ApaOne blog!

Važnost online nastupa turističkih agencija

10
avg
2018
Važnost online nastupa turističkih agencija

Iako živimo u eri interneta u kojoj se sve veći broj putovanja samostalno organizuje i rezerviše putem servisa kao što su Airbnb, Booking ili Skyscanner, činjenica je da na našim prostorima i dalje dosta ljudi pripada “staroj školi” koja se češće odlučuje za kupovinu aranžmana preko turističkih agencija.

Objašnjenje ove navike naših putnika leži u unapred osmišljenim i povoljnim aranžmanima turističkih agencija, ali i osećaju sigurnosti na turističkoj destinaciji koji postoji kada znate da iza vas stoji zvanična organizacija i njeni agenti.

Međutim, u svetlu nedavnih događaja u kojima smo bili svedoci različitih prevara u kojima su brojni putnici ostali bez letovanja, ali i novca koji su za njega izdvojili, nameće se pitanje koliko će sada biti potrebno turističkim agencijama da nadoknade izgubljeno poverenje i prodaju svojih aranžmana vrate na pređašnji nivo.

Prvi korak svakako bi trebalo da bude održavanje što većeg nivoa profesionalnosti firme, kao i potpuna transparentnost usluga koje nude svojim kupcima. U skladu sa tim, angažovanje agencije za digitalni marketing, koja nudi dobro osmišljenu marketinšku strategiju, održavanje kvalitetnih i preglednih web sajtova i softvere za olakšavanje kompletnog poslovanja, može biti ključna stvar za unapređenje prodaje u samoj turističkoj agenciji.

Web sajt kao početna tačka

Od velike, ako ne i najveće važnosti za uspešnost jedne turističke agencije je njena adekvatna prezentacija na internetu. Dobar i funkcionalan sajt nije nikakav prestiž, već osnovna potreba svake firme koja drži do sebe i želi da svojim kupcima olakša kupovinu i ulije poverenje u svoj brend. Web sajt prva je stvar koju će vaš potencijalni kupac osmotriti i koja će u najvećem procentu uticati na formiranje njegovog mišljenja o ozbiljnosti vašeg poslovanja. Putnik koji poseti nepregledan, prenatrpan ili neuredan web sajt najverovatnije će biti odbijen njegovim izgledom i svoj aranžman potražiti na drugom mestu. Celoj situaciji odmažu i raštrkani prikazi, nedovoljno informacija o destinaciji ili nepravilno linkovani pojmovi.

Uloga agencije za digitalni marketing u ovom slučaju se ogleda u redovnom održavanju sajta i blagovremenom ažuriranju i upravljanju sadržajima na njemu. Ušteda koja bi mogla da se ostvari prilikom angažovanja neproverene marketinške agencije, ili još gore, samostalnim formiranjem sajta, ne samo da nije opravdana, već vlasnika može koštati kompletnog biznisa.

Od presudnog značaja je svakako postojanje Chata na web sajtu, naročito kada je reč o ovoj branši. Chat aplikacije na web sajtu omogućavaju direktnu komunikaciju sa posetiocima, koji će mnogo da cene mogućnost online komunikacije i dobijanje brzih i korisnih informacija a da nisu morali da vas posete na vašoj lokaciji.

Vrlo jednostavno – što im više date online mogućnosti, veća je verovatnoća da ćete imati sve veći broj zakazanih aranžmana.

Svi su na društvenim mrežama

Činjenica jeste da, ako vas nema na društvenim mrežama, vi zapravo i ne postojite. Društvene mreže, kao što su već uveliko popularni Facebook i sve više rastući Instagram, često su prvo mesto na kom će potencijalni kupac saznati za neki biznis. Iako vođenje zvaničnih stranica na društvenim mrežama izgleda kao posao za klinca iz komšiluka, ova aktivnost treba biti poverena izuzetnom stručnjaku koji će strateški osmišljavati sadržaje i objave, i pažljivo planirati sve marketinške kampanje i plaćene reklame.

Interesantno je da je značaj društvenih mreža toliko velik, da promovisanje biznisa putem njih nije usmereno samo ka korisnicima koji su digitalno pismeniji. Čak i oni koji se slabo snalaze sa računarima, na svom mobilnom telefonu imaju instaliranu Facebook aplikaciju za čije korišćenje im je potrebno minimalno razumevanje savremenih tehnologija. Broj korisnika i potencijalnih kupaca u tom slučaju je nepregledan, te sa velikom dozom ozbiljnosti treba pristupiti u pronalaženju adekvatne osobe koja pokriva taj deo posla. Angažovanje vrsnog stručnjaka turističku agenciju bacilo bi u bespotrebne dodatne troškove, te je opet najbolje rešenje potražiti u agenciji za digitalni marketing koja ovu uslugu nudi u okviru svog paketa.

Softveri za objedinjavanje informacija

I da ne zaboravimo, još jedan deo ponude agencije digitalnog marketinga o kojoj se najmanje priča, a koja igra presudnu ulogu u kvalitetnom poslovanju, jesu softveri koji se koriste kao centralna baza informacija vezanih za ponudu, saradnje i klijente. Ova strategija neizostavan je deo svake uspešne kompanije, a naročito je važna u upravljanju poslova u turističkoj agenciji.

Jedinstveni softver u kome su prikupljene i sistematizovane sve informacije čini stub organizovanosti, ozbiljnosti i generalnog utiska koji odaje turistička agencija. U njemu su objedinjeni svi podaci o putniku, svaka prepiska preko različitih platformi, ugovori iz prethodnog perioda, interakcija sa klijentom koji su prikupili svi članovi kolektiva, itd. Na ovaj način, prilikom svakog poziva putnika, agent je u prilici da na ekranu automatski vidi sve detalje saradnje i unapred bude spreman da adekvatno izađe u susret. U komunikaciji sa klijentom ovo je važan korak, jer dovodi do unapređenja odnosa i sticanja poverenja, kao i lakšeg predviđanje njegovih potreba. Takođe, objedinjene informaciju igraju ključnu ulogu i u jednostavnijem planiranju budućih ponuda svakom putniku, jer ćete na osnovu njih moći da formirate ponudu koju on ne može da odbije.

Korak dalje ide i mogućnost softvera da prodate aranžmane automatski uklanja sa ponude na web sajtu. Neažuriranje informacija na web sajtovima nešto je što može udaljiti potencijalne kupce, ali i konstantno povećavati troškove turističke agencije. Često se dešava da korisnik sajta baš kad nađe odgovarajuću ponudu za sebe pozivom operatera sazna da je ta lokacija već rasprodata. Ovakav način poslovanja delovaće frustrirajuće na sve korisnike sajta turističke agencije, jer su na nerealna očekivanja potrošili puno vremena, a nisu postigli željeni rezultat. Sa druge strane, samoj turističkoj agenciji povećava troškove, jer za sve informacije o dostupnim terminima i objektima moraju da zaposle ogroman broj operatera.

Zato, jedinstveni softver za objedinjavanje i ažuriranje svih podataka i informacija može biti upravo ona stavka koja će povećati učinak turističke agencije, smanjiti njene troškove, povećati zadovoljstvo klijenta i dovesti do uspešne dugoročne saradnje.

 

 


Kategorija: Trendovi i primeri

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Postoji li idealna dužina teksta objave na društvenim mrežama?

Postoji li idealna dužina teksta objave na društvenim mrežama?

Interakcije nikada dosta na društvenim mrežama! Svako ko se bavi društvenim mrežama ili ima poslovne naloge, želi...
Preći na Instagram Business Profile ili ne?

Preći na Instagram Business Profile ili ne?

Da odmah rešimo dilemu. Da, pređite na biznis profil na Instagramu, jer će vam doneti brojne pogodnosti, ako...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.