ApaOne blog!

Koje Google My Business opcije najviše utiču na rangiranje

27
okt
2020
Koje Google My Business opcije najviše utiču na rangiranje

Sa toliko opcija prilagođavanja na Google My Business profilu, može biti teško odlučiti se na šta se fokusirati. Ali otkrićemo vam jednu stvar, postoji samo četiri Google My Business (GMB) polja koja utiču na to gde će vaše preduzeće biti rangirano.

U ovom tekstu pročitajte koja su to četiri polja u GMB-u koja utiču na rangiranje.

 1. Naziv preduzeća

Za početak, krenućemo od prve stvari koja je bitna za rangiranje, a to je naziv preduzeća. 

Istraživanje koje je sprovela agencija Sterling Sky vezano za faktore rangiranja u lokalnoj pretrazi pokazalo je da od svih stvari koje utiču na rangiranje naziv preduzeća utiče možda i najviše, što je ne tako pohvalno. 

Dakle, vlasnici koji igrom slučaja imaju naziv preduzeća bogat ključnim rečima imaće mnogo bolju startnu poziciju od ostalih, koji verovatno ne mogu da promene naziv preduzeća zbog ove stvari. 

U ovom slučaju postoji jedna stvar koju možete da uradite, a to je da pogledate da li vaša konkurencija koristi dodavanje opisnih reči u naziv sa ciljem da ostvare prednost (što je protivno smernicama Google-a) i da putem obrasca koji postoji zatražite ispravke od Google-a. 

 2. Kategorije

Prelazimo na drugu stvar koja ima značajan uticaj na rangiranje - kategorije.

Kategorije možda zvuče jednostavno, naročito imajući u vidu da samo kliknete i izaberete svoju kategoriju.

Možete dodati 10 kategorija, ali treba naglasiti da Google trenutno ima oko 4.000 kategorija i konstantno dodaju nove, a neke i uklanjaju. 

To je nešto što biste trebali pratiti i što može pomoći da što preciznije definišete svoje preduzeće i da se rangirate što bolje.

3. Web lokacija

Ovo je nešto o čemu treba da razmislite i možda čak testirate koju stranicu na vašoj web lokaciji želite da povežete sa svojim GMB nalogom. Ljudi najčešće povezuju početnu stranicu, i to je u redu. Ali istraživanje je pokazalo da je kod preduzeća sa više lokacija ponekad bolje da povežu stranicu lokacije sa GMB nalogom. Dakle, to je nešto što treba testirati. 

Dalje, ukoliko ste preduzeće koje ima više naloga, npr. ako imate departmana, odeljenja itd, takođe treba da pokušate da ih povežete sa odgovarajućim stranicama na svojoj web lokaciji, kako biste maksimalno povećali svoju izloženost i budete sigurni da ne pokušavate da rangirate sve naloge za istu stvar jer, jednostavno, to se neće dogoditi. 

Dakle, ovo je odeljak gde preporučujemo da testirate i vidite šta najviše odgovara vama i vašem preduzeću. 

4. Recenzije

Poslednji odeljak za koji je utvrđeno da utiče na rangiranje je odeljak recenzija. I to nije iznenađujuće. Broj recenzija takođe ima uticaja na rangiranje. Na primer, kada se broj recenzija pomeri sa 0 na 20 ili 30, možda ćete početi da vidite svoje preduzeće na višim pozicijama. Ali, treba napomenuti da rangiranje ne ide srazmerno povećanju broja recenzija, npr. ako se pomerite sa 30 na 70 recenzija nećete videti isti napredak kao sa 0 na 30 recenzija. To treba imati u vidu.  

Ali, ono što je očigledno i sigurno je da recenzije imaju uticaja na rangiranje. To morate imati na umu kada osmišljavate strategiju svog poslovanja.  

Kao što vidite, ovo su stvari koje utiču na rangiranje. Uočljivo je, međutim, da se neki odeljci za koje smo mislili da su takođe bitni, nisu našli na ovoj listi.

Istraživanje je pokazalo da pitanja i odgovori (Q&A) nisu imala nikakvog efekta na rangiranje. Uprkos stavljanju ključnih reči i vrlo specifičnih stvari u pitanja i odgovore, nije bilo merljivog uticaja na rangiranje.  

Možda iznenađujuće, utvrđeno je i da odeljak o uslugama nije imao uticaja na rangiranje. Iako na prvi pogled izgleda kao idealno mesto da se implementiraju sve moguće opisne reči opisujući usluge koje nudite, ovaj odeljak zapravo nema stvarnog uticaja na to gde se rangirate.

Još jedna zanimljiva i iz mnogo razloga korisna opcija koju nudi GMB nema uticaja na rangiranje. To su proizvodi. Iako je veoma privlačno i vrlo vidljivo na GMB predstaviti vizuelno proizvode ili usluge koje nudite, to vam nažalost neće pomoći prilikom rangiranja.

Zaključak

Iz svega do sada navedenog, jasno je da svoju pažnju i vreme treba da usmerite na određene odeljke na vašem Google My Business nalogu koje će vam doneti bolju poziciju i pozitivno uticati na rangiranje. Pre svega, to je naziv preduzeća, zatim kategorije preduzeća na GMB, treće polje koje utiče na rangiranje je vaša web lokacija i na kraju recenzije.

To ne znači da ostale mogućnosti koje nudi GMB treba zanemariti, ali sa stanovišta rangiranja, ovo su četiri najbitnija odeljka.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Zašto ulagati u plaćeno oglašavanje

Zašto ulagati u plaćeno oglašavanje

Prema istraživanjima sprovedenim prethodne godine, 92% vlasnika malih biznisa navelo je da u planu za nastupajuću godinu imaju dodatna ulaganja...
Optimizacija “landing” stranica

Optimizacija “landing” stranica

Optimizacija landing stranica se ne dešava odjednom i nikako preko noći. To je razlog zašto marketinški stručnjaci često...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.