ApaOne blog!

7 saveta za povećanje B2B prodaje

10
avg
2020
7 saveta za povećanje B2B prodaje

Savremeni pristup prodaji podrazumeva strateški pristup u radu sa onim kupcima od kojih dobijamo najviše. U budućnosti perspektiva je pred onima koji naprave što kvalitetnije odnose sa svojim ključnim kupcima i upravljaju tim odnosima na osnovu pravovremenih, jasnih prepoznavanja njihovih potreba.

Međutim, pitanje koje se često postavlja je i kako povećati bazu klijenata i povećati prodaju? Ono što treba naglasiti je da ne postoji brzi ili „najbolji“ način za generisanje B2B potencijalnih klijenata i prodaje.

Od prodaje pravnih usluga preduzećima od mobilnih aplikacija vlasnicima festivala, svako prodajno okruženje je drugačije.

Ali postoje neke uspešne taktike koje su lako prilagodljive i deluju u većini B2B organizacija: 

 

1. Sastavite listu visokokvalitetnih B2B potencijalnih klijenata (umesto kupovine liste)

Kupovina liste potencijalnih klijenata je poput slanja generičkih e-mailova bez ikakve personalizacije. Možda će vam se činiti da štedite vreme, ali u stvarnosti se vrtite u krug. 

Jedan od najboljih načina da se to postigne je da pregledate ko posećuje vašu veb lokaciju. Ako imate informacije o nekom u kompaniji koja pregleda određene stranice na vašoj veb lokaciji, onda imate veće šanse da im pošaljete personalizovanu poruku za započinjanje razgovora.

“Zatvaranje” B2B klijenta zahteva relevantne informacije i visok nivo personalizacije.

Dakle, umesto da kupujete listu potencijalnih B2B klijenata, napravite svoju.

 

2. Povećajte broj personalizovanih interakcija sa potencijalnim B2B klijentima

Kada razmišljaju o kupovini, B2B kupci troše većinu svog vremena na istraživanje. Njih 77% svoje kupovine ocenjuje kao „složene ili teške“.

B2B prodajni ciklusi su duži i složeniji od prodajnih ciklusa usmerenih prema krajnjem korisniku. Ovo može otežati zaključenje posla, međutim, put ka kupovini i dalje možete da ubrzate proaktivnim traženjem razgovora uživo i interakcija sa potencijalnim klijentima.

Na primer, ako potencijalni klijent pita za neku funkciju, ne upućujte ga samo na “bazu znanja” na vašem sajtu, umesto toga ponudite mu 10-minutno uputstvo.

Nakon što dostavite uputstvo, pozovite ih da se sastanete ili zakažite drugi poziv.

Iako mogu da odgovore na osnovna pitanja, manje je verovatno da će se upamtiti jednosmerni oblici komunikacije - poput veza do objavljenih blogova i video zapisa - potrebno je razviti odnos sa potencijalnim klijentom.


3. Koristite neki od alata za upravljanje odnosa sa klijentima 

CRM (Customer Relationship Management) ili u slobodnom prevodu “Upravljanje odnosa sa klijentima” olakšava upravljanje i analizu podataka dobijenih prilikom interakcije sa klijentima.

Ovaj termin se obično koristi za aplikacije i softvere koji predstavaljaju centralnu bazu klijenata, u kojoj su povezani svi podaci vezani za saradnju. Upotreba CRM sistema obezbeđuje sistematičan pregled klijenata, a informacije i celokupna interakcija sa klijentima su dostupne u svakom trenutku na jednom mestu. 

CRM nije usmeren isključivo na puku prodaju i ostvarivanje profita, već i na formiranje kvalitetnih i dugoročnih odnosa sa vašim klijentima što je ključna stavka koja će napraviti razliku u vašu korist i stvoriti dobru atmosferu za dugoročan i prosperitetan odnos sa klijentom.

 

4. Povećajte produktivnost pomoću alata za automatizaciju prodaje

Uz pomoć alata za automatizaciju prodaje možete uštedeti vreme na zadacima kao što su ažuriranje CRM zapisa, prikupljanje podataka o potencijalnim klijentima ili dovršavanje papira.

To znači manje vremena utrošenog na tehničke stvari, a više vremena provedenog u ostvarivanju prodaje.

 

5. Pošaljite direktnu poštu da drastično povećate ubedljivost vaše poruke

Sa samo jednom dobro izvedenom kampanjom slanja direktne pošte možete generisati značajan dodatni prihod.

Uparena sa personalizacijom, direktna pošta napraviće jasnu razliku vaše kampanje od konkurencije i pomoći vam da zaključite velike poslove.

 

6. Objavite i promovišite više studija slučaja

B2B kupci su izuzetno analitični, skloni riziku i često im je potrebno odobrenje više donosioca odluka pre kupovine. 

Kao što su mnogi kupci i sami priznali - to čini studije slučaja ključnim sadržajem koji omogućavaju prodaju u srednjim i krajnjim fazama procesa.

Ali, ne dozvolite da studije slučaja miruju na veb lokaciji. Agresivno ih promovišite kako bi povećale vašu verodostojnost.

 

7. Optimizujte vaš landing page (odredišnu stranicu)

Landing page je jedna od najvažnijih transformišućih, make-it-or-break-it tačaka u B2B procesu prodaje. Što je landing page bolji, mogu i vaša očekivanja biti veća.

Iako postoji mnogo prostora za isprobavanje i testiranje stranice, neke brze pobede koje vam mogu doneti više rezultata uključuju:

  •  Obogaćivanje copy-a social proof-om
  •  Što bolji poziv na akciju (CTA)
  •  Optimizovanje naslova da biste privukli pažnju kupaca
  •  I korišćenjem funkcije Live Chat na vašoj stranici

 

Više potencijalnih klijenata - veća prodaja

Lako je zapetljati se u mrežu različitih strategija i taktika generisanja potencijalnih kupaca, zar ne? Često se bavite pitanjima kao što su:

Koja je najbolja B2B strategija za generisanje potencijalnih kupaca?

Da li će ta taktika zaista povećati prodaju?

Šta će postići najbolje rezultate?

Zašto se ne zaustaviti ovde?

Jednostavno, razgovarajte sa svojim timom, definišite  nekoliko strategija i taktika za koje se svi složite da bi mogle da deluju, a zatim ... krenite u realizaciju. 

Brzo ćete shvatiti šta funkcioniše, odbaciti ono što ne funkcioniše i optimizovati svoje delovanje koje će vas dovesti do željenih rezultata.





Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako da reagujete na negativne komentare

Kako da reagujete na negativne komentare

Izgraditi i dobro pozicionirati brend na društvenim mrežama zahteva ogroman trud, dobro osmišljenu strategiju i jasnu
Studije slučaja: Maslina

Studije slučaja: Maslina

Zadatak: Web sajt www.maslina.rs postoji već duži niz godina, i zasnovan je na Joomla sistemu za upravljanje podacima....

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.