ApaOne blog!

Novosti koje uvodi Google Analitika-upoznajte Google Analytics 4

03
jun
2022
Novosti koje uvodi Google Analitika-upoznajte Google Analytics 4

Mnoge su zabrinule promene vezane za praćenje analitike koje su najavljene od strane Googla. Postojanje izbora između Univerzalne Analitike i nove verzije Google Analytics 4 uskoro će se svesti samo na jednu opciju-Google Analytics 4.

 

Šta je Google Analytics 4?

Google Analytics 4 je novija  usluga za praćenje analitike veb sadržaja, merenje saobraćaja i ponašanja korisnika. Ova usluga je pokrenuta 2020. godine.

Google Analytics 4 omogućava praćenje više platformi i više tokova saobraćaja. Fokus je na izgradnji interaktivnih kontrolnih tabli koje bi bile prikazane u realnom vremenu i lakšem otklanjanju grešaka. Akcenat je na korisniku usluga.

Treba istaći da je Google Analytics 4 još uvek u razvoju i da su logični i očekivani komentari korisnika da nije u rangu sa Univerzalnom Analitikom.

 

Google Analytics 4 vs Univerzalna Analitika

Starija verzija Google Analitike naziva se Univerzalna Analitika i koristi se od 2005. godine.

Plan je da Google Analytics 4 u potpunosti zameni Univerzalnu Analitiku.

Univerzalna Analitika od 01. jula 2023.godine više neće obrađivati podatke, a podatke koji su skupljeni biće moguće videti narednih šest meseci.

Preporuka od strane Googla je da se do tada Univerzalna i Google Analytics 4 pokrenu istovremeno kako bi se korisnici privikli na novine i imali uporedno uvid u dobijene informacije. Ono što treba da znate jeste da se trenutno podaci ne prenose automatski između Google Analytics 4 i Univerzalne Analitike, ali opet ćemo naglasiti da je Google Analytics 4 u konstantnom razvoju i da je moguće da će se mnoge opcije još menjati i unapređivati. 

Kada pokrenete obe analitike zajedno primetićete brojne razlike, između ostalog i to da se dobijeni podaci ne poklapaju. Nisu identični, ali jesu slični.

Filteri koji postoje kod Univerzalne Analitike ne postoje kod Google Analytics 4, odeljci su slični ali glavne funkcije Google Analytics 4 se suštinski razlikuju. Najveća razlika je u modelu merenja. Univerzalna Analitika koristi onaj model merenja koji je zasnovan na sesijama i prikazima stranice, dok je Google Analytics 4 više fokusirana na korisnika nego na sesije.

Ono što ostaje nepromenjeno i isto kao kod Univerzalne Analitike jeste da je osnovna verzija Google Analytics 4 potpuno besplatna, ali da postoji premijum verzija koju koriste velika preduzeća koja se naplaćuje i sadrži brojne pogodnosti u odnosu na osnovnu verziju.

 

Pogodnosti Google Analytics 4 u odnosu na SEO

Google Analytics 4 daje mnogo informacija koje su od ključne važnosti za efikasan marketing. Omogućava da odredimo glavne organske izvore saobraćaja i da poboljšamo obradu organskog saobraćaja. U Univerzalnoj Analitici u zavisnosti od potreba projekta  možemo analizirati metriku stope samo jedne stranice, dok je u Google Analytics 4 stopa posete samo jedne stranice zamenjena sesijama. Angažovana sesija je inverzna metrika stope samo jedne stranice koja meri radnju, a ne njen nedostatak. Osim toga, angažovana sesija rešava problem vremenskog ograničenja sesije.

Omogućeno je poboljšanje organske učestalosti klikova pretrage. 

Povezivanjem Search Console sa Google Analytics 4 možete da pretražite organske klikove, utiske, stope učestalosti klikova, pozicije.

Takođe, Google Analytics 4 možete koristiti za strateško planiranje. Možete ispratiti svoj napredak i planirati sadržaj na osnovu istog.

 

Nadamo se da smo vam otklonili neke bitne  nedoumice vezano za Google Analytics 4 i da ćete je, zahvaljujući ovom tekstu, ranije testirati i svoj rad prilagoditi novinama.









Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Razlika između „Reach“ i „Impressions“

Razlika između „Reach“ i „Impressions“

Ti čuveni Social Media termini: engagement (interakcija), impressions (impresije), reach (doseg),... bez njih ne možemo da pratimo uspeh...
Buyer persona: koliko dobro poznajete svoju ciljnu grupu?

Buyer persona: koliko dobro poznajete svoju ciljnu grupu?

Ukoliko ste nekada kreirali strategiju, pravili plan kampanje ili oglašavanja, onda sigurno znate koliko je važno definisati target...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.