ApaOne blog!

Tri ključna elementa za dugoročno planiranje poslovanja na internetu

07
dec
2018
Tri ključna elementa za dugoročno planiranje poslovanja na internetu

Nestrpljivost je glavna mana onih koji pokreću poslove. Kada ste na početku, smatrate da je vaša ideja bolja od drugih i očekujete vrtoglavi uspeh uz minimalna ulaganja. Međutim, u realnosti stvari ne stoje baš tako, niti je sve jednostavno. Neko koga smatrate konkurencijom ili uzorom, nije tu preko noći, već je bilo potrebno mnogo truda, rada i - dugoročnog planiranja. Upravo je u ovome tajna uspeha u digitalnoj sferi, koja je more različitih ideja i projekata, koje traže svoje mesto pod internet suncem. Da biste se održali i svrstali u red „velikih“, potrebno je da strateški razmišljate i neumorno radite na nekoliko elemenata.


Content marketing

Sadržaj. To je osnova i polazište, da biste, za početak, samo postali neko koga je moguće prepoznati. Dakle, na vašim platformama morate da obezbedite dovoljno relevantnog sadržaja, koji će predstavljati ono čime se bavite na najbolji mogući način. Tekstovi, infografici, fotografije, video materijali. Sve to predstavite na društvenim mrežama i okupite svoju publiku. Potom je važno da obezbedite spoljne linkove, kako bi vaša relevantnost rasla. Radite na ključnim rečima,  proverite njihovu konkurenciju i gde možete da se probijete. Jačajući sadržaj na ovaj način, jačate svoj domen, njegov autoritet i tako dolazite do sve bolje pozicije na pretraživačima. Da biste obezbedili dodatni saobraćaj, svoj sadržaj plasirajte mejlom i preko njuzletera. Iskoristite sve ono što vam je na raspolaganju i konstantno se usavršavajte, jer je sadržaj okosnica. Ukoliko ovde pokleknete, šteta teško može da se nadoknadi.


PR + Ads

Kada ste se potkrepili sadržajem, morate da pređete na promociju, koja predstavlja odnose sa javnošću, ali i reklame. Za početak su potrebne kampanje na društvenim mrežama, u vidu sponzorisanih objava ili oglasa. Prilagodite sve ciljnoj grupi i ne trošite resurse uzalud. Vreme bi trebalo da posvetite definisanju publike. Na ovaj način širite svoj uticaj i okupljate publiku koja će vaše sadržaje prihvatati, a potom i deliti. Budite toliko ubedljivi da privučete pažnju influensera, koji će vam itekako pomoći u promociji. Jačajući svoju poziciju, možete se okrenuti i medijima, kao podršci u promociji vaših proizvoda ili onoga čime se bavite. Plasirajte priče i kao čist PR sadržaj, ali i kao prikriveno oglašavanje, koje je ponekad pitkije i ima veći uticaj.


Events + Sponsorship

Događaji i sponzorsto obostrano su važni - i za onoga ko je akter i za onoga ko podržava. Na taj način se povećava svest o brendu i potvrđuje kvalitet. Da biste ojačali svoju poziciju, potrebno je da se poistovetite sa nekim ko je u svom poslu već prepoznat kao uspešan. U smislu da vam on bude partner u promociji u okviru nekog događaja. To mogu da budu ponovo mediji, ali i neko ko ima veliki uticaj u određenoj sferi. Takođe, tu su i sponzori prema definiciji - oni koji će finansirati dešavanje. Osim finansijske podrške, možete da imate i sponzore koji će obezbediti prostor, na primer. Važno je pronaći zajednički interes i „tačku spajanja“. Osim što ćete zajedno nositi projekat, imaćete i duplu promociju, a partnerski odnos sa nekim može da vam donese i dodatnu publiku, odnosno korisnike ili konzumente.


Kao što je već naglašeno, ova tri elementa nisu kratkoročna obaveza. Na njima se mora raditi, usavršavati tehnike, pa i taktike. Potrebno je vreme. Do uspeha vodi hiljadu stepenica, a do poraza samo jedan. Zbog toga je važno posvetiti se poslu i shvatiti ga kao opredeljenje, jer svaki zastoj može da vas košta toga da se nađete iza onoga ko je do nedavno bio iza vas u trci za tržište.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Preći na Instagram Business Profile ili ne?

Preći na Instagram Business Profile ili ne?

Da odmah rešimo dilemu. Da, pređite na biznis profil na Instagramu, jer će vam doneti brojne pogodnosti, ako...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.