ApaOne blog!

Kucnuo je čas: Google odredio krajnji rok za prelazak na HTTPS!

22
feb
2018
Kucnuo je čas: Google odredio krajnji rok za prelazak na HTTPS!

Čak iako niste iz informatičke branše, u zadnjih par meseci ste naišli na neki od tekstova koji se odnosio na Google saopštenje o tome zašto je važno imati instaliran SSL sertifikat i HTTPS adresu web sajta.

Mi smo pisali o tome, takođe, u oktobru prošle godine i taj tekst je i dalje aktuelan. Uz objašnjenje šta je SSL, tom prilikom smo nabrojali razloge zašto je potrebno implementirati to što pre, kojim sajtovima je to “potrebnije” i kako to može da utiče na posećenost vašeg web sajta. Od kraja septembra 2017, Google je davao preporuku da svi sajtovi koji imaju bilo kakvu interakciju sa korisnicima u vidu forme, radi bolje sigurnosti, instaliraju SSL sertifikat.

Chrome je pregledač koji koristi više od 50% korisnika na svetu ( uključujući i računare i prenosne uređaje). To je vrlo značajan broj korisnika, na koje bi moglo da utiče Google obaveštenje da web sajt nije siguran, koje će se eksplicitno pojavljivati već od jula 2018.

Kako će se prikazivati stranice sa kombinovanim sadržajem?

Google nije dao jasna objašnjenja za ovaj slučaj. Prema nekim tekstovima i SEO stručnjacima, smatra se da će za stranice koje imaju nejasno definisan sadržaj, upozorenje takođe biti aktivirano.

Kombinovani sadržaj se dešava kada je sajt na HTTPS ali se “poziva” na resurse sa HTTP (ili obrnuto). Google smatra da će do sredine ove godine ta situacija se raščistiti i neće biti ovakvih situacija.

Šta je zaključak?

Pa, ukoliko želite da se vaš web sajt ne penalizuje od strane Googlea, bilo bi dobro da u skorijem roku poslušate zvanične preporuke i pre jula 2018. pređete na HTTPS. Proces stvarno nije težak, uputstva imaju i na Internetu, a ako se ne snalazite, kontaktirajte neku tehničku podršku. Takođe, postoje i besplatni sertifikati kao što je Let’sEncrypt.

Naravno, ako imate isključivo prezentacioni web sajt, na kojem nemate čak ni kontakt formu, ovo se ne odnosi na vas. Za sve ostale: Spremno dočekajte Google promene!


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

SEO taktike koje će poboljšati vaše poslovanje

SEO taktike koje će poboljšati vaše poslovanje

Šta je SEO i zašto je važan za vaše poslovanje? SEO ili optimizacija za...
Content Marketing trendovi za 2022. godinu

Content Marketing trendovi za 2022. godinu

Kao što već znate, pandemija je sa sobom donela dramatične promene u ponašanju i potrebama potrošača, što je...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.