ApaOne blog!

Da li vaše preduzeće treba da se oglašava na LinkedIn-u?

14
maj
2021
Da li vaše preduzeće treba da se oglašava na LinkedIn-u?

Oglašavanje na LinkedIn-u može da bude veoma unosna strategija, ali u nekim slučajevima ovaj način oglašavanja može da se pretvori u potpuno pogrešan potez za neka preduzeća.

LinkedIn oglasi (LinkedIn Ads) mogu da budu odlični za vaše poslovanje, ali ukoliko ste početnik ovaj vid oglašavanja možda i nije pravo rešenje za vaše poslovanje. To ne znači da platforma sama po sebi nije intuitivna - zapravo je prilično jednostavna za upotrebu, ali može da potraje dosta vremena dok ne pronađete svoje mesto i počnete da dobijate značajne rezultate na ovoj mreži.

Da li se LinkedIn oglasi uklapaju u vašu marketinšku strategiju i ukoliko želite da se oglašavate na LinkedIn-u, gde, kada i kako to treba da uradite, samo su neka od pitanja na koja ćemo u ovom tekstu pokušati da vam damo odgovore.

 

LinkedIn Ads vs. Facebook/Google Ads


LinkedIn Ads je dosta napredovao u poslednjih nekoliko godina, ali još uvek nije nešto u šta biste se trebali upustiti pre nego što budete potpuno spremni.

Prema našem iskustvu, oglašavanje na LinkedIn-u je odličan način da proširite svoj tok. Najbolje funkcioniše nakon što imate druge jednostavnije kanale, kao što su Google Ads ili Facebook Ads.
LinkedIn oglasi nisu jeftini, pa tako ovaj vid oglašavanja predstavlja skupo mesto za otkrivanje vašeg brenda ili proizvoda.

Na Facebook-u je prosečna cena po kliku oko 1,72 USD. Na LinkedIn-u možete očekivati da ćete platiti najmanje 2,00 USD po kliku. Ipak, prosečan klik košta oko 5,74 USD, a prosečna konverzija oko 90 USD. Na Facebook-u prosečna konverzija iznosi 55,21USD. Dakle, možete biti sigurni da će vas oglašavanje na LinkedInu koštati malo više nego oglašavanje na drugim društvenim mrežama.

Za preduzeće koje je na početku svog poslovanja i koje još uvek pokušava da izgradi svoj marketinški tok, visoki troškovi oglašavanja na LinkedIn-u mogu biti gotovo velika prepreka.
Međutim, ukoliko je vaše poslovanje prilično dobro uspostavljeno i imate poteškoće da ostvarite mnogo više od postojećih kampanja, LinkedIn Ads je odličan način da otvorite tok i proširite vaše poslovanje.


Da li će LinkedIn oglasi odmah doneti prodaju?


Odgovor jeste da verovatno neće ili barem ne u velikoj meri. LinkedIn može da bude dobar izvor za potencijalne klijente i prodaju, ali samo ukoliko je vaše poslovanje dovoljno stabilno da mu možete dati vremena potrebnog za sazrevanje.

Za mnoge B2B kompanije jedan novi klijent može da vredi hiljade do miliona dodatnih prihoda. Za druge, u najboljem slučaju moguća je zarada od samo nekoliko stotina dolara.

Ukoliko je vaše preduzeće u drugoj kategoriji, oglašavanje na LinkedInu možda nije dobar put.
Ako vaša prosečna vrednost porudžbine ili doživotna vrednost nisu baš visoki, može biti teško dobiti dobar povraćaj ulaganja u LinkedIn oglase.

S druge strane, ako novi klijent vredi mnogo za vaše poslovanje, LinkedIn Ads može biti odlična opcija za ostvarivanje saradnje. Klijenti visoke vrednosti su obično ređi i teže ih je dobiti, pa bi LinkedIn-ove ultra-specifične opcije ciljanja mogle da budu savršen način za pronalaženje idealnih klijenata.

 

Da li imate dovoljno pratećeg sadržaja?

 

Konačno, blogovi i ostali sadržaj su jezik LinkedIn-a. Ako se oglašavate na LinkedIn-u očekujući da ćete dobiti direktnu prodaju, bićete razočarani.

Vaši kupci nisu na LinkedIn-u jer žele nešto da kupe. Oni žele da uče, umrežavaju se i razgovaraju o poslovnim temama. Imajući to na umu, većina vašeg oglašavanja na LinkedIn-u će se verovatno vrteti oko razmene ideja i sadržaja. Veća je verovatnoća da će vaši budući kupci preuzeti e-knjigu nego zahtevati reviziju ili kupiti proizvod.

Međutim, ako želite da koristite LinkedIn oglase da biste privukli potencijalne klijente svojim kreativnim idejama i sadržajem, morate da imate perfektne ideje i sadržaj za deljenje. Ako nemate dobro razvijenu strategiju marketinga sadržaja, oglašavanje na LinkedIn-u biće veoma teško.

 

Kada je pravo vreme da započnete LinkedIn oglašavanje?

 

Za neka preduzeća bi odgovor bio juče, a za druga možda nikada neće biti pravo vreme.

Ukoliko ste maksimalno iskoristili druge marketinške kanale na mreži, ali vaša prosečna vrednost porudžbine ili trajna vrednost kupca nisu baš visoki, LinkedIn oglasi verovatno nisu pravi izbor za vaše preduzeće. Da li postoji šansa da uspete i u tom slučaju? Naravno, ali izgledi vam ne idu u prilog.

Međutim, ako ste dostigli ograničenja svojih trenutnih marketinških kanala, imate značajnu prosečnu vrednost porudžbine ili trajnu vrednost kupca i tražite načine da proširite svoj marketing, LinkedIn oglasi bi mogli odlično da se uklope u tu zamisao. Ovo se posebno odnosi na preduzeća sa dobrom strategijom marketing sadržaja i dobro definisanim iskustvom kupaca/klijenata.

Možete dobiti sjajne rezultate od LinkedIn Ads-a, ali pod uslovom da vaše preduzeće odgovara ovoj platformi. LinkedIn platforma je bolja nego ikad i to je neverovatan način da se B2B preduzeća povežu sa svojim idealnim klijentima.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije ili naša pomoć u vezi sa LinkedIn oglasima (ili bilo kojim drugim aspektom vaše strategije digitalnog marketinga), budite slobodni da nas kontaktirate, a mi ćemo pronaći najbolje rešenje za vaše poslovanje!


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Greške u marketing sadržaju koje treba izbegavati

Greške u marketing sadržaju koje treba izbegavati

Sadržajni marketing dolazi sa širokim spektrom značajnih potencijalnih prednosti. Zapravo košta oko 62% manje od tradicionalnog marketinga i u proseku...
Trendovi digitalnog marketinga za 2018. godinu

Trendovi digitalnog marketinga za 2018. godinu

Bliži se kraj 2017. godine i oni koji se bave marketingom već razmišljaju o marketinškim kampanjama koje ih...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.