ApaOne blog!

Zašto su stari blogovi dragoceni i kako ih iskoristiti

15
feb
2019
Zašto su stari blogovi dragoceni i kako ih iskoristiti

Pre više od deset godina, u svetu digitalnog marketinga, blogovi su odjednom postali veoma važna stvar. Veliki svetski brendovi na razne načine testirali su uticaj bloga i još tada došli do zaključka da oni u velikoj meri mogu povećati „saobraćaj“ na internet stranici koja prezentuje vaše poslovanje, pa čak i stvoriti dodatni tok prihoda od oglašavanja. Vodeći se ovim činjenicama, ko bi još ostavljao blog sekciju praznu? Mnogi od nas u početku pravili su greške, te je sadržaj uglavnom bio fokusiran na zabavu, a propuštali smo važne teme o kojima imamo šta da kažemo, sa gomilom ključnih reči koje se mogu iskoristiti za bolje pozicioniranje. Korporativni blogovi počeli su masovno da se razvijaju i svojim čitaocima nude različite sadržaje i tako je pravo nadmetanje u kreativnosti počelo. Ipak, neki od naših starijih blogova ostali su nepotpuni i danas nisu dobri jer smo u međuvremenu dosta napredovali. Da li bi trebalo da se zabrinemo ili uradimo nešto sa njima?

Zašto je dobro pozabaviti se sređivanjem starih blogova

Veliki broj stranica često je razlog za razmatranje poboljšanja ili smanjivanja i optimizacije starog sadržaja. Ukoliko rekonstruišete i izmenite ono što ste radili ranije, vaša zbirka sadržaja može dobiti jasniji i aktuelniji fokus i olakšati njegovo „otkrivanje“ u online zajednici.
Da zaključimo: ako ste već rešili šta je ono najvažnije što komunicirate putem bloga, vredno je i korisno poraditi na starom sadržaju i iskoristiti stare izvore za pričanje novih priča.

PREGLEDAJTE BAZU STARIH BLOGOVA


Potpuni popis postojećeg olakšaće vam procenu i selekciju.
Nakon ovog koraka, morate doneti odluku da li je i šta od tog sadržaja vredno zadržavanja. Postavite sebi sledeća pitanja:

1. Da li je blog i dalje koristan?

Ono što zadržava vaše korisnike su korisne, informativne i zabavne stvari. Blog odgovara na njihova pitanja, pomaže im u rešavanju problema  ili sadrži nešto što ih zanima. Od tutorijala za rešavanje određenog problema do zbirke inspirativnih fotografija, mnogo je tekstova i prikaza koji na vašoj web stranici imaju dugoročnu vrednost i to je ono što privlači ljude.

2. Kakvu vrednost stari blog sada ima za nas?

Blogovi koji su korisni za nas donose veću vidljivost, bolje rangiranje na pretraživačima, promet, povratne veze i poslovnu vrednost, budući da pospešuju konverzije. Osim toga, ako je bilo šta od postojećeg sadržaja važno za kreiranje svesti o brendu ili vas predstavlja, sasvim je u redu da to zadržite.

3. Kakav je kvalitet bloga?

Iako je postavljeno pitanje veoma subjektivno, sigurno je da postoji i sadržaj koji prosto nije dobar i pri tom mislimo na stvari kao što su gramatičke greške, loša organizacija teksta i odsustvo smisla.

4. Da li je ova tema još uvek prava?

Ako blog u najmanju ruku nije povezan sa tonom vašeg sajta, oblasti u kojoj poslujete ili nema sponu sa trenutnim ili potencijalnim klijentima, nemate dobar razlog da ga zadržite.

5. Ima li tehničkih grešaka?

Problematični sadržaj može biti duplirani sadržaj ili dvostruko targetirana ciljna grupa, ali ovde spadaju i istovetne poruke koje šaljemo kroz različite blogove. Ukoliko prepoznate neki od ovih slučajeva, shvatite to kao jasan znak za uklanjanje a ovu situaciju posmatrajte kao dobru priliku za identifikaciju sličnih tekstova koje možete objediniti.

RAD NA STAROM BLOGU DONEĆE NOVE REZULTATE

Jedno je sigurno: objave koje već imate i rešili ste da ih zadržite, sigurno nose i imaju određenu vrednost, ali je sada potrebno da te poruke rekonstruišete, unesete u samu priču nešto novo, aktuelno, nešto što je u skladu sa postojećim trendovima, temom, ili vam može pomoći da još bolje promovišete svoje usluge.

REKONSTRUIŠITE BLOG

Kada krenete sa reorganizacijom starog posta sa dobrom osnovom, sjajna početna tačka može biti unapređenje samog stila pisanja, pravopisa i gramatike. Budite sigurni da vaša objava ima jasnu poentu i cilja određenu temu sa pojmovima koji čine tekst bogatijim.  Kada je tekst pravilno koncipiran, sve tehničke izmene, kao što su povezivanje teksta ili njegovo dodatno označavanje, doprineće finalnom kvalitetu izmenjenog. Vizuelna poboljšanja (dodavanje novih paragrafa, oznaka ili fotografija) uticaće na sveukupno iskustvo čitalaca i mogu zadržati ljude na stranici.


UNESITE NOV SADRŽAJ

Nisu svi stari blogovi nužno u lošem stanju, što je odlična prilika jer možete promeniti njihovu svrhu, a drugi način njihove izmene može biti i ažuriranje informacija koje će osvežiti stari sadržaj. Statistike kažu da ažurirani poslovni blogovi imaju 74 % veću verovatnoću odličnih rezultata. U postojeću objavu možete integrisati video ili audio zapis, nove fotografije, nova mišljenja ili podatke i tako ga osvežiti ali mu i dati novu dimenziju. Nakon ovoliko ulaganja, jasno je da ćete ponovo promovisati izmenjeni blog post, bilo ponovnim deljenjem na društvenim mrežama ili plaćenim oglašavanjem.

Najvažniji korak u reorganizaciji starih blogova jeste praćenje rezultata koje ćete dobiti nakon što se izmenjeni sadržaj ponovo iskoristi.  Najvažnije merilo trebalo bi da budu reakcije onlajn zajednice iako će vam dosta toga reći analitika koju koristite za praćenje konverzija. Zapamtite da će Google uzeti određeno vreme da ponovo rangira vaš sadržaj, pa budite strpljivi, pratite i nastavite da radite na dragocenom materijalu koji već imate.













Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Moć AI u stvaranju pisanog sadržaja

Moć AI u stvaranju pisanog sadržaja

U digitalnom svetu koji se neprestano razvija, AI je postao nezaobilazan deo marketinških strategija. Stvaranje kvalitetnog...
Kreativne ideje za objave na Twitteru koje će privući pažnju vaših pratilaca

Kreativne ideje za objave na Twitteru koje će privući pažnju vaših pratilaca

Kada gradite reputaciju svog brenda morate definisati plan na koji način želite da predstavite svoje poslovanje online. Ono što kažete i...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.