ApaOne blog!

Novi (i pomalo starih) trendova u web dizajnu

25
jun
2014
Novi (i pomalo starih) trendova u web dizajnu

U svetu web dizajna konstantno smo izloženi novim trendovima. No, ima nekoliko koji se izdvajaju i ostaju na sceni mnogo duže od ostalih. Prevazišli smo sajtove na kojima u svakom momentu može iskočiti neka ponuda, zaslepiti nas blinkanjem i šarenim bojama. Pregršt informacija na jednoj stranici koje pokušavaju da nam privuku pažnju dovešće do toga da nijednu nećemo primiti k znanju. 

 

Efekat transparentnosti u web dizajnu

Efekat transparentnosti na sajtu već neko vreme je prisutan na sceni web dizajna i očigledno ima nameru da se tu i zadrži. Multifunkcionalnost, ali i estetski doživljaj ga čine jednim od omiljenih efekata u poslednjih nekoliko godina. Često ćemo videti sliko koje idu u pozadinu sajta, preko čega se postavlja transparentni sloj sa menijem ili dodatnim opcijama na sajtu. Tako se čuva kvalitet informacija i suptilno se doziraju slike (koje bi u drugom slučaju morale biti ili smanjene ili negde sakrivene). Multifunkcionalnost ovog efekta ogleda se u tome da se može upotrebiti u većini elemenata ili samo delimično, na primer preko slajdera.

efekat transparentnosti u web dizajnu

Flat dizajn

Flat dizajn elementi trenutno spadaju u najtraženije u oblasti web dizajna. Razlog za to je činjenica da su prenosivi računari sve više u upotrebi, a dizajneri sve više kreiraju elemente koji se lako prikazuju na flat ekranima. Takođe, flat dizajn beleži konstantan rast i razvoj što mu osigurava sigurnu budućnost u web dizajnu.

 

Parallax sajtovi

Korisnici teže ka jednostavnosti, što je proizvelo još jedan trend u web dizajnu. Reč je o parallax sajtovima. Efekat radoznalosti korisnika vinuo je ovaj efekat u sam vrh web dizajna, jer se skrolovanjem otkrivaju novi sadržaji, a kliktanje na bezbroj stranica je svedeno na minimum. Iako ovaj efekat smanjuje prostor za optimizaciju sajta (SEO efekti više dolaze do izražaja na višestraničnim sajtovima), to nije uticalo na popularnost parallax skrolovanja. U prilog ovom efektu ide utisak koji ostavlja na korisnika, mogućnost da se na jedinstven način ispriča neka priča o brendu i estetski doživljaj.

razvoj web dizajna

 

Minimalizam u web dizajnu

Kao što je na početku spomenuto, korisnike privlače sajtovi koji su blagi prema oku, jednostavni za snalaženje, rasterećeni teških, šarenih i napadnih elemenata. Minimalizam u tehničkom i estetskom smislu uvek će pobediti kič. Sajtovi u kojima se zagovara Less is more podjednako su funkcionalni, a istovremeno predstavljaju budućnost web dizajna.

Iako je dalji razvoj web dizajna neizvestan po pitanju novih trendova, po trenutno aktuelnim efektima može se lako doći do zaključka u kom pravcu će se kretati. Gotovo svakodnevno saznajemo za nove, unikatne dizajnerske ideje, koje web development prati u stopu. Sinteza inovacija i tehničkih dostignuća daje nam razlog da se radujemo onome što nas očekuje u narednim godinama na polju web dizajna.

 

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako doći do savršenog Instagram feed-a

Kako doći do savršenog Instagram feed-a

Instagram je prepun ljudi koji pokušavaju da budu sledeća “velika stvar”, ali niko ne obraća mnogo...
Dani Internet domena Srbije 2018

Dani Internet domena Srbije 2018

Imali smo zadovoljstvo da 6. marta prisustvujemo DIDS2018 konferenciji ( jubilarni 10. Dan Internet Domena Srbije). Uz odličnu...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.