minimalno ulaganje mogu poprilično povećati vidljivost usluga ili proizvoda na tržištu.

Web sajt

Prva i osnovna stvar koju vlasnik malog preduzeća treba da obezbedi je pregledan i funkcionalan web-sajt. Nažalost, statistike kažu da se tek mali procenat odlučuje da uloži svoj novac u ovaj vid marketinga. Da biste uspeli da upoznate potencijalne kupce sa svojim biznisom i pokazali visok nivo ozbiljnosti u vašem poslovanju, posedovanje sajta je doslovno neophodnost, a ne luksuz. U digitalnom svetu u kom živimo, većina vaših budućih korisnika će do vas doći upravo preko svog računara ili mobilnog telefona.

Web sajt treba da obezbedi sve važne podatke koji će ubediti korisnika da je vaš biznis vredan njihovog poverenja. Osim uvoda u poslove koje obavljate ili usluge koje nudite, on treba da im obezbedi i informacije o lokaciji vaše radnje/kancelarije, njeno radno vreme i kontakt podatke.

Da bi vas potencijalni kupci lakše pronašli, neophodno je i da vaš sajt bude visoko pozicioniran na Google pretragama. Iz tog razloga, veoma je važno angažovati stručnjake koji će optimizovati vaš sajt na ključne reči koje su vezane za vaše poslovanje i koje će korisnici pretraživati. Takođe, veliku ulogu igra i sposobnost vašeg sajta da se prilagodi korisnicima koji za pretraživanje koriste svoje mobilne telefone. Jednostavno, sve veći procenat populacije do informacija dolazi ovim putem, te je neophodno da i vaš sajt bude mobile friendly.

Ukoliko se bavite prodajom, uz pomoć web sajta vaše malo preduzeće ne mora se ograničiti samo na lokalne kupce. Mrežu svojih potrošača jednostavno možete proširiti uz pomoć virtuelne prodavnice ili web shopa. Na ovaj način, nabrojeni artikli sa svojim adekvatnim opisima prvenstveno omogućavaju kupcima da se bolje upoznaju sa njima i pre nego što se odluče na kupovinu. Takođe, olakšana je kupovina osobama koje nisu u prilici da dođu do vaše radnje. Majke sa malom decom, osobe sa invaliditetom, pojedinci sa neprikladnim radnim vremenom radije će na ovaj način kupovati nego što će biti u prilici da se prošetaju. Internet prodavnica posebno će biti od koristi za prodaju artikala kupcima koji vam nisu u blizini ili koji se nalaze u ruralnim regijama naše zemlje. Danas, sve što prodajete - od vašeg korisnika udaljeno je bukvalno par klikova.

Moć preporuke

Sigurni smo da ste već imali prilike da se susretnete sa mnogim malim preduzećima koja su svoj uspešan posao i veliki broj klijenata oformili samo uz pomoć preporuke. „Živa reč“ zadovoljnog korisnika ima mnogostruko veću težinu nego bilo koja reklama ili drugi vid marketinga. Zato, ne ustručavajte se da svoje mušterije zamolite da vas preporuče prijatelju ili im čak ponudite neki vid olakšica za svaku novu mušteriju koja dođe preko njihove preporuke. Pored toga možete da im predložite da ostave utiske ili ocene vaše proizvode ili usluge na pretraživaču ili društvenim mrežama.

Reklamirajte se

Važnost same reklame niko ne može osporiti. Osim što potencijalne klijente može upoznati sa vašim poslom, strateška reklama može povećati važnost i ozbiljnost vaše firme u očima kupca. Svakako, kad govorimo o malim preduzećima, količina finansija izdvojena u ove svrhe ne može biti velika, ali je bitno iskoristiti ono što vam je dostupno. Na primer, brendiranje vašeg poslovnog automobila ili postavljanje jednostavnog bilborda ili uličnog znaka usmeriće ljude na vaš posao. Takođe, još jedan od efikasnih načina da reklamirate vaš biznis, a da ne potrošite previše novca je i oglašavanje u lokalnim informativnim časopisima ili flajerima.

Uključite se u lokalna dešavanja

Jednostavno, pronađite način da promovišete svoj brend, tako što ćete se priključiti dešavanjima u vašoj lokalnoj zajednici. Pritom, možete se umrežiti i sa drugim vlasnicima manjih biznisa koji vam nisu konkurencija i zajedno proširiti dobar glas o onome čime se bavite. Udruženi možete sponzorisati lokalne manifestacije, dresove male lige ili čak dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za zajednički cilj vašeg susedstva.

Zadržite postojuće kupce

Mnogo su veće šanse da podstaknete postojeće korisnike da ponovo kupe od vas ili koriste vaše usluge nego da pronađete nove. Zbog toga, vodite računa i izađite u susret vašim mušterijama. Ovo možete postići jednostavnim postupcima, kao što je obaveštavanje putem mejlova ili SMS poruka, deljenjem kupona za popuste prilikom sledećih kupovina ili formiranjem lojaliti programa. Ovim ustupcima, ne samo da ćete podstaći mušterije da se vrate, već ćete moći da oformite bazu korisnika sa kojima možete graditi dugoročne odnose.

Društvene mreže

Kada je digitalni marketing u pitanju, svakako veliku ulogu u promovisanju vašeg manjeg biznisa igraju i društvene mreže. Danas, kada gotovo svi imaju naloge na različitim platformama, putem njih je najlakše podići svest o vašem brendu. I dalje najveći značaj i uticaj ima Facebook, putem kog ne samo da svoju publiku možete informisati o novitetima i akcijama vašeg biznisa, nego od njih možete dobiti i povratnu reakciju i direktnu komunikaciju.

Posebna pogodnost društvenih mreža je i što pružaju mogućnost najpreciznijeg reklamiranja vaših proizvoda i usluga. Putem njih možete se oglašavati u okviru vašeg ograničenog budžeta i pritom ciljano birati korisnike do kojih reklama stiže. Tako, prilično precizno možete odrediti publiku koja se nalazi u neposrednoj blizini vaše radnje, već pokazuje interesovanje za proizvode koje nudite ili redovno koristi usluge koje pruža i vaša firma.

 


Kategorija: Trendovi i primeri

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Koja društvena mreža je najbolja za vaš brend?

Koja društvena mreža je najbolja za vaš brend?

Marketing na društvenim mrežama je efikasan način da ostanete relevantni u užurbanom online svetu dok novu publiku upoznajete...
 Mali biznis - kako da čuju za mene?

Mali biznis - kako da čuju za mene?

Pronaći svoje mesto na onlajn tržištu danas - nije lak zadatak. Posebno za one koji se mogu svrstati...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.