ApaOne blog!

Kako pretraživači rangiraju stranice?

22
okt
2020
Kako pretraživači rangiraju stranice?

Kao ljudi koji se bave digitalom, uglavnom se fokusiramo na pitanje: „Kako da rangiram svoju stranicu?“

Jednako, ako ne i najvažnije pitanje koje bismo trebali postaviti je: „Kako pretraživači rangiraju stranice?“

U ovom tekstu pročitajte kako pretraživači rangiraju web stranice - od klasifikacije upita do dodeljivanja konteksta i određivanja koji su signali najvažniji.

 

Zašto pretraživači rangiraju web stranice

Pre nego što zaronimo u to kako pretraživači rangiraju web stranice, zaustavimo se na trenutak i razmislimo zašto ih rangiraju?

Jasno je da bi im bilo jeftinije i lakše da stranice prikazuju slučajno, brojanjem reči ili bilo kojim od niza različitih sistema za sortiranje.

Razlog zašto to ne čine je očigledan. Ne biste ga koristili.

Dakle, kada postavljamo pitanje o rangiranju, ono što moramo uvek imati na umu je da korisnik kojeg pokušavamo da zadovoljimo nije naš, on pripada pretraživaču i pretraživači ga posuđuju nama.

Ako tog korisnika zloupotrebimo, možda se neće vratiti na pretraživač, pa će im stoga prihod od oglasa opadati.

Možemo i da postavimo stvari ovako:

Ako preporučimo alat ili uslugu na našoj web stranici, to se zasniva na našem iskustvu sa njima i verujemo da će poslužiti i našim posetiocima. Međutim, ako uočimo da im taj alat ili usluga nisu relevantni ili su im beskorisni, uklonićemo ih sa naše web stranice.

Upravo to rade rade i pretraživači.

Ali kako?

 

5 koraka u rangiranju stranice

Postoji pet koraka do kompletnog postupka rangiranja stranice.

Govorimo samo o suštinskom procesu koji treba da prođe svaki upit da bi započeo svoj život kao zahtev za informacijama i završio ga kao skup od 10 plavih linkova zakopanih ispod mora oglasa.

Shvatite ovaj proces, razumite kome je namenjen i bićete na putu da pravilno razmišljate o tome kako da svoje stranice rangirate.

 

Korak 1: Klasifikacija

Prvi korak u procesu je klasifikacija upita koji dolazi. Klasifikacija upita daje mašini informacije potrebne za obavljanje svih sledećih koraka. Pre nego što je mogla da se dogodi složena klasifikacija, mašine su u osnovi morale da primenjuju iste signale na sve upite. To više nije slučaj.

 

Korak 2: Kontekst

Drugi korak u procesu rangiranja je dodeljivanje konteksta. Gde je to moguće, pretraživač treba da uzme u obzir sve relevantne informacije koje imaju o korisniku koji unosi upit. To redovno viđamo za upite, čak i one koje ne pitamo. 

U osnovi, druga faza procesa je da mašina utvrdi koji faktori igraju ulogu. Oni znaju kategoriju upita, gde primenjuju, određuju ili povlače podatke koji se odnose na elemente koji se smatraju relevantnim za tu kategoriju i tip upita.

Neki primeri informacija koji bi se uzeli u obzir su:

  • Lokacija
  • Vreme
  • Da li je upit pitanje
  • Uređaj koji se koristi za upit
  • Format koji se koristi za upit
  • Da li se upit odnosi na prethodne upite
  • Da li su i ranije videli taj upit

 

Korak 3: Relevantnost

Da bi mašina mogla da odredi koje stranice treba da rangira, prvo treba utvrditi koji su signali najvažniji.

Na primer, za upit “najbolje emisije na Netflix-u, manje bi bio bitan autoritet autora informacije, a više to kada je objavljena. Jer, teško da neko za ovaj upit želi da dobije kao razultat informaciju iz 2008. godine u kojoj su navedeni najbolji DVD-evi koji se mogu naručiti preko njihovog servisa.

Dakle, imajući u vidu tip upita, kao i elemente konteksta koji se izvlače, mašina se sada može osloniti na svoje razumevanje koji se od njihovih signala odnosi i sa kojim ponderima za date kombinacije.

Ovim delom će se baviti sistemi poput RankBrain-a koji je algoritam mašinskog učenja dizajniran za podešavanje relevantnosti signala za ranije neviđene upite, ali je kasnije uveden u Google-ove algoritme u celini.

Oprilike 90% algoritama za rangiranje oslanja se na mašinsko učenje, pa se može opravdano pretpostaviti da Bing ima slične sisteme.

 

Korak 4: Izgled

Svi smo to videli - za različite upite menja se izgled stranice rezultata pretraživanja.

Mehanizmi će odrediti koji mogući formati se primenjuju na nameru upita, korisnika koji pokreće upit i dostupne resurse.

Ono što je važno razumeti u kontekstu ovog dela je da različiti elementi bilo koje stranice sa rezultatima pretrage treba da se odrede više-manje u hodu.

To će reći, kada se upit pokrene i prva tri koraka završe, mašina će uputiti bazu podataka različitih mogućih elemenata za umetanje na stranicu, mogućih odredišta za plasman, a zatim utvrditi koji će se primeniti na određeni upit.

Nastavljajući dalje, pretraživač sada zna klasifikaciju upita, kontekst u kojem se informacije zahtevaju, relevantnost signala koje se primenjuju na takav upit i izgled koji će najverovatnije ispuniti razne moguće namere upita.

Konačno, vreme je za rangiranje.

 

Korak 5: Rangiranje

Zanimljivo je da je ovo verovatno najlakši korak u procesu, mada ne toliko jedinstven koliko bi se moglo pomisliti.

Kada razmišljamo o organskim rangiranjima, pomislimo na 10 plavih linkova. Počnimo odatle i pogledajmo dosadašnji proces

Korisnik unosi upit.

Mehanizam razmatra vrstu upita i klasifikuje ga da bi razumeo koji se ključni kriterijumi primenjuju na osnovu sličnih ili identičnih prethodnih interakcija upita.

Mašina uzima u obzir položaj korisnika u prostoru i vremenu kako bi razmotrio njihove verovatne namere.

Mehanizam uzima klasifikaciju upita i korisničke signale i koristi ih za određivanje koji signali su koliko relevantni.

Mehanizam koristi gornje podatke da bi utvrdio koji rasporedi, formati i dodatni podaci mogu zadovoljiti ili dopuniti nameru korisnika.

Uključiće različite web lokacije koje se mogu uzeti u obzir za rangiranje, primeniti svoje algoritme kako bi odredili redosled prikazivanja web stranica u rezultatima pretrage.

Naravno, to moraju učiniti za svaki element na stranici na različite načine.

 

Zašto ovo treba da znamo?

Pitate se kako vam razumevanje ovoga može pomoći u vašim SEO naporima? To je kao da razumete osnovne funkcije kako vaš računar radi.

Ne mogu da napravim procesor, ali znam šta rade i znam koje ih karakteristike čine bržim i kako hlađenje utiče na njih.

Ako razumete srž funkcionisanja pretraživača, razumećete svoje mesto u tom ekosistemu.

A to će rezultirati strategijama osmišljenim sa pretraživačem na umu.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

 Web dizajn – zbog čega Vam je potrebna profesionalna izrada sajta?

Web dizajn – zbog čega Vam je potrebna profesionalna izrada sajta?

Kao što nam je svima poznato promenio se tempo i sve se dešava putem Interneta. Obavljamo poslove,...
Koje Google My Business opcije najviše utiču na rangiranje

Koje Google My Business opcije najviše utiču na rangiranje

Sa toliko opcija prilagođavanja na Google My Business profilu, može biti teško odlučiti se na šta...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.