ApaOne blog!

Kreirajte strategiju za oglašavanje na internetu u nekoliko koraka

24
jan
2020
Kreirajte strategiju za oglašavanje na internetu u nekoliko koraka

Oglašavanje je investicija. Možete izabrati jedan ili više vidova oglašavanja (reklamiranja), a sve sa namerom da dostignete zacrtane ciljeve i da dobijete dobre rezultate. Za razliku od klasičnih vidova oglašavanja, plaćeno oglašavanje na internetu je efikasno, brzo, lako i isplativo na duže staze.

Način na koji ćete se oglašavati zavisi od brojnih faktora, a sve to treba da bude sažeto u jednoj detaljnoj strategiji.

 

Kako da kreirate strategiju za oglašavanje?


- Odredite ciljeve
- Odredite budžet
- Odredite ciljnu grupu

Kada odredite ove tri stavke, potrebno je da ih spakujete u slagalicu koja će na kraju biti vaš vodič u oglašavanju.

Dakle, šta želite da postignete oglašavanjem? Ukoliko je vaš cilj da podignete svest o vašem brendu, najbolje je da se oglašavate na društvenim mrežama. Izbor društvene mreže zavisi od ciljne grupe. Ako želite da privučete mlađu grupu ljudi, onda ćete izabrati Instagram ili Facebook. Ali, ako je vaš brend namenjen poslovnim ljudima, onda svoje resurse usmerite ka LinkedIn-u.
Ako je vaš cilj da povećate prodaju i da brzo dođete do rezultata, onda je bolji izbor Google AdWords platforma. U ovom slučaju, kupci će videti vašu reklamu na osnovu onoga što su tražili na internetu, a vaša reklama se pojavila kao rezultat.

Treba imati u vidu da je cena oglašavanja na društvenim mrežama u većini slučajeva manja od cene oglašavanja preko Google AdWords platforme. Ukoliko je vaš budžet mali, onda je bolje da se odlučite za Facebook ili Instagram oglase.

Možete se upustiti i u AdWords oglašavanje, ali ukoliko imate jaku konkurenciju, odnosno, oglašavate se za ključne reči koje imaju jaku konkurenciju, onda ćete verovatno ostati bez budžeta i bez značajnijih rezultata nakon kratkog vremenskog perioda.

Najbolje je da kombinujete različite platforme ukoliko vam budžet dozvoljava. U tom slučaju, nakon kratkog vremenskog perioda, moći ćete da uporedite rezultate i da modifikujete plan oglašavanja.


Kako da kreirate oglase?


Pored ciljeva, budžeta i ciljne grupe, potrebno je da se posvetite i samim oglasima. Oglašavanje na internetu je kombinacija kreativnog i tehničkog aspekta. Vaši oglasi moraju biti prilagođeni ciljnoj grupi, upečatljivi, jasni i kratki.

Produkcija jedne reklame ili oglasa na internetu podrazumeva izbor formata, razvoj, dizajn, tekstualni sadržaj i izbor platforme na kojoj će se prikazivati.

Dobar oglas ima privlačan vizual i dobar poziv na akciju. U zavisnosti od platforme koju ste izabrali za oglašavanje, zavisi i koji ćete format izabrati, ali imajte u vidu i vašu ciljnu grupu. Da li je njima privlačniji video format ili fotografija ili ipak samo tekst?

CIlj oglasa je da bude viđen i da izgledom privlači potrošače da kliknu na njega. Takođe, cilj oglasa je da brzo prenese informaciju. Što se tiče tekstualnog dela, evo par primera:
- Samo ove nedelje popust 30%. Pogledajte više.
- Prijave za kurs traju još 2 dana. Prijavite se.

Druga rečenica je Call to Action - poziv na delovanje ili akciju, a uz to dodajte interesantan vizual i vaš oglas je spreman.

Pogledajte i oglase konkurencije, pa probajte da uradite nešto zanimljivije i drugačije. To vam daje šansu da potrošač klikne na vašu reklamu.


Modeli plaćenog oglašavanja


Sigurno ste čuli za skraćenice koje se koriste u razgovorima o plaćenom oglašavanju. Postoji više modela koji se koriste, a evo nekoliko osnovnih koje biste trebali da znate:

CPC (Cost per Click) - naplaćuje se svaki put kada neko klikne na oglas

CPM (Cost per Thousand) - naplaćuje se po broju prikazivanja, odnosno, impresija

CPA (Cost per Action) - naplaćuje se konkretna akcija koju korisnik napravi, na primer: obavi kupovinu, prijavi se na newsletter

CPV (Cost per View) - odnosi se na video reklame i naplaćuje se po pregledu koji je duži od 30 sekundi

Pri izradi strategije za oglašavanje najbitnije je da postavite dobre ciljeve i odredite budžet i ciljnu grupu. Svi ostali faktori su sporedni i mogu uticati na manje izmene. Ali kada utvrdite ove tri najvažnije stavke, naredni koraci bi trebali da vam budu jednostavni. Ipak, ne zaboravite koliko je važno da pratite analitiku i rezultate koji vaši oglasi postižu. Zahvaljujući naprednim platformama za oglašavanje, imaćete uvid u rezultate i to će vam biti vodič za eventualne izmene.
Testirajte oglase onoliko koliko vam budžeti dozvoljavaju i brzo ćete shvatiti kakvi oglasi donose najbolje efekte vašem biznisu. Kao i uvek, možete da nas kontaktirate za sve dodatne informacije ili pomoć pri kreiranju strategije za oglašavanje.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Šta je “call-to-action” i kako ga kvalitetno napisati?

Šta je “call-to-action” i kako ga kvalitetno napisati?

Kreirate sadržaj za vaš blog, društvene mreže ili newslettere i želite da se vaši pratioci prijave za...
Koja društvena mreža je najbolja za vaš brend?

Koja društvena mreža je najbolja za vaš brend?

Marketing na društvenim mrežama je efikasan način da ostanete relevantni u užurbanom online svetu dok novu publiku upoznajete...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.