ApaOne blog!

Instagram, Fejsbuk ili Snepčet priče – šta je pravo rešenje za vaše poslovanje?

06
apr
2018
Instagram, Fejsbuk ili Snepčet priče – šta je pravo rešenje za vaše poslovanje?

Priče ili Story su broj jedan kada govorimo o društvenim mrežama. Toliko su popularne da zaboravimo kako su zaista nastale. To i nije toliko važno, važno je da „rade posao“, zar ne?

Snepčet priče su prvenac u svetu društvenih mreža, a 2016. godine Instagram preuzima kormilo. Videvši popularnost u ovim kratkim pričama, koje se uglavnom predstave kroz fotografiju ili video, Fejsbuk se takođe odlučio da ih uvede 2017. godine.

Jeste da su ove priče, kako mnogu kažu „instant rešenje“ jer traju samo 24 sata, ali su neizmerno popularne (dokaz tome su Instagram i Fejsbuk koji su preuzeli ideju od Snepčeta). Ne dovodi se u pitanje da li ih treba koristiti ili ne, ali kako shvatiti koja je društvena mreža najbolja za vaš brend?


Hootsuite predstavlja neke činjenice na osnovu kojih možete odlučiti koja je mreža baš za vas:

Za koga su priče na Snepčetu?

Snepčet je popularan isključivo kod Z generacije. Oni su ti koji upravo ovu društvenu mrežu navode kao omiljenu. Ukoliko je vaša ciljna grupa ova generacija, bez razmišljanja, Snepčet priče su pravo rešenje za vas.

Zašto?

1. Veliki broj Snepčet korisnika dnevno provede na ovoj društvenoj mreži više od sat i po vremena i otvori aplikaciju čak 25 puta.
2. U poređenju sa drugim društvenim mrežama, Snepčet je najspontaniji. Upravo je to razlog zašto su mlađe populacije (akcenat na tinejdžerima) naprosto lude za ovom aplikacijom, jer imaju averziju prema svemu što je tradicionalno.

Da li su Instagram priče baš za vas?

Priče su vrhunac svoje slave doživele baš na Instagramu. Ovaj medij je počeo da broji sve veći broj korisnika upravo zbog čuvenih „storija“. Slično kao i Snepčet, Instagram je platforma koja je zanimljiva mlađoj populaciji, ali – 60% korisnika ima ispod 30 godina ali veliki je broj i onih koji imaju između 30 i 49 godina a imaju instaliranu ovu aplikaciju.

Zašto postavljati priče na Instagramu?

1. Plaćanjem priče (koju je moguće uplatiti sa svega nekoliko evra) možete povećati saobraćaj na svom web sajtu.
2. Sjajan alat za interakciju – ne samo da ih je jednostavno kreirati, nego su veoma efektne: zbog njih se povećava broj direktnih poruka na vašem Instagram profilu.

A priče na Fejsbuku?

Priče na Fejsu postoje godinu dana, dakle, možemo reći da su još mlade i nove na ovoj (najpoznatijoj!) društvenoj mreži. Ali, svi koji koriste Instagram i Snepčet, uveliko su upoznati sa njihovom funkcijom.

Da li i zašto postavljati priče na Fejsbuku?

1. Ne samo da je najpopularnija, nego je i mreža koja ima najveći broj korisnika. Svi oni koji koriste Instagram, jasno im je da Story na Fejsu nije toliko popularan. Zašto je to tako? Veliki broj korisnika ove mreže je u srednjim godinama (zato tinejdžeri Fejsbuk smatraju mrežom koja je svojstvena njihovim roditeljima, pa čak bakama i dekama).
2. Ima veliki potencijal – stranice na Fejsu su dobile mogućnost da kreiraju priče tek u oktobru 2017. godine, pa je to jedan od razloga zašto nisu toliko popularne kao na prethodno pomenutim platformama. Ali ukoliko su tamo popularne, što vremenom ne bi bile i na Fejsu?

Koja platforma je najbolja za vas?

Postavite sebi nekoliko pitanja – Da li želite da doprete do ljudi različitih godina? Da li se koristite ležernijom komunikacijom ili se sve zasniva na formalnosti? Da li su isključivo tinejdžeri vaša ciljna grupa? Uz odgovore na ova pitanja i vašom content strategijom, odlučite se šta najviše paše vašem poslovanju. A uvek je najbolje sve testirati.

Jer, ako se ne proba, ne može se znati.

 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Bez razmišljanja – optimizujte svoju Google lokaciju!

Bez razmišljanja – optimizujte svoju Google lokaciju!

Da li vam se nekada desilo da „guglate“ neku lokalnu kompaniju, ili neki ugostiteljski objekat? Sigurno da jeste,...
5 načina da imate inspiraciju za pisanje tokom cele godine

5 načina da imate inspiraciju za pisanje tokom cele godine

Inspiracija stigne u momentu baš kad nemate gde da je zabeležite, da ostane pisani trag? A kada pred...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.