ApaOne blog!

Facebook Ads i iOS14 – Sve što treba da znate

11
jun
2021
Facebook Ads i iOS14 – Sve što treba da znate

Kompanija Apple pravi prilično velike promene u svetu mobilnog oglašavanja i nije tajna da korisnici Facebook-a, kao druge po veličini plaćene platforme za oglašavanje iza Google-a, nisu srećni zbog toga!

Nova verzija Apple-ovog operativnog sistema iOS 14.5 je izašla u aprilu. Mnogi njegovi korisnici dočekali su ga nezadovoljni i i dalje imaju poteškoća prilikom upotrebe nove verzije.

Zajedno sa svim uobičajenim ispravkama koje su stigle sa novom verzijom koje poboljšavaju performanse i dodaju nove funkcije, ovo ažuriranje je od posebnog interesa za kompanije sa iOS aplikacijama i oglašivače.

Izlaskom nove verzije, Apple je obećao veći fokus na privatnost za korisnika, verovatno pokrenut i podstaknut većom diskusijom o privatnosti i praćenju korisnika uopšte. Ovde je korisnicima dao mnogo veću kontrolu nad sopstvenim podacima o korišćenju aplikacija i kako i u kojoj meri neka aplikacija sme da ih koristi za oglašavanje.

 

Šta se promenilo?

Najosnovnije objašnjenje ovih promena jeste da svi korisnici Apple uređaja moraju izričito da izjave da dopuštaju praćenje njihove aktivnosti u reklamne svrhe - što stvara „crne rupe“ podataka u ciljanju, izveštavanju i verovatno stvaranju negativnog uticaja na učinak kampanja korisnika širom sveta. Postoje dve različite grupe korisnika na koje to utiče, a rezultati su različiti.

 

Oglašivači aplikacija

Ako ste oglašivač aplikacija ili preduzeće koje se oslanja na poslovnu aplikaciju, sa novom verzijom je došlo dosta tehničkih ispravki. Svi oglašivači aplikacija koji ciljaju iOS 14 uređaje izgubili su mogućnost merenja povećanja saobraćaja na kampanjama za instaliranje aplikacija i događaja aplikacija.

Oglašivači aplikacija primetili su i veća kašnjenja povratnih podataka o događajima u aplikaciji, što takođe nije sjajno ako ove podatke koristite za dnevne promene ili prilagođavanja strategije, a pri čemu je najveći pogodak to što je izveštavanje o događajima konverzije na Facebook-u odloženo do 3 dana nakon što je aplikacija prvobitno instalirana.

 

Ostali oglašivači

Nisu samo oglašivači aplikacija na gubitku. Ostali oglašavači su takođe osetili mane Apple-ovih izmena o podacima i širih promena usmerenih na privatnost.

Svi oglašivači mogli su da primete crvena obaveštenja koja se pojavljuju na njihovim nalozima o promeni prozora pripisivanja i ograničavanju broja događaja koje mogu imati. Osnovna stvar koju ovde treba znati jeste da je novi zadati prozor pripisivanja (7- dnevni klik, 1- dnevni prikaz), što je veliki pad u odnosu na prethodni podrazumevani model pripisivanja od 28 dana. Ovo ima prilično veliki uticaj na izveštavanje o učinku, posebno ako oglašavate proizvod ili uslugu koji imaju duži vremenski period prodaje.

Sa ograničenjima događaja, oglašivači sada mogu da imaju samo 8 događaja konverzije vezanih za jedan piksel. Verovatno ovo nije veliki problem za većinu, ako prate samo glavne radnje na veb lokacijama poput kontakt obrasca ili kupovine. Međutim, ukoliko oglašivač ima puno događaja postavljenih za meke i tvrde dodirne tačke, verovatno će ih izgubiti u slučaju da već nije izabrao 8 konverzija za prioritet. Veća verovatnoća je da će se smanjiti broj oglasa koji vam se prikazuju ili ih uopšte neće ni biti.

 

Obratite pažnju

Trebalo bi da vodite računa o podacima o učinku na Facebook-u, kao i o širim reklamnim platformama, jer što više ograničenja i promena privatnost donese, manje će biti efikasno vaše ciljanje.

Oglašivači će verovatno videti ogroman pad performansi. Jedna od apsolutno glavnih prednosti oglašavanja na platformi kao što je Facebook ranije je bilo bogatstvo ličnih podataka kojih bi se korisnici slobodno odricali, što bi omogućilo prilagođavanje najsavršenijih kombinacija interesa, kao što su podaci o ponašanju i demografski podaci.

Ranije su korisnici mogli da ciljaju sve korisnike Fejsbuka na osnovu njihovih interesovanja, stranica koje su pratili, ponašanja na mreži putem nezavisnih podataka i još mnogo toga. Sada, jednim klikom na jedno dugme, svi korisnici Apple uređaja mogu jednostavno reći „ne“ bilo kom obliku praćenja.

Istraživanja pokazuju da Apple uređaje koristi skoro 30% korisnika, a Android i dalje drži visoku poziciju sa 71% tržišnog udela. Iako se ove brojke u velikoj meri menjaju demografski, svakako bi bilo korisno da potražite korisničke podatke za ciljne lokacije da biste stekli ideju o potencijalnim crnim rupama koje se pojavljuju u vašem ciljanju, izveštavanju i što je najvažnije podacima o prihodu.

 


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

SEO analiza konkurencije

SEO analiza konkurencije

SEO analiza konkurencije je od velike važnosti za uspešnost vaše SEO strategije.To je proces kategorizacije i procene...
Prodajni levak: zašto je neophodno da ga definišete što pre?

Prodajni levak: zašto je neophodno da ga definišete što pre?

Prodajni levak ili sales funnel je osnova svakog internet poslovanja. Bez obzira da li prodajete proizvod ili uslugu,...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.