ApaOne blog!

Zbog čega bi građevinske kompanije trebalo da budu prisutne na društvenim mrežama?

19
avg
2015
Zbog čega bi građevinske kompanije trebalo da budu prisutne na društvenim mrežama?

Fejsbuk se često, sa relativno dobrim razlogom, svrstava u instrument promocije zabavnih sadržaja, jer je i po sopstvenim karakteristikama mreža namenjena razonodi, komunikaciji i zabavi. Ne treba puno razmišljati da bi se došlo do zaključka zašto biznisi poput građevinske industrije, mašinstva, poljoprivrede i sličnog teško uspostavljaju kvalitetnu komunikaciju na Fejsbuku i zbog čega teško šire svoju onlajn zajednicu. Međutim, zauzeti stav da je zbog navedenog prisutnost na ovom delu internet neba suvišna, kompaniju može uskratiti mnogih potencijalno dobrih poslovnih prilika i dovesti je u nezavidan položaj u odnosu na konkurenciju.


Velike kompanije će internet prisustvom na društvenim mrežama pre svega obezbediti pozitivan imidž, naravno pod uslovom da se postavljanje i upravljanje sadržajima vodi na profesionalan i odgovoran način. Iako većini korisnika kojoj se u datom trenutku obraćate neće trebati vaš proizvod ili usluga, vi ćete im definitivno ući u svest kao pružalac odgovarajuće usluge ili proizvođač odgovarajućeg proizvoda. U trenutku kada se korisniku javi potreba za onim što nudite, sigurno će vas razmotriti kao opciju i detaljnije pregledati vašu ponudu.


Postavlja se pitanje, kako obezbediti da širi broj korisnika interneta, raznovrsnog interesovanja, životne dobi i životnog stila gotovo svakodnevno prati nešto što po svojoj prirodi nije toliko zanimljivo iako je svima neophodno? Društvene mreže, a među njima prvenstveno Fejsbuk, nude nekoliko opcija kao moguće rešenje ovog problema:


•    Postavljanje korisnog sadržaja – dajte korisnicima nešto upotrebljivo, što je direktno ili indirektno povezano sa vašim proizvodom ili uslugama. Na primer, ako se vaša kompanija bavi izgradnjom stambenih prostora, pratiocima vaše stranice biće korisna informacija na koji način mogu da rešavaju svakodnevne probleme pri održavanju doma, ili na koji način da urede dom. Dakle, na ovaj način vi nećete direktno promovisati prodaju svoje nekretnine, ali ćete konstantnim prisustvom u svesti potencijalnih potrošača izgraditi bolju poziciju u odnosu na konkurenciju koja se ne bavi ovim vidom promocije.
•    Postavljanje zanimljivog sadržaja – efekat je sličan, alat je drugačiji. Iako je osnovna delatnost vaše firme, recimo, izgradnja isključivo standardnih stambenih zgrada, poneka fotografija ili objava svetski poznatih arhitektonskih dostignuća zasigurno će povećati broj pregleda vaše objave i same stranice čime će i vaša firma biti primećena.
•    Postavljanje aktuelnog sadržaja – pravovremena vest o povoljnostima kreditiranja za prvi stan, o dešavanjima i aktuelnostima u blizini vaših stambenih jedinica i slično, vašim pratiocima će dati utisak da ste dobro obavešteni, posvećeni i da ste neko od koga se može očekivati brza i efikasna saradnju i pri samoj kupovini usluge ili proizvoda.
•    Sponzorisanje objava – Nekretnine su nešto što je predmet interesovanja gotovo svakog pojedinca. Bez obzira na starosnu dob, pol, religiju, muzički ukus, hobi i drugo, svi jednako osećaju potrebu za krovom nad glavom i za komforom koji bi trebalo da pruže najbližima. Zbog toga je izuzetno teško adekvatno definisati ciljnu grupu kojoj se reklamama obraćamo, ali i uprkos tome sponzorisanje objava je jedan od najboljih načina da privučemo potencijalnog kupca.
Dakle, zbog same karakteristike delatnosti, gde je kupovina konačnog proizvoda izuzetno skupa i podrazumeva važnu odluku za korisnika koja se donosi samo jednom ili nekoliko puta u životu, gotovo je nemoguće predvideti konverziju od nastupa na društvenoj mreži do obavljanja prodaje. Zbog toga je u planiranju marketing nastupa jedne građevinske firme na društvenim mrežama (Fejsbuku) nezahvalno prognozirati odnos uloženog i dobijenog. Međutim prilično jeftino ulaganje u Fejsbuk u odnosu na potencijale i mogućnosti dosega, ovakav vid promocije stavljaju kao nezaobilaznu stavku u marketing planu svake ozbiljne građevinske kompanije sa velikim ambicijama.

Kako izgleda vođenje jedne Facebook stranice za građevinsku firmu možete pogledati OVDE
 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Animirani gifovi – kako ih koristiti u Fejsbuk promociji

Animirani gifovi – kako ih koristiti u Fejsbuk promociji

Ova godina donela nam je promenu na Fejsbuku, koja je obradovala mnoge – konačno možemo da objavljujemo animirane...
Kako da povećate produktivnost radeći opuštenije

Kako da povećate produktivnost radeći opuštenije

Dolazite na posao, a na radnom stolu vas već čeka gomila papira koje je potrebno pregledati do 12h. Ulogujete...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.