ApaOne blog!

Koji su razlozi zašto SEO ne radi za vas?

24
dec
2020
Koji su razlozi zašto SEO ne radi za vas?

Razlozi zbog kojih SEO ne funkcioniše kreću se od nerealnih očekivanja, preko internih faktora kompanije do nepravilne alokacije resursa. U ovom tekstu pročitajte 10 razloga zbog kojih SEO ne funkcioniše za vaš posao.

SEO je disciplina koja zahteva više vremena i fokusa od plaćenih oglasa i drugih kanala koji brže dovode do rezultata. 

Ali, to ne znači da je SEO bezvredan. Fraze „SEO nam ne ide“ ili „ne verujemo u vrednost SEO-a“ nikako ne dopiru do nas!

Može postojati mnogo razloga zašto SEO ne funkcioniše.

1.Nerealna očekivanja

Ako se okrećemo SEO-u zbog poslednjeg napora da spasimo posao ili kao magičnom rešenju za ostvarivanje svih naših ciljeva angažovanja i konverzija, moramo da pritisnemo kočnice.

Ima slučajeva kada SEO zaista uradi sve to za nas, ali ti scenariji su retki. 

Poput medijskih kanala i drugih disciplina digitalnog marketinga, SEO se može planirati, projektovati i upoređivati.

Pretražite podatke o industriji, istražite konkurenciju i ključne reči da biste znali koliki potencijal ima SEO za vas.

2. Prerano odustajanje

Kao i kod mnogih organskih naporia, moramo imati na umu da SEO nema prekidač koji bismo samo uključili i rešili stvar. 

Promene u algoritmima, faktori koji se tiču naših web sajtova, činjenica da su backlinkovi bitni i konkurencija čine sve zbog čega je potrebno određeno vreme za povraćaj ulaganja i profitabilnost.

Vlasnici i rukovodioci često ne razumeju činjenicu da SEO profesionalci insistiraju na vremenu kada su rezultati njihovog rada u pitanju! 

Prerano odustajanje od rada na SEO-u je svakako jedan od glavnih razloga zašto SEO nije uspeo.

„Prerano“ je pre nego što prođete kroz niz indeksiranja, tehničkih, sadržajnih, internet i spoljnih (backlinkovi) faktora.

Što je prostor konkurentniji, potrebno vam je više vremena. Što više problema za rešavanje imate kada započnete, to vam je potrebno više vremena.

3. Taktičko, umesto strateškog razmišljanja

Mnoge SEO taktike izdržale su test vremena i važne su i danas. Međutim, to je dovelo i do toga da im se stavi neprimerena težina. Ako napišete nove oznake ili ih optimizujete, sumnjam da ćete videti mnogo napretka. Ako dobijete jednu novu vezu, verovatno nećete videti razliku.

Bavljenje određenim taktikama je opasno.

Strateško razmišljanje je ključno.

Kada SEO ne funkcioniše, to je često zato što je započet kontrolnom listom ili skupom taktika bez uputstva.

Strategija znači da koristimo istraživanje, postavljamo ciljeve, planiramo metodologiju, merimo uticaj i imamo ugrađene mehanizme koji omogućavaju agilnost.

4. Zastarele prakse

Jedna stvar je imati pravu taktiku u odsustvu strategije, a sasvim druga stvar od starta koristiti prakse koje imaju malo ili nimalo šanse za uspeh.

Čak i najveći profesionalci u ovoj oblasti moraju stalno ažurirati svoje znanje u skladu sa poslednjim promenama (a one nisu retke), kako bi njihov radi imao smisla i na kraju doveo do željenog rezultata.

5. Nedostatak zahteva publike

Ne događa se često da SEO ne može da pomogne preduzeću.

Ali, definitivno, postoje trenuci kada to ne bi trebalo da bude jedan od vodećih ili najprioritetnijih kanala u marketinškom miksu.

Kada ciljana publika kompanije ne traži ono što nudite, to je znak upozorenja da SEO neće funkcionisati.

To ne znači da SEO napori ne mogu da rangiraju web stranicu po određenim ključnim rečima - već je činjenica da rangiranje neće biti važno u smislu povećanja prometa i prodaje.

SEO je ulazni kanal. Zahteva da ljudi budu aktivni, da dođu do pretraživača, izvrše pretragu, pronađu nas i kliknu.

Kada za to nema mogućnosti (ili želje), ulaganje u SEO i rad na optimizaciji može biti besmislen.

6.Nepovoljne karakteristike SERP-a

U Google pretrazi je mnogo pokretnih ciljeva.

Google je tokom celog svog postojanja koristio stranicu rezultata pretraživanja kao veliki eksperiment. Osvrćući se u prošlost možemo videti i setiti se različitih izgleda i vrsta sadržaja u SERP-ovima. Svaka ključna reč može imati drugačiji izgled i različite istaknute delove sadržaja. Rezultati organske pretrage samo su jedan deo SERP-a.

SEO očekivanja treba filtrirati uzimajući u obzir koliko su zauzeti SERP-ovi i gde se prikazuju uobičajeni rezultati.

Ako se organski rezultati guraju naniže prema SERP-u ispod oglasa, slika i drugog sadržaja, potencijal prometa za stranicu koja je rangirana na broju jedan je manji nego što bi bio za stranicu na kojoj su organski rezultati iznad preloma pri vrhu.

Rangiranja nisu jednaka saobraćaju i konverzijama. SEO možda neće funkcionisati uprkos rangiranju broj jedan ako funkcije SERP-a rade protiv nas.

7. IT pitanja

Postoji zaista veliki broj jako dobrih i talentovanih IT profesionalaca.

Čak i najbolji među njima ponekad ne razumeju ili ne vole zahteve za SEO.

Sigurnost, funkcionalnost i podaci često nadmašuju naizgled subjektivne zahteve SEO tima.

SEO ne funkcioniše kada IT infrastruktura ili podrška ne postoje. Ili, kada SEO čak i nije opcija, a ne prioritet za IT.

Ako se tehnički faktori web lstranice ne mogu menjati, ažurirati ili adresirati, stvari poput indeksiranja i brzine web stranice mogu da trpe pre nego što uopšte počnemo da razgovaramo o faktorima na stranici i potrebama CMS-a.

8. Korisničko iskustvo

Za SEO kampanje i napore koji se mere na osnovu konverzija (ne samo svesti ili početnih klikova/angažovanja), korisničko iskustvo često može ili da iskoristi ili upropasti priliku.

Jedna je stvar rangiranje i saobraćaj. A drugo je ako se taj saobraćaj ne konvertuje.

Možete imati najbolje rangiranje i optimizaciju, ali ako je korisničko iskustvo takvo da korisnice ne mogu da dođu tamo gde su vam potrebni, tada je i SEO neuspešan.

Zaključak

Svi želimo da svi naši marketinški napori funkcionišu. Ni SEO nije izuzetak.

Bez obzira da li je to jedan ili više faktora ili izazova, važno je biti svestan razloga zašto SEO ne funkcioniše.

SEO je ulaganje na više nivoa. Bitno je imati svest o tome gde se mogu rešiti izazovi ili šta ga može upropastiti i pre nego što počne.  Takođe, treba znati da i nakon što se napori preduzmu, može proći određeno vreme pre nego što sve počne da funkcioniše i otključa potencijalne mogućnosti za postizanje marketinških i poslovnih ciljeva kroz SEO.

Ukoliko vam je potrebna pomoć profesionalaca u kreiranju i implementaciji vaše SEO strategije, kontaktirajte nas.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

SEO analiza konkurencije

SEO analiza konkurencije

SEO analiza konkurencije je od velike važnosti za uspešnost vaše SEO strategije.To je proces kategorizacije i procene...
Pobedite konkurenciju uz pomoć plaćenog online oglašavanja

Pobedite konkurenciju uz pomoć plaćenog online oglašavanja

Neophodnost ostanka makar korak ispred konkurencije zahteva ozbiljne straške i dinamičke pristupe marketingu u današnjem promenjivom okruženju. Nužna...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.