ApaOne blog!

Koja društvena mreža je najbolja za vaš brend?

31
dec
2020
Koja društvena mreža je najbolja za vaš brend?

Marketing na društvenim mrežama je efikasan način da ostanete relevantni u užurbanom online svetu dok novu publiku upoznajete sa svojim brendom. Više se ne postavlja pitanje da li su društveni mediji neophodan marketinški alat. Sad se postavlja pitanje koje društvene medije treba koristiti?

Pokretanje posla na društvenim mrežama može biti prilično teško. Između izgradnje publike, upravljanja sadržajem i interakcije sa pratiocima, jednostavno nemate vremena (ili budžeta) da budete svuda odjednom.

Takođe, to nije pametan potez. Neretko vaša publika nije na svim društvenim mrežama. Imate lokalnu prodavnicu ženske garderobe, da li vam je LinkedIn stvarno neophodan? Neki bi rekli da nije na odmet, međutim većina tih kanala zahteva prilagođen sadržaj, što dalje zahteva mnogo uloženog vremena. Ako ga nemate, odlučite se za 2-3 društvene mreže na kojima je većina vaše publike i fokusirajte se na kreiranje kvalitetnog sadržaja prilagođenog njima.   

U daljem tekstu možete pronaći kratko objašnjenje kako marketing na svakoj od društvenih mreža izgleda i šta svaka od njih može da ponudi vašem preduzeću. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da odgovorite na pitanje “Koja društvena mreža je najbolja za vaš brend?”.

Facebook 

Bez obzira na konkurenciju i nove platforme društvenih medija na tržištu, Facebook godinama ostaje jedna od najpopularnijih mreža širom sveta. Sa preko 2 milijarde aktivnih korisnika mesečno, od kojih je 61% između 25 i 54 godine, Facebook je odličan kanal za svako poslovanje. Posebno je to slučaj za brendove koji imaju višestruku i raznoliku ciljnu grupu.

Ključ uspešnog Facebook marketinga je objavljivanje sadržaja koji pokazuje drugu stranu vašeg poslovanja. Iako vam Facebook omogućava da dosegnete veliki broj potrošača, on takođe dolazi sa velikom konkurencijom, pa je potrebno uložiti mnogo truda u sadržaj da bi bili relevantni. 

Pored toga što vam omogućava da dosegnete širok spektar publike, Facebook vam takođe pomaže da ostvarite razne poslovne ciljeve, kao što su: podizanje svesti o brendu, pronalaženje potencijalnih klijenata, dovođenje posetioca na web sajt, pružanje kvalitetne korisničke usluge i slično.

Kada je reč o vrsti sadržaja, na Facebook-u imate mnogo opcija. Možete da postavljate slike i video zapise, brzo ažurirate tekst, delite sadržaj, postavljanje linkova ka vašem sajtu, pa čak i započinjete razgovor u komentarima. 

Jedna od najvećih prednosti Facebook-a je njegova oglasna platforma. Facebook oglasi vam omogućavaju da targetirate svoju ciljnu publiku putem mnogobrojnih opcija za targetiranje. Ovo je sjajno za preduzeća koja znaju ko je njihova ciljna grupa.

Instagram 

U poslednjih nekoliko godina Instagram je zaista postao sila na koju treba računati u svetu društvenih medija. Broj publike na Instagram-u se neprestano povećavao tokom poslednjih 5 godina, pa je trenutna procena da ga koristi milijardu korisnika.

Ono što je još važnije je da su ovi korisnici aktivni svakodnevno, što povećava šanse za angažovanje pratioca više od mnogih drugih društvenih platformi. 

Instagram je idealan za preduzeća koja imaju vizuelni proizvod. Iz tog razloga, preduzeća u umetničkim nišama imaju tendenciju da se istaknu na njemu. Ali zaista svako preduzeće koje ima vizuelnu priču može da privuče i angažuje svoju publiku na ovoj društvenoj mreži.

Instagram-ova platforma se oslanja na slike i video zapise. Ali takođe nudi niz zabavnih i zanimljivih alata, kao što su Instagram Live, Stories, IGTV i odnedavno Reels. Ovi alati pomažu brendovima da pratiocima pokažu šta se dešava iza kamere i tako ih približe sebi.

Međutim, da bi se u moru sadržaja istakli, pogotovo kao preduzeće, neophodno je da objavljujete kvalitetne slike. Ovo ne bi trebalo da budu samo slike vaših proizvoda, već i slike koje su deo priče o vašem proizvodu i ističu različite aspekte životnog stila koji vaši proizvodi promovišu.

Budući da je Instagram platforma sa visokim angažmanom, moraćete uvek pronalaziti nove načine za angažovanje vaših pratioca. Takođe, korišćenje relevantnih i popularnih hashtag-ova na objavama je odličan način da proširite svoj doseg na platformi. Isto važi i za Instagram takmičenja i darovanja. 

S obzirom da je Instagram u vlasništvu Facebook-a, moći ćete da uživate u prednostima Facebook-ove oglasne platforme i za ovaj kanal na društvenim mrežama. Svojim Instagram oglasima možete ciljati određene grupe ljudi. A najbolji deo je što se ovi oglasi pojavljuju skladno sa ostalim sadržajem, pa tako ne narušavaju korisničko iskustvo.

Twitter 

Twitter je popularna platforma među preduzećima koja žele da isporučuju poruke i komuniciraju sa svojim potencijalnim klijentima i kupcima u realnom vremenu. Na ovoj društvenoj mreži imate priliku da u realnom vremenu objavljujete vesti, najave i druge važne informacije.

Većina korisnika na ovoj platformi mlađa je od 50 godina, što je čini idealnom za brendove sa mlađom ciljnom grupom.

Takođe, Twitter je idealan za preduzeća koja proizvode lako svarljiv sadržaj. Jednostavni sadržaji poput citata, činjenica i statistika, kao i slike, imaju dobar učinak na Twitteru.

Pomenuta razmena poruka u realnom vremenu jedna je od jedinstvenih stvari na Twitteru. To ga čini idealnom društvenom mrežom za korisničku podršku. Kada kupac naiđe na problem ili ima pitanje, može da tvituje vašem preduzeću i dobije odgovor u realnom vremenu. S obzirom da neki potrošači najviše vole da se obrate brendovima putem društvenih mreža, Twitter im daje savršenu priliku da upravo to učine.

Iako Twitter može biti odličan za kratki sadržaj, to nije najbolja platforma za svako preduzeće. Ako je vaše poslovanje visoko vizuelno, možda je neka druga društvena mreža bolje rešenje. Međutim, ako redovno ažurirate svoj blog i uživate u deljenju relevantnog nezavisnog sadržaja sa svojim pratiocima, najverovatnije ćete uspeh pronaći na Twitteru.

Još jedna bitna stvar - ako koristite ovu platformu, važno je da pronađete ravnotežu između brendiranog sadržaja, nezavisnih deljenja i tvitovanja sadržaja drugih korisnika.

Pinterest 

Pinterest je još jedna vizuelno orijentisana platforma. Omogućava korisnicima da kreiraju vizuelne digitalne table i organizuju ih u različite kategorije.

Ako imate vizuelni brend ili poslujete u nekoj od nišnih industrija koje Pinterest opslužuje, onda ova društvena mreža može biti savršena za pomoć u povezivanju i angažovanju vaše publike.

Pinterest ima 317 miliona jedinstvenih mesečnih korisnika, što ga čini odličnim mestom za dosezanje novih potrošača. Postoji jednaka raspodela između uzrasta, ali aktivni korisnici Pinteresta su uglavnom žene između 24 i 39 godina. 

Tematika sadržaja na Pinterest-u je izuzetno raznovrsna, a najpopularnije kategorije uključuju:

uradi sam, moda, lepota, svadbe, putovanja, fotografija, fitnes, recepti. Ako je vaš brend u nekoj od ovih industrija, na Pinterest-u ćete pronaći veliku i aktivnu publiku. Ako niste u nekoj od ovih industrija, još uvek možete dobro da se snađete na Pinterestu ako pronađete način da svoje proizvode učinite vizuelno zanimljivim.

Velika prednost ove platforme je to što postoji veća verovatnoća da će korisnici koji pronađu proizvode na Pinterest-u izvršiti kupovinu putem internet prodavnice, nego oni koji proizvode nalaze na drugim društvenim mrežama. U stvari, veliki broj korisnika Pinterest-a koriste baš ovu platformu za planiranje kupovine i samim tim su je već započeli.

Pinterest takođe nudi mogućnost oglašavanja, odnosno promovisanja objava na koje korisnici mogu kliknuti da bi kupili određene proizvode. Slično kao i Instagram, ovi oglasi se pojavljuju kao izvorni sadržaj u korisničkom feed-u kada pretražuju relevantne izraze.

LinkedIn

LinkedIn je efikasna društvena mreža za B2B preduzeća koja žele da prošire svoj domet i izgrade odnose sa potencijalnim klijentima. Sa 260 miliona korisnika mesečno, LinkedIn je najpopularnija profesionalna platforma za umrežavanje.

Ne samo da je idealno mesto za pronalaženje i angažovanje potencijalnih klijenata, već je i najbolje mesto za regrutovanje novih talenata, izgradnju vaše reputacije lidera u industriji i promociju vašeg poslovanja uopšte.

Iako LinkedIn nije idealna marketinška platforma za B2C brendove, on otvara velike mogućnosti za B2B kompanije. Uz LinkedIn možete pronaći određene industrije, kompanije i pozicije koje pokušavate da targetirate.

Na primer, ako pokušavate da dođete do donosioca poslovnih odluka u tehnološkoj industriji, možete pretraživati tehničke direktore kako biste pronašli konkretne ljude koji će najverovatnije biti zainteresovani za ono što vaše preduzeće nudi.

LinkedIn je takođe idealan kanal za izgradnju autoriteta u vašoj industriji. Možete deliti sadržaj sa svog bloga ili sajta na LinkedIn-u ili objavljivati sadržaj direktno na platformi. Ovo nudi sjajnu priliku da svoje ideje i uvide podelite sa potencijalnim klijentima, kupcima i drugima u vašoj industriji.

Ova platforma vam omogućava i da se pridružite relevantnim grupama na LinkedIn-u, pružajući vam priliku da stupite u kontakt sa drugim ljudima u vašoj industriji.

LinkedIn, takođe, ima mogućnost oglašavanja koja vam može pomoći da povećate promet i broj konverzija na web stranici, istovremeno povećavajući svest o svom brendu. LinkedIn oglasi pomažu vam da dosegnete profesionalniju i obrazovaniju publiku rukovodilaca na visokom nivou i drugih donosilaca odluka. Sa LinkedIn oglasima možete ciljati prema zanimanju, nazivu radnog mesta, industriji, lokaciji i još mnogo toga. To ga čini idealnom platformom za oglašavanje za B2B brendove koji žele da suze publiku svojih oglasa i povećaju povraćaj ulaganja.

Zaključak 

Nakon čitanja ovog teksta, da li ste uspeli da odredite koja je vaša idealna društvena mreža? Nemojte se obeshrabriti ako niste, jer odgovor zavisi od mnogo faktora. Ono što bi trebalo da uradite je da odgovorite na nekoliko kratkih pitanja: Ko je vaša publika i koje društvene mreže koriste? Na kojim društvenim mrežama su najaktivniji? Koje društvene mreže koriste za pretragu i kupovinu?

Nakon datih odgovora, vratite se na ovaj tekst i razmislite šta svaka od društvenih mreža može da ponudi vašem brendu i koja od njih ima najviše smisla za vaše poslovanje.

Ako vam je potrebna pomoć u kreiranju strategije za društvene mreže i vođenje istih, slobodno nas kontaktirajte.  


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

SEO optimizacija veb sajta - lista prioriteta

SEO optimizacija veb sajta - lista prioriteta

U “moru” SEO zadataka i ispravki sa kojima se suočavate, kako znate kom zadatku da date prioritet? Pokušaćemo...
Šta je i zašto je bitna namera pretrage (search intent) u procesu SEO optimizacije?

Šta je i zašto je bitna namera pretrage (search intent) u procesu SEO optimizacije?

SEO je način da privučete više prometa na vaš web sajt. Visokim rangiranjem na Google-u privlačite...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.