ApaOne blog!

Zašto je poznavanje idealnog kupca ključno za marketing

01
feb
2019
Zašto je poznavanje idealnog kupca ključno za marketing



Pri izradi marketing plana, vlasnici brendova ili biznisa uglavnom najviše razmišljaju o krajnjim ciframa prodaje. Na sastancima dosta govorimo o tome šta bi onaj ko angažuje agenciju želeo da postigne, bilo da se radi  o targetima, pratiocima ili vidljivosti same kampanje, ali često obe strane premalo znaju o ciljnoj grupi, odnosno potencijalnim ili već postojećim kupcima zbog kojih sadržaj i kreiramo. Istina je da su oni kojima plasiramo sadržaj navažniji za uspešnu marketing kampanju, a evo i zbog čega:

KADA ZNAMO ZA KOGA PRAVIMO REKLAMU, ONA JE BOLJA

Ko je vaša ciljna grupa? Najčešće ćete čuti: SVI. To je ujedno i najčešća zabluda koja se može imati. Ako dobro poznajemo navike, interesovanja, stavove i reakcije ciljne grupe, biće jednostavnije kreirati uspešnu digitalnu kampanju i privući upravo one ljude koje želimo. Samim tim, plasman proizvoda ili usluge postaje u startu uspešniji. Specifične ciljne grupe i pregršt mogućnosti targetiranja pomoći će nam u ostvarenju tog cilja, ali je polazna tačka maksimalno znanje o onome koga bismo da privučemo.

LAKŠE GRADIMO DUGOROČNU I JAKU POVEZANOST

Kada među onima koji nas prate imamo upravo ljude za koje smo sigurni da su poštovaoci onoga što radimo, na temelju njihove pažnje gradimo priču i emociju koju naš brend ili usluga nose. Oni su već zainteresovani da čuju, isprate, probaju ili preporuče našu uslugu što je u svetu marketinga ogroman početni ulog. Sa ovim ljudima gradimo povezanost na duže staze, to su naši mali ali ogromni ambasadori bez kojih sama suština našeg brenda ne bi imala toliku težinu. Polazeći odavde, da izgradimo uspešan online community, lakše nam je sa ovakvim, pravim profilom avatara!

IMAMO BOLJA KREATIVNA REŠENJA

Zamislite da u isto vreme kupujete rođendanski poklon za nekoga koga ne poznajete baš najbolje, ali i za svog najboljeg prijatelja. O kome znate više? Naravno da je to vaš najbolji prijatelj. Istu situaciju primenite i na kreiranje sadržaja. Naravno da ćete lakše napraviti, na primer, Instagram story namenjen svom prijatelju nego osobi koju ne poznajete dugo. Što više informacija imamo o onome na čemu radimo, to će ideja, kreativnih rešenja i uspešnih implementacija više i biti. Duga strategijska pristupanja ciljnoj grupi u ovom slučaju su lakša i svedena na minimum potrebnog istraživanja o istoj.

Na kraju, sama suština marketinga zapravo predstavlja niz aktivnosti koje i ne liče na reklamu, već odgovaraju na potrebe, navike i svakodnevne, podsvesne radnje potrošača. A kako bolje uspeti u tome nego potruditi se da do detalja „raskrinkamo“ idealni profil osobe koja kupuje naš proizvod?


Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

5 osnovnih marketinških koncepata koje biste trebali da znate

5 osnovnih marketinških koncepata koje biste trebali da znate

Kada se govori o marketingu, kompanije teže ka tome da njihove strategije zadovoljavaju potrebe kupaca, povećaju prodaju, maksimiziraju profit i...
Nagradni konkursi na društvenim mrežama: da li će funkcionisati i u 2018. godini?

Nagradni konkursi na društvenim mrežama: da li će funkcionisati i u 2018. godini?

Dugi niz godina, brendovi su se opredeljivali za organizivanje nagradnih konkursa na društvenim mrežama kako bi obradovali i...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.