ApaOne blog!

Web dizajn – zbog čega Vam je potrebna profesionalna izrada sajta?

12
avg
2013
 Web dizajn – zbog čega Vam je potrebna profesionalna izrada sajta?

Kao što nam je svima poznato promenio se tempo i sve se dešava putem Interneta.

Obavljamo poslove, kupovinu, zabavljamo se, razgovaramo. Sve se svodi na to da sednemo za računar i ukucamo željenu ključnu reč, i u što kraćem roku dođemo do željene informacije.Onda je logično rešenje da se vaša stranica nađe u rezultatimana Google pretraživača, i da na takav način ponudu svojih proizvoda ili usluga direktno prezentujete potencijalnim klijentima. Internet stranice su od velikog značaja kako za poslodavca, tako i za korisnike usluga.

Da bi jedna firma poboljšala svoj biznis, veliku ulogu ka tome igra i dobro izrađena internet prezentacija, tj web sajt. U današnje vreme, web sajtovi uspešnih firmi su njihova reklama i put ka boljoj prezentaciji potrošačima tj. korisnicima.

Dok se radi izrada web sajta, pored samog dizajna, mora se kvalitetno uraditi i SEO optimizacija, odnosno, primarno pravilno odabrati ključne reči iz domena poslovanja. Bez toga ćete teško biti pronađeni na pretraživačima, te web sajt neće imati svoju svrhu.

        

  

Postoje četiri marketinška kanala kod web prezentacije, koja su sklonila zid između korisnika i kompanija. Oni omogućavaju korisniku i kompanijama da biraju kako žele da se povežu, a to u mnogome doprinosi samom marketingu kompanije:

1. Sadržaj - Davanje informacija treba da bude korisno i jednostavno

2. Pretraživači–Optimizuju rezultate pretraživanja kako bi korisniku pružili prave i najkvalitetnije informacije na najbrži način.

3. Socijalne mreže - Brže se dele informacije i komunikacija je pojednostavljena.

4. Brend- Interakcijom sa brendom povećavamo svesnost potencijalnih korisnika o samombrendu.

Ova četiri kanala su ključna u samom kreiranju web sajta, pa samim tim i u kreiranju uspeha marketinga jedne kompanije i one su sastavni deo dizajna.

Postavlja se pitanje ovde šta je zapravo uspeh sajta? Da bi smo odgovorili na to pitanje moramo prvo videti kakvi sve sajtovi postoje:

 • Forumi
 • Blogovi
 • e-trgovine
 • Lični sajtovi
 • Prezentacije firmi
 • Sajtovi za vesti
 • Sajtovi za komunikaciju i upoznavanje
 • Portali
 • Obrazovni sajtovi
 • Specifični sajtovi

Kao što se vidi, postoje razni ciljevi sajtova u zavisnosti od svoje namene. Neko će reći da je glavni cilj i uspeh svih sajtova stalno povećanje posete sajtu. Međutim, to jeste glavni cilj skoro svih gore nabrojanih sajtova, ali ne baš svih. Na primer e-trgovina može imati izuzetnu posetu (zbog recimo dobre reklame), ali ako se preko sajta nedovoljno prodaje onda se sa pravom može reći da je sajt neuspešan.

Elementi na web sajtu moraju biti usklađeni sa samom potrebom sajta i, naravno, moraju biti što jednostavnije usklađeni. Svaki posetilac želi da na što kraći i jednostavniji način dođe do željene informacije.

Web dizajner mora da pronađe ravnotežu između raspoloživog sadržaja i elemenata koje će predstaviti. Potrebno je na što jednostavniji način, sa elementima vizuelnog identita firme i dobro usklađenim sadržajem napraviti što bolju prezentaciju koja će na korisnika ostaviti pozitivan utisak.

    
 

Lepo dizajniran web sajt privlači posetioce, a vizuelni utisak je sigurno prva stvar koju će posetioc primetiti kada poseti web prezentaciju.

Sta odlikuje kvalitetan dizajn web sajta:

 • treba da je privlačan i atraktivan dok istovremeno omogućava korisnicima percepciju odnosno korištenje sadržaja. Dizajn treba biti spona između korisnika i informacija na stranici.
 • treba da omogući korisnicima prepoznavanje svake strane kao dela jedne veće celine
 • dozvoljava korisnicima jednostavno i intuitivno korištenje navigacije web stranice
 • maksimalno koristi načela i principe web upotrebljivosti i vizualnog dizajna

Osnovni parametri za izradu kvalitetne web stranice:

 • Poravnanje elemenata na stranici se odnosi na poravnavanje gornjih, donjih, bočnih ili centralnih delova grafičkih i tekstualnih elemenata na stranici. Poravnavanje levih ivica elemenata npr. naslova, podnaslova i tekstova na stranici doprinosi boljoj percepciji povezanosti elemenata i preglednijoj i čitljivijoj vizualnoj strukturi stranice.
 • Ravnoteža elemenata - Pod ravotežom elemenata se podrazumeva veličina naslova, teksta, boja elemenata i samog teksta i pozicija objekata na web stranici.
 • Pravilan je odabir boja – pozadine, teksta, naslova. Brojna istraživanja pokazala su da određene boje dolaze ruku pod ruku s asocijacijama – podsvesno stvaramo spoj između boja i emocija. Uz to što izazivaju emocionalne reakcije, boje mogu stvoriti i nove spojeve sa brendom. Takođe, dokazano je da boja pospešuje pamćenje. U slučaju brendova, poboljšava prepoznavanje za 80%. Kao na primer, Facebook plava boja je svima prepoznatljiva i simbol je tog brenda.

Odabir boja bi trebao biti konzistentan. Ako koristite previše boja, izlažete se većem riziku nego ako ih koristite premalo. U slučaju korišćenja previše boja, stranica može izgledati haotično, pa se elementi koje želite istaknuti lako izgube i posetitelj teže pronalazi potrebne informacije. Dok, previše boja zamara oči, što znači da će umorni posjetitelji brzo napustiti vašu stranicu, a to vam nikako nije u cilju. Upravo zbog toga se preporučuje provlačenje dve ili tri boje kroz celi dizajn. Jedna dominantna, druga koja će je suptilno pratiti i treća koja će se koristiti za isticanje ključnih elemenata na stranici.

 • Jedinstvenost elemenata se odnos na to da različiti elementi kompozicije moraju biti u međusobnoj interakciji.
 • Kontrast predstavlja postavljanje različitih grafičkih ili tekstualnih elemenata koji se koriste za naglašavanje stvari na web stranici. To se odnosi na kontrast boja izmedju elemenata, vrsta i velicina fontova na primer serifni fontovi kao što su - Times New Roman za naslove i sans-serifni fontovi kao što je Myrad Pro za sadržaje, kao i boje samih fontova.
 • Konzistentnost elemenata omogućava percepciju pripadnosti elemenata web stranici i vizualne stabilnosti i identiteta cele web prezentacije, kao na primer navigacija (menu) se uvijek treba nalaziti na istom mestu na svakoj web stranici, pri vrhu stranice. Pretraga, takodje, treba da se nalazi na vidnom i oucljivom delu sajta.

 Ako su svi ovi elementi neusklađeni, korisnik gubi interesovanje za dalju pretragu na sajtu i napušta stranicu. Ni jednoj kompaniji nije u cilju da korisnik njihovog web sajta napusti stranicu a da nije dobio traženu informaciju.

Kako su nekada tv reklame imale vodeću ulogu u prezentovanju jedne kompanije, tako danas web sajt postaje deo imidža jedne kompanije.

Ustvari, kompanije imaju za cilj da poboljšaju svoj biznis i privuku što više korisnika, a to ima za cilj i dobra web stranica.

 

 

 


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako da optimizujete vaš Google My Business nalog

Kako da optimizujete vaš Google My Business nalog

Google My Business je besplatan alat koji omogućava vlasnicima biznisa da upravljaju svojim prisustvom...
Noviteti iz ApaOne 'web kuhinje'

Noviteti iz ApaOne 'web kuhinje'

U našoj web radionici uvek se nešto sprema, nešto novo smišlja. Uz naše ideje, a zahteve klijenata, trudimo se da...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.