ApaOne blog!

Šta je to autoritet domena?

19
mart
2021
Šta je to autoritet domena?

SEO je zaista teško objasniti. Postoji toliko koncepata koji ljudima koji nisu stručni u ovoj oblasti baš i nisu najjasniji. Ali veoma je važno pronaći način da se objasni na razumljiv način kako bismo mogli pokazati vrednost svojim klijentima i poslodavcima.

 

U ovom tekstu ćemo pokušati da objasnimo šta je to “autoritet domena” i zašto je on bitan ljudima koji nemaju prethodna znanja o ovoj temi.

Faktori rangiranja u pretrazi

Neko pretražuje. Ukuca nešto u pretraživač. Vidi rezultate pretraživanja.

Zašto vidi baš te rezultate, a ne neke druge? Zato što su faktori rangiranja u pretrazi utvrdili da su to najbolji rezultati pretrage za taj upit, ključnu reč ili frazu za pretragu.

Relevantnost

 

Postoje dva osnovna faktora za rangiranje na pretraživaču, dva faktora od kojih zavisi da li se neka web stranica rangira ili ne rangira za neku frazu. Jedan od ta dva faktora je stranica sama po sebi - reči, sadržaj, ključne reči, relevantnost!

 

Da, to je najvažnije. Relevantnost sadržaja, ključnih reči i stvari na stranici. Ali postoji i drugi, veoma bitan faktor rangiranja u pretrazi. To je nešto što je Google izumeo i što je sada vrlo bitna stvar za sve pretrage.

Linkovi

Da li određene stranice imaju linkove koji vode do njih? Da li su od poverenja za druge web sajtove? Da li su se drugi sajtovi pozivali na njih, citirali? Da li su linkovali do tih stranica i sajtova? 

 

Sve ovo zajedno se zove autoritet.

 

Dakle, dva glavna faktora rangiranja u pretrazi su relevantnost i autoritet. Prema tome, dve glavne vrste SEO-a su: On page SEO (na stranici, stvaranje sadržaja) i Off page SEO (izvan sajta, PR, građenje linkova i autoritet). Linkovi u osnovi predstavljaju poverenje drugih prema vašem sajtu i sadržaju koji plasirate.  To znači da je web stranica verovatno verodostojna i važna. Dakle, linkovi znače kredibilitet. 

Kvalitet linka

Takođe, važan je kvalitet linkova. Linkovi sa sajtova koji i sami imaju mnogo linkova vrede mnogo više. Dakle, linkovi sa web sajtova sa autoritetom vredniji su od bilo kog drugog linka. Količina i kvalitet linkova do vaše web stranice imaju mnogo veze sa tim da li se rangirate ili ne kada ljudi pretražuju određenu ključnu frazu.

 

Ako se stranica ne rangira, gotovo uvek ima jedan od dva ključna problema. Ili nije baš najbolja stranica za tu temu ili nije stranica kojoj pretraživač veruje jer nije stekla dovoljno kredibiliteta sa drugih relevantnih web sajtova ili medija. 

Autoritet domena

Skoro svi online SEO alati imaju metrike koje predstavljaju autoritet domena. Imaju različite nazive, ali u osnovi pokazuju istu stvar - da li neka stranica ili web sajt imaju ili ne autoritet stečen na osnovu linkova dobijenih od drugih web stranica. 

 

Pouzdano se zna da neki linkovi vrede mnogo više nego drugi. To se ustanovilo čitanjem Google patenata, eksperimentisanjem, ali i najboljom praksom, stručnošću i iskustvom iz prve ruke koje je pokazalo da neke veze vrede mnogo više.

 

Ali nije u pitanju da vrede malo više, već linkovi sa sajtova koji imaju jak autoritet vrede eksponencijalno više od linkova koje dobijete od sajtova sa malo autoriteta. To zapravo i nije “fer borba”.

 

Ono što možete uraditi je da pogledate sve stranice koje se rangiraju za frazu za koju vi želite da se rangirate i vidite koliko autoriteta poseduju te stranice i procenite koliko je teško rangirati se imajući u vidu autoritet tih stranica i vaše stranice. Suština je u tome da ako vašoj stranici nedostaje autoriteta, nije važno koliko je stranica sjajna, verovatno se nikada neće rangirati.

Zaključak

Dakle, autoritet domena pokazuje da li stranica ima dovoljno autoriteta da se može rangirati za određenu ključnu frazu. To je prva stvar koju autoritet domena definiše, dok je druga stvar koju pokazuje vrednost linkova koje je naša stranica dobila od drugih sajtova.

 

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko rangiranja vašeg sajta za ključne reči koje su bitne za vaše poslovanje, kontaktirajte nas!


Kategorija: Web razvoj

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Najnoviji saveti za uspešan SEO

Najnoviji saveti za uspešan SEO

Poslovanje ne bi trebalo da bude pušteno na milost i nemilost ponudi i potražnji, bez plana, strategije i...
Šta je to off-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

Šta je to off-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

Off-page SEO je jedan od najvažnijih delova uspešne SEO strategije. Ukoliko želite da rangirate vaš sajt na...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.