ApaOne blog!

Šta je to on-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

19
nov
2020
Šta je to on-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

Uspeh u organskoj pretrazi danas zahteva optimizaciju za kombinaciju faktora koje pretraživači smatraju važnim - tehničkim, na stranici i van stranice. 

Tokom godina primetili smo povećanu usredsređenost na off-page tehnike  poput izgradnje linkova i drugih tehničkih elemenata. 

Ali stvarnost je takva da off-page SEO  neće doneti mnogo koristi ako ne obratite pažnju na osnove -  na on-page SEO.

U ovom tekstu ćemo vam ukazati šta je on-page SEO, zašto je važan i 10 najvažnijih on-page SEO faktora danas.

 

Šta je on-page SEO?

On-page SEO odnosi se na praksu optimizacije veb stranica radi poboljšanja rangiranja na pretraživaču i ostvarivanja organskog prometa.

Pored objavljivanja relevantnog i visokokvalitetnog sadržaja, on-page SEO uključuje i optimizaciju naslova, HTML tagova i slika. 

To takođe znači osigurati da vaš sajt ima visok nivo stručnosti, autoritativnosti i pouzdanosti.

 

Zašto je on-page SEO važan

On-page SEO je važan jer pomaže pretraživačima da razumeju vašu veb stranicu i njen sadržaj, kao i da utvrde da li je relevantan za upit pretraživača.

Kako pretraživači postaju sve sofisticiraniji, rezultati pretraživača (SERP) sve se više fokusiraju na relevantnost i semantiku.

Google je sa mnoštvom složenih algoritama sada veoma efikasan u: 

  • Razumevanju šta korisnici zapravo traže kada ukucaju upit
  • Davanju rezultata pretrage koji ispunjavaju korisničke namere 

Prilagođavanje ovome je od suštinske važnosti, a to možete učiniti tako što ćete  obezbediti da vaša veb stranica i njen sadržaj - i ono što je vidljivo korisnicima na vašim veb stranicama (tj. tekst, slike, video) i elementi koji su vidljivi samo za pretragu mehanizmi (tj. HTML oznake, strukturirani podaci) - budu dobro optimizovani u skladu sa najnovijim i najboljim praksama.

Ukoliko ispratite i optimizujete sledećih 10 stavki, svakako ćete unaprediti svoj on-page SEO i poboljšati rangiranje svog sajta, a samim tim i povećati promet na sajtu. 

 

1. Stručnost, autoritativnost i pouzdanost

E-A-T (Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness), dakle,  stručnost, autoritativnost i pouzdanost, je okvir koji Google ocenjivači koriste za procenu kreatora sadržaja, veb stranica i veb sajtova u celini.

Google je uvek davao prednost visokokvalitetnom sadržaju. Cilj je da sajtovi koji proizvode visokokvalitetni sadržaj budu nagrađeni boljim rangiranjem, a sajtovi koji kreiraju nekvalitetan sadržaj budu manje vidljivi.

Postoji jasna veza između onoga što Google smatra visokokvalitetnim sadržajem i onoga što se pojavljuje u rezultatima pretrage. To znači da E-A-T mora biti deo vaše SEO strategije.

 

2. Title tagovi

Title Tag, HTML oznaka koja postoji u zaglavlju svake veb stranice, pruža početni kontekst u vezi sa temom sadržaja stranice na kojoj se nalazi.

Nedostajući, duplirani i loše napisani title tagovi mogu negativno uticati na vaše SEO rezultate, zato u svakom slučaju optimizujte ovaj element. 

 

3. Meta tagovi

Od ranih dana SEO-a, meta tagovi su bili važna tačka optimizacije.

Meta opisi, meta tagovi koji pružaju opis o čemu se radi na stranici, često se prikazuju u SERP-ovima ispod naslova stranice.

Pravilna optimizacija meta opisa može pomoći u poboljšanju:

  • Stope učestalosti klikova (CTR).
  • Percepcije kvaliteta rezultata.
  • Percepcije onoga što nudi vaša veb stranica

 

4. Naslovi

Želite da sadržaj vaše veb stranice ima dobar učinak u pretrazi? Onda počnite da kreirate ubedljive naslove.

Kreiranje naslova za post na blogu može se činiti previše osnovnim, ali sjajan naslov može značiti razliku između klika i utiska - zato je važno da ih kreirate strateški.

Vaši naslovi moraju da izazovu interesovanje,  da se ističu među rezultatima pretrage, da mame korisnike da kliknu i nastave da čitaju ostatak sadržaja.

 

5. Header tagovi

Header tagovi su HTML elementi (H1-H6) koji se koriste za prepoznavanje naslova i podnaslova, odnosno razlikovanje istih u vašem sadržaju od drugih vrsta teksta (npr. teksta pasusa).

Header tagovi nisu toliko kritični za rangiranje vaših veb stranica kao nekada, ali ovi tagovi i dalje imaju važnu funkciju za vaš SEO.

Oni mogu indirektno uticati na vaše rangiranje tako što će:

Posetiocima olakšati i učiniti vaš sadržaj ugodnijim za čitanje.

Pružiti kontekst pretraživačima (bogat ključnim rečima) o vašem sadržaju.

 

6. SEO pisanje

SEO pisanje znači pisanje sadržaja imajući na umu i pretraživače i korisnike.

Iza pisanja solidnog SEO sadržaja stoji strategija - i to je više od pukog istraživanja ključnih reči i popunjavanja praznih mesta.

Jednostavna produkcija sadržaja za SEO potrebe neće uspeti. Imajte na umu da pišete sadržaj za ljude! Stoga taj sadržaj mora biti kvalitetan, sadržajan i relevantan.

 

7. Kanibalizacija ključnih reči

Da li je sledeća tvrdnja tačna ili netačna: “Ukoliko na što više stranica ciljate ključnu reč, to ćete se bolje rangirati za tu ključnu reč”?

Netačno!

Ciljanje određenog pojma na više stranica može prouzrokovati „kanibalizaciju ključnih reči“, što ima neke potencijalno pogubne posledice za vaš SEO.

Kada se više stranica rangira za istu ključnu reč, zapravo se takmičite sami sa sobom.

Važno je utvrditi postoji li kanibalizacija ključnih reči na vašem veb sajtu i odmah je rešiti.

 

8. Revizija postojećeg sadržaja

Većina kreatora sadržaja usredsređena je na stvaranje novog sadržaja, dok zaboravljaju da provere svoj postojeći sadržaj. I tu greše. 

Revizija postojećeg sadržaja je presudna jer vam pomaže da:

  • Procenite da li vaš postojeći sadržaj postiže svoje ciljeve i ostvaruje povraćaj ulaganja
  • Utvrdite da li su informacije u vašem sadržaju još uvek tačne ili su zastarele 
  • Utvrdite koje vrste sadržaja vam odgovaraju.

Revizija sadržaja može u velikoj meri pomoći vašoj SEO strategiji i treba je sprovoditi redovno.

 

9. Optimizacija fotografija

Dodavanje fotografija je dobar način da svoje veb stranice učinite privlačnijim. Ali nisu sve fotografije jednake - neke mogu čak i usporiti vaš sajt.

Pravilna optimizacija fotografija ima brojne prednosti: 

  • Dodatne mogućnosti rangiranja (prikazuju se u Google pretrazi slika)
  • Bolje korisničko iskustvo
  • Brže vreme učitavanja stranice

Fotografije ne smeju biti zapostavljene. Obavezno dodajte fotografije koje podržavaju vaš sadržaj i koristite opisne naslove i alt tekst.

 

10. Angažovanost korisnika

Poboljšanje SEO elemenata na vašoj veb stranici samo je pola uspeha.

Druga polovina leži u tome da korisnici ne odlaze - već da nastavljaju da konzumiraju vaš sadržaj, komuniciraju sa njim i vraćaju se po još.

Zadržavanje angažovanih korisnika samo po sebi predstavlja veliki izazov, ali je sigurno izvodljivo. Da biste povećali angažovanje korisnika, fokusirajte se, između ostalog, na aspekte kao što su brzina veb lokacije, korisničko iskustvo i optimizacija sadržaja.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Aplikacija eUtisak

Aplikacija eUtisak

  ČEMU JE NAMENJENA APLIKACIJA eUTISAK je interaktivna multifunkcionalna aplikacija namenjena unapređenju Vašeg poslovanja. Aplikacija je namenjena za tablet računare i prilagodljiva...
TikTok SEO strategije: Kako se rangirati u TikTok pretrazi?

TikTok SEO strategije: Kako se rangirati u TikTok pretrazi?

Verovatno ste do sada već čuli za TikTok SEO, ali da li znate šta je to i o čemu...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.