ApaOne blog!

Novosti koje uvodi Google Analitika-upoznajte Google Analytics 4

03
jun
2022
Novosti koje uvodi Google Analitika-upoznajte Google Analytics 4

Mnoge su zabrinule promene vezane za praćenje analitike koje su najavljene od strane Googla. Postojanje izbora između Univerzalne Analitike i nove verzije Google Analytics 4 uskoro će se svesti samo na jednu opciju-Google Analytics 4.

 

Šta je Google Analytics 4?

Google Analytics 4 je novija  usluga za praćenje analitike veb sadržaja, merenje saobraćaja i ponašanja korisnika. Ova usluga je pokrenuta 2020. godine.

Google Analytics 4 omogućava praćenje više platformi i više tokova saobraćaja. Fokus je na izgradnji interaktivnih kontrolnih tabli koje bi bile prikazane u realnom vremenu i lakšem otklanjanju grešaka. Akcenat je na korisniku usluga.

Treba istaći da je Google Analytics 4 još uvek u razvoju i da su logični i očekivani komentari korisnika da nije u rangu sa Univerzalnom Analitikom.

 

Google Analytics 4 vs Univerzalna Analitika

Starija verzija Google Analitike naziva se Univerzalna Analitika i koristi se od 2005. godine.

Plan je da Google Analytics 4 u potpunosti zameni Univerzalnu Analitiku.

Univerzalna Analitika od 01. jula 2023.godine više neće obrađivati podatke, a podatke koji su skupljeni biće moguće videti narednih šest meseci.

Preporuka od strane Googla je da se do tada Univerzalna i Google Analytics 4 pokrenu istovremeno kako bi se korisnici privikli na novine i imali uporedno uvid u dobijene informacije. Ono što treba da znate jeste da se trenutno podaci ne prenose automatski između Google Analytics 4 i Univerzalne Analitike, ali opet ćemo naglasiti da je Google Analytics 4 u konstantnom razvoju i da je moguće da će se mnoge opcije još menjati i unapređivati. 

Kada pokrenete obe analitike zajedno primetićete brojne razlike, između ostalog i to da se dobijeni podaci ne poklapaju. Nisu identični, ali jesu slični.

Filteri koji postoje kod Univerzalne Analitike ne postoje kod Google Analytics 4, odeljci su slični ali glavne funkcije Google Analytics 4 se suštinski razlikuju. Najveća razlika je u modelu merenja. Univerzalna Analitika koristi onaj model merenja koji je zasnovan na sesijama i prikazima stranice, dok je Google Analytics 4 više fokusirana na korisnika nego na sesije.

Ono što ostaje nepromenjeno i isto kao kod Univerzalne Analitike jeste da je osnovna verzija Google Analytics 4 potpuno besplatna, ali da postoji premijum verzija koju koriste velika preduzeća koja se naplaćuje i sadrži brojne pogodnosti u odnosu na osnovnu verziju.

 

Pogodnosti Google Analytics 4 u odnosu na SEO

Google Analytics 4 daje mnogo informacija koje su od ključne važnosti za efikasan marketing. Omogućava da odredimo glavne organske izvore saobraćaja i da poboljšamo obradu organskog saobraćaja. U Univerzalnoj Analitici u zavisnosti od potreba projekta  možemo analizirati metriku stope samo jedne stranice, dok je u Google Analytics 4 stopa posete samo jedne stranice zamenjena sesijama. Angažovana sesija je inverzna metrika stope samo jedne stranice koja meri radnju, a ne njen nedostatak. Osim toga, angažovana sesija rešava problem vremenskog ograničenja sesije.

Omogućeno je poboljšanje organske učestalosti klikova pretrage. 

Povezivanjem Search Console sa Google Analytics 4 možete da pretražite organske klikove, utiske, stope učestalosti klikova, pozicije.

Takođe, Google Analytics 4 možete koristiti za strateško planiranje. Možete ispratiti svoj napredak i planirati sadržaj na osnovu istog.

 

Nadamo se da smo vam otklonili neke bitne  nedoumice vezano za Google Analytics 4 i da ćete je, zahvaljujući ovom tekstu, ranije testirati i svoj rad prilagoditi novinama.

Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Zašto ulagati u plaćeno oglašavanje

Zašto ulagati u plaćeno oglašavanje

Prema istraživanjima sprovedenim prethodne godine, 92% vlasnika malih biznisa navelo je da u planu za nastupajuću godinu imaju dodatna ulaganja...
Kako da stignete do potencijalnih klijenata na društvenim mrežama

Kako da stignete do potencijalnih klijenata na društvenim mrežama

Društvene mreže su najlakši i najbrži kanal za prikupljanje potencijalnih klijenata za vaše poslovanje. Korišćenjem plaćenih...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.