ApaOne blog!

Pripremite vaše preduzeće za sezonu prazničnih kupovina

14
dec
2021
Pripremite vaše preduzeće za sezonu prazničnih kupovina

Pripremite vaše lokalno preduzeće da bude popularno i profitabilno u sezoni prazničnih kupovina tako što ćete identifikovati i odgovoriti na pitanja klijenata koja mogu biti ključna za vaše poslovanje.

1. Da li imate “proizvod” na stanju?

To je osnovno i najočiglednije pitanje na početku svake transakcije, ali je odgovor postao složeniji u poslednje dve godine zbog pandemije i povezanih problema u lancu snabdevanja. Zadovoljstvo kupaca je sada vezano, više nego ikad, za jednostavno saopštavanje dostupnosti putem sledećih metoda:

  • Najbolji sistemi za e-kupovinu trebalo bi da upozore kupce ako je nivo zaliha nizak ili artikli nisu na stanju. Ako vašem rešenju (web sajtu) nedostaju funkcije, to je signal da će nadogradnja možda biti neophodna da bi klijenti bili zadovoljni.
  • Dodajte svoje proizvode besplatno u Google Merchant Center i vodite računa o ispravnosti podataka
  • Dodajte proizvode na My Business na Google-u kao vid virtuelne kupovine
  • Razmislite o ulaganju u prodaju putem video zapisa i oglasa.

Kupovina putem društvenih mreža je takođe u porastu, a ako vaši kupci kupuju na Instagramu ili Facebooku, trebali biste biti tamo. U međuvremenu, čisto informativno objavljivanje na društvenim mrežama može vam pomoći da signalizirate dostupnost željene robe.

I, naravno, budite sigurni da je svaki član vašeg osoblja dobro obučen i ima pristup neophodnim informacijama, kako bi mogao brzo i tačno odgovoriti na upite potencijalnih kupaca.

2. Kako mogu dobiti “proizvod”?

Kada kupac utvrdi da imate artikal koji želi, sledeće pitanje koje se prirodno nameće jeste - kako može da stigne do njega? Slanje proizvoda kurirskom službom ili lično preuzimanje u prodavnici čine najčešće vidove kupovine kod nas. U određenim slučajevima, kupci će želeti da znaju da li artikli mogu biti u paketu kao poklon ili umotani kao poklon. To je još jedna od dodatnih pogodnosti koju im možete ponuditi.

Tačnost i transparentnost su od vitalnog značaja za građenje dobre saradnje i poverenja sa kupcima. Kada poštujete rokove i isporučujete kvalitet, to će kupci znati itekako da cene. I ne zaboravite da objavite datume kupovine da biste obezbedili isporuku za praznike! Objavite sve svoje opcije ovde:

  • Stranice proizvoda na vašoj veb lokaciji
  • Vodič za prazničnu kupovinu na vašoj veb stranici
  • Stranice za isporuku i usluge na vašoj veb lokaciji
  • Stranice sa garancijom zadovoljstva kupaca na vašoj veb lokaciji
  • Baneri za čitav sajt ili odeljak sa prazničnom akcijom
  • Početna stranica sajta

Odeljak Pitanja i odgovori na vašem Google My Business nalogu je odlično mesto da postavite i odgovorite na ta osnovna pitanja koja korisnici često postavljaju.

Objavljivanje na društvenim mrežama može privući dodatnu pažnju na vaše akcije ili usluge koje nudite u prazničnom periodu.

Pored objava na društvenim mrežama, objave na Google Business nalogu mogu biti izuzetno korisne za vašu prazničnu promociju.

Pružite dodatnu obuku vašim zaposlenima kako biste bili sigurni da svaki član tima zna kako da komunicira na različite načine na koje klijenti mogu pristupiti vašoj ponudi.

3. Gde se nalazite i kada ste dostupni?

Nikada nije bilo važnije da vaša veb lokacija i oglasi sadrže tačne kontakt informacije i trenutno radno vreme.

Neki od Vaših kupaca želeće da kupuju lično, ali biće i mnogo onih koji su čvrsto rešeni da izbegavaju javna okruženja ili nemaju vremena za dolazak, tako da će se odlučiti za online kupovinu.

Želja koja ih sve ujedinjuje, međutim, jeste da se izbegnu neprijatnosti u ovim užurbanim vremenima uzrokovanim vožnjom na pogrešnu adresu radi preuzimanja u prodavnici, pozivanjem pogrešnog broja telefona da bi se naručio proizvod ili pokušajem uspostavljanja kontakta tokom pogrešno navedenog radnog vremena.

Sada je vreme da budete sigurni da:

  • Vaši oglasi širom veba sadrže tačno ime, adresu, broj telefona, tekstualni opis, adresu e-pošte i radno vreme
  • Pregledali ste sve stranice svog veb sajta da biste pronašli gore navedene informacije i uredili ih kako bi bile ispravne
  • Vaši društveni profili takođe su usklađeni sa najnovijim promenama u vašem poslovanju.


4. Koliko dobro slušate svoje kupce?

Usluga iz stvarnog sveta i online reputacija su neraskidivo povezani. Važno je da ljudi mogu da vide realno stanje lagera, znaju rok isporuke ali i da imaju mogućnost da vam pišu ukoliko neki proizvod koji žele nije trenutno na stanju kako biste mogli da ih obavestite kada ponovo postane dostupan.

Dobra komunikacija sa kupcima je od neprocenjivog značaja za svaki vid poslovanja.

Čak i kada se pojave negativne kritike, važno je odreagovati na vreme i probati da rešite nesuglasice koje su nastale. Kupcima je važno da neko čuje ono što imaju da kažu, da im je stalo do njihovog mišljenja i da će neko “samo zbog njih” pokušati nešto da promeni.

Dobra komunikacija zauzvrat može uveriti klijenta da vam je stalo, pa čak i da ga inspiriše da uredi negativnu recenziju kako bi izrazio bolje mišljenje o vašoj korisničkoj službi, čak i kada je nešto pošlo naopako.

5. Ima li dobre konekcije između vašeg biznisa i kupaca?

Vaša veb lokacija, Google postovi, profili na društvenim mrežama, lokalni ili nacionalni mediji i publikacije su odlična mesta za osvetljavanje vašeg aktivizma, zalaganja, sponzorstva i filantropije. Osnovni cilj takvog rada bi trebalo da bude da se pomere važni uzroci napred pokazujući da preduzeća mogu biti deo neophodnih promena. Ali dodatna prednost može biti pridobijanje novih lojalnih kupaca, ne samo za sezonu prazničnih kupovina, već za duži vremenski period.

Želimo vam odličnu, inspirisanu i inspirativnu sezonu praznika i novu godinu u kojoj vaš posao i njegova zajednica rastu zajedno!


Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Poboljšajte svoje poslovanje uz pomoć baza podataka 

Poboljšajte svoje poslovanje uz pomoć baza podataka 

Da bi se prilagodile novim trendovima u svom sve dinamičnijem okruženju, kompanjie bi trebalo da promene...
Šest pravila za lokalni SEO u 2022. godini

Šest pravila za lokalni SEO u 2022. godini

Prethodne dve godine bile su izazovne na svim životnim poljima. Pa se tako i prodaja susrela sa velikim...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.