ApaOne blog!

Postoji li idealna dužina teksta objave na društvenim mrežama?

25
jun
2018
Postoji li idealna dužina teksta objave na društvenim mrežama?

Interakcije nikada dosta na društvenim mrežama!

Svako ko se bavi društvenim mrežama ili ima poslovne naloge, želi što više lajkova, share-ova i komentara. Ta interakcija, za kojom svi žudimo zavisi i od dužine naših objava. Na šta tačno mislimo?

Na dužinu teksta objave. Na tekst na fotografiji. Na dužinu videa.

Sigurno ste razmišljali o dužini objava (postova) – da li je tekst koji objavljujete previše dugačak ili možda kratak? Isto tako ste razmišljali o videu? Usvojite standarde pisanja objava na društvenim mrežama i na taj način iznova i iznova osvajajte svoju publiku.

Hootsuite navodi kako optimizovati dužinu objava:

  1. Facebook

Kada je reč o Fejsu, uvek krenite od sebe: kada vidite objavu na društvenim mrežama, i ukoliko ne možete da pročitate čitav tekst nego morate da kliknete na „See more“, verovatno ćete odustati.

BuzzSumo je analizirao više od 800 miliona objava na Fejsbuku i ustanovio da objave koje sadrže 50 karaktera imaju veći angažman u odnosu na duže objave. Ovaj podatak se odnosi na organsi reach (doseg). Ukoliko govorimo o plaćenim FB reklamama, navodi se da najbolje prolaze one koje sadrže 14 reči.

  1. Twitter

Do 2017. godine važilo je jedno pravilo kada je reč o tvitovima – predstavi sebe u 140 karaktera. Nije jednostavno, zar ne? Međutim, pre godinu dana Twitter je duplirao brok dozvoljenih karaktera. Međutim, to ne znači da to maksimalno treba da iskoristimo. Twitter je takav da možete da tvitujete koliko god puta dnevno hoćete i niko na ovoj mreži nije zainteresovan da čita „romane“. Naprosto, navikli smo na 140 karaktera, pa hajde da im makar budemo blizu. Da ne odemo predaleko.

  1. LinkedIn

Bilo da govorimo o plaćenim ili organskim postovima, LinkedIn, ma koliko bio profesionalna mreža, takođe treba da se drži fraze „što kraće to bolje“. Ukoliko tekst objave bude duži od 140 karaktera, pojaviće se „See more“ dugme.

  1. Instagram

Instagram je medij koji je baziran na vizuelnom sadržaju, ali to nikako ne znači da tekstualni demo treba da se zanemari. Naprotiv! Kada je reč o postavljanju vizuelnog sadržaja bez kreiranja reklame, najbolje se držati sledećih brojki – od 138 do 150 karaktera. Tekst ispod fotografije ili video snimka je taj koji govori malo više o vašem brendu i ujedno sa fotografijom komunicira sa vašom ciljnom grupom. Pored toga, tu sam nam i čuveni hashtags, bez kojih Instagram ne bi ni postojao. Sa njima takođe ne treba preterivati. Najbolje je odabrati nekoliko njih, koji će u potpunosti predstavljati vaš brend i koji će biti samo vama svojstveni. Istraživanja su pokazala da je uz svaku objavu najbolje upotrebiti od pet do devet heštagova. Kada je reč o plaćenim Instagram reklamama, preporučuje se upotreba 125 karaktera ili manje. Objava će biti čitljivija i kada se pojavi kao oglas neće biti „odsečena“.


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Savršen SEO za početnu stranu lokalnog biznisa

Savršen SEO za početnu stranu lokalnog biznisa

Kolumnista Markus Miler (Marcus Miller) podelio je savete zasnovane na sopstvenom iskustvu kako da se kreira...
Inbound marketing – koliko je važan i zašto bi trebali da ga koristite?

Inbound marketing – koliko je važan i zašto bi trebali da ga koristite?

Šta je inbound marketing? Inbound ili prevedeno sa engleskog ulazni marketing, podrazumeva sve marketinške aktivnosti koje usmeravate ka privlačenju potencijalnih klijenata....

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.