ApaOne blog!

Integracija ChatGPT-ja u Bing pretraživač - Da li Google odlazi u penziju?

20
jan
2023
Integracija ChatGPT-ja u Bing pretraživač - Da li Google odlazi u penziju?

Microsoft Bing pretraživač biće unapređen integracijom ChatGPT četbot tehnologije.

  • Microsoft planira da unapredi svoj Bing pretraživač sa veštačkom inteligencijom iz OpenAI-jevog četbot-a ChatGPT u cilju poboljšanja rezultata pretrage.
  • Nova funkcija očekuje se do kraja marta i očekuje se da će Microsoftu obezbediti konkurentsku prednost u odnosu na Google.
  • Microsoft je 2019. godine uložio 1 milijardu dolara u OpenAI, a ove dve kompanije od tada sarađuju na integraciji GPT-a u Bing pretraživač.

Nove velike vesti su tu! Za samo nekoliko meseci ChatGPT stekao je veliku popularnost i neverovatan broj korisnika, a ove godine će zasigurno dovesti do velikih promena u digitalnom svetu.

Za početak, šuška se da Microsoft planira da ažurira svoj Bing pretraživač kako bi u njega uključio veštačku inteligenciju iz OpenAI-jevog ChatGPT chatbot-a. Ovo će omogućiti da Bing direktno odgovara na upite kompletnim rečenicama, umesto da obezbeđuje listu linkova kao što su pretraživači to radili do sada.

Ova nova funkcija navodno će biti aktivirana do kraja marta i zasigurno je da će Microsoftu pružiti konkurentsku prednost nad Google-om, njegovim glavnim protivnikom.

Takođe, Microsoft će tražiti povraćaj od 1 milijarde dolara koji je uložio u razvoj OpenAI-a 2019. godine.

Za sada nemamo puno informacija i trenutno nije poznato kako će Bing integrisati OpenAI-jev softver.

A šta trenutno znamo o partnerstvu između Microsoft-a i OpenAI-ja i kako će ovaj softver potencijalno unaprediti iskustvo korišćenja Bing pretraživača?

Microsoft i OpenAI partnerstvo

Partnerstvo između Microsoft-a i OpenAI-ja privuklo je dosta pažnje, naročito nakon što je u oktobru 2022. najavljeno da kompanija Microsoft ponovo planira da investira u AI poslovanje.

Inicijalna investicija Microsoft-a u OpenAI 2019. godine podrazumevala je dogovor da se određeni elementi GPT-a integrišu u Bing pretraživač.

Od tada, Microsoft i OpenAI sarađuju na istraživanju načinima kako da se GPT integriše u Bing, kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo.

OpenAI je pokrenuo GPT-3 2021. godine i koristio je ažuriranu verziju GPT-3.5 u ChatGPT alatu. Kompanija je najavila da je u toku razvoj još naprednije verzije - GPT-4, ali nije precizirala datum njenog objavljivanja.

Kako Microsoft trenutno koristi OpenAI tehnologiju

Microsoft trenutno koristi usluge OpenAI klaud servera u alatima koji korisnicima omogućavaju da kreiraju tekst, kod i slike koristeći jednostavna uputstva, čime treniraju modele mašinskog učenja koristeći internet podatke.

Tehnologija OpenAI-ja integrisana je i u neke od aplikacija Microsoft-ovih korporativnih klijenata. Kompanija takođe svojim korporativnim klijentima omogućava upotrebu GPT-3 i Dall-E 2 kao deo poslovanja sa Azure serverima.

U junu 2022. Microsoft je predstavio Copilot pretplatnički servis koji koristi alate OpenAI-ja da asistira softverskim inženjerima u automatskom generisanju koda.

Čini se da će sledeća faza partnerstva između OpenAI-ja i Microsoft-a biti integracija sa Bing-om, što je izazvalo izvesnu zabrinutost s obzirom da ovi modeli ponekad mogu izneti napadni ili netačni sadržaj.

Iako je i Google napredovao u oblasti veštačke inteligencije i dalje je neodlučan da li je pravi korak uvođenje chatbot-a kao što je ChatGPT. Šta onda čini Microsoft tako sigurnim da može integrisati ChatGPT u Bing pretraživač, bez opasnosti da rizikuje poverenje korisnika i svoju reputaciju?

Microsoft još uvek nije najavio kako će prevazići potencijalne greške ili sprečiti probleme sa neprihvatljivim sadržajem, kao što je to bio slučaj sa chatbot-om Tay 2016. godine.

Vredi napomenuti i da OpenAI planira da u budućnosti naplaćuje korišćenje ChatGPT-ja, kao što naplaćuje programerima koji koriste GPT za kreiranje botova za generisanje teksta. To u suštini znači da će možda Bing postati jedini besplatni alat za korišćenje ChatGPT-ja.

Sve u svemu, velike promene su na pomolu i zasigurno je pred nama dinamična godina koja će očigledno dovesti do velikih novina u digitalnom svetu. Za sada nam ostaje samo da sačekamo zvanične najave i prilagidimo se turbulentnom periodu koji nam predstoji.

 


Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Najnoviji saveti za uspešan SEO

Najnoviji saveti za uspešan SEO

Poslovanje ne bi trebalo da bude pušteno na milost i nemilost ponudi i potražnji, bez plana, strategije i...
 Web dizajn – zbog čega Vam je potrebna profesionalna izrada sajta?

Web dizajn – zbog čega Vam je potrebna profesionalna izrada sajta?

Kao što nam je svima poznato promenio se tempo i sve se dešava putem Interneta. Obavljamo poslove,...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.