ApaOne blog!

Zašto je online reputacija ključni faktor razvoja u oblasti turizma?

29
apr
2014
Zašto je online reputacija ključni faktor razvoja u oblasti turizma?

Kada planirate letovanje ili bilo kakvo putovanje, šta prvo uradite? 

Kako birate restoran u kome ćete jesti?

Verujemo da je u većini slučajeva odgovor: potražiću  restoran/agenciju/hotel na internetu.

O značaju online reputacije u oblasti turizma i ugostiteljstva važi zlatno pravilo: Ako vas nema na internetu, kao da vas nema nigde! 

Pod online reputacijom podrazumeva se celokupan nastup na internetu, koji uključuje, sajt, nastup na društvenim mrežama, poziciju na pretraživačima... Današnji korisnici oslanjaju se na informacije sa interneta, kao i na preporuke sa foruma, drugih blogova i sajtova i sl. Stoga je bitno izgraditi stabilnu osnovu i graditi je ka vrhu. 

Sa druge strane, promocija putem interneta je jedan od najpristupnijih, najjeftinijih i najprofitabilnijih načina promocije.  

Organizacija je ključna u svakoj oblasti poslovanja

Dobro organizovan posao znači da imate jasan pregled podataka na sajtu koje su skup onoga što nudite i onoga što biste trebali da uvrstite u ponudu (na osnovu potreba klijenata). Jer kada 'pružite ruku' ka potencijalnim klijentima, uzvratiće vam se istom merom i lako ćete moći da predstavite svoje usluge ili proizvode u najboljem svetlu.

Jedan od najbitnijih elemenata treba da bude internet prezentacija turističkog ili ugostiteljskog subjekta koja mora da odgovori na potrebe klijenata. Razvojem sajta izlazite u susret klijentima, ali vrlo brzo i dobijate povratnu informaciju o realnim potrebama vaših potrošača.  

Primeri dobre prakse

Turistička agencija Barcino Tours:

Sajt www.barcino.travel u potpunosti je prilagođen ciljnoj grupi. 

Dizajn:

Pregledan i jasan glavni meni utiče na veoma lako kretanje kroz sajt. Jasno naznačene kategorije i putanje govore vam gde se nalazite na sajtu, a sve stranice koje bi vam mogle biti interesantne nalaze se samo na jedan klik.

turisticka agencija barcino travel

Laka navigacija na sajtu

Veliki deo sajta rezervisan je za fotografije koje ponekad više od reči govore o samoj destinaciji. Boje sajta asociraju nas na letovanje, more i sunce, jer je sajt tome i namenjen.

Sadržaj:

Sadržaj je detaljan i opširan, uključuje osnovne informacije o destinacijama za letovanje, i detaljne podatke ponuda za putovanja.

Detaljne informacije o destinaciji

Kategorizacija je razrađena do najsitnijih detalja, kako bi korisnik brzo došao do željene informacije. Prostor na stranicama je organizovan tako da su najbitnije informacije najuočljivije, a manje bitni podaci su postavljeni u pozadini.  

Povratna informacija:

Na glavnoj, naslovnoj strani ostavljen je i prostor za komentare korisnika, po principu knjige utisaka. Ovo je jedan od koraka koji na najbolji način oslikava povratnu informaciju na osnovu koje se dalje poslovanje razvija. To je istovremeno i prva stvar koju  će pogledati neko ko je prvi put na sajtu, jer ti komentari mogu biti dobra ili loša preporuka.

Utisci korisnika

 

Turistička agencija Pelikan Travel

 

Kao još jedan primer dobre prakse izdvaja se sajt turističke agencije Pelikan Travel. Nešto drugačiji koncept u odnosu na prethodni primer pokazuje da se turističke ponude mogu predstaviti korisnicima i na drugi način.

Dizajn:

Upečatljivi grafički prikazi i boje brenda prisutni su na svakoj strani ovog sajta.

turisticka agencija pelican travel

Upečatljiv i primamljiv dizajn

Kategorizacija putovanja je prva stvar koji posetilac sajta primeti, što omogućava veoma lak izbor željene destinacije. U nastavku početne strane izdvojene su top ponude koje su po izboru agencije postavljene na naslovnu stranu uz mogućnost stalnih izmena.

Sasvim dovoljno prostora ostavljeno je za stranice koje se tiču ostalih stvari neophodnih na sajtu jedne turističke agencije, , Vesti, Galeriju, ostale usluge i sl.

Sadržaj:

Najvažnije informacije za korisnika (ponude za putovanja) zauzimaju najveći deo početne strane. Svaka ponuda sadrži detaljne informacije za posetioca sajta, a omogućeno je i preuzimanje sadržaja u pdf formatu.

Izdvojene ponude

Jedan deo sadržaja prenet je u formi Vesti gde se periodično objavljuju zanimljivi tekstovi, obaveštenja za putnike i slično. Opcija objavljivanja vesti višestruko je korisna. Sa jedne strane, agencija pruža korisnicima najnovije vesti i aktuelnosti u vezi sa putovanjima i destinacijama, a sa druge strane, posetilac sajta zna da je to mesto gde će dobiti informacije koje mu mogu biti od važnosti. Druga prednost Vesti ogleda se u mogućnosti objavljivanja sadržaja u svrhu bolje optimizacije sajta, sa korišćenjem ključnih reči, teksta, slika i video klipova.

Prostor za objavljivanje sadržaja

 

Pored prezentacije na sajtu, potrebno je uložiti sredstva u kreiranje kvalitetnih sadržaja koji se plasiraju preko društvenih mreža. Takođe, bilo kakav komentar na forumu ili drugom sajtu oblikuje Vašu online reputaciju. Podaci koji se nalaze na internetu mogu uticati na to koliko ljudi će zaista i lično doći u turističku agenciju (ili restoran, hotel...). 

Informacije su moćno oružje, a isprepletane na internetu dobijaju ogroman značaj za poslovanje. Sve te informacije treba usmeriti ka kvalitetnim proizvodima ili uslugama koje nudite. Na osnovu toga se dobija povratna informacija koja vama govori šta treba da popravite, na čemu treba raditi i sl. Time se zatvara jedan marketinški krug u kom ćete i vi i vaši klijenti biti zadovoljni.

Razvijajte i gradite svoju online reputaciju, ulaganjem u ovaj vid promocije, ostavićete konkurenciju iza vas i osvojićete pozitivne glasove velikog broja potrošača.

 

 


Kategorija: Trendovi i primeri

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Vodič za lokalni SEO

Vodič za lokalni SEO

Optimizacija pretraživača (SEO) je neverovatno vredna marketinška metoda. Predstavlja dugoročnu strategiju i kada se pravilno uradi, ova strategija može...
Poboljšajte svoje poslovanje uz pomoć baza podataka 

Poboljšajte svoje poslovanje uz pomoć baza podataka 

Da bi se prilagodile novim trendovima u svom sve dinamičnijem okruženju, kompanjie bi trebalo da promene...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.