ApaOne blog!

Šta OBAVEZNO treba da URADITE PRE puštanja web sajta?!

20
jun
2017
Šta OBAVEZNO treba da URADITE PRE puštanja web sajta?!

Proces izrade web sajta nije ni malo jednostavan. Još kada se tome doda niz stvari koje treba da budu savršene pre samog puštanja web sajta kako biste bili što bolje prepoznati na google-u, onda to stvara dodatni pritisak.

Pogledajte par stvari koje mogu biti od izuzetnog značaja za dobro plasiranje vašeg biznisa (web sajta) ako ih primenite na samom startu – odnosno, pre samog puštanja sajta.
 
Osim što vam je potreban dobar dizajn koji će biti vaša online prezenacija, dobra funkcionalnost i prepoznatljivost u moru drugih web sajtova, navešćemo par koraka koje ne biste trebali da propustite pre plasiranja sadržaja posetiocima.
 

1. Pažljivo analizirajte i napravite listu koje su to ključne reči za sadržaj koji plasirate a koje se nalaze u vašim linkovima (koje se to ključne reči „provlače“ kroz celokupan sadržaj sajta)
 

2. Proverite da li su svi sadržaji i sve stranice na vašem sajtu optimizovane za pretraživače. Šta mislimo pod ovim? Prekontolišite vaš web sajt, proverite da li postoje duplirani sadržaji ili stranice, da li su Meta title i Meta description predugački ili pak prekratki, da li se neki od njih ponavljaju za različite sadržaje na vašem sajtu. Ako je to slučaj, google će to prepoznati kao istu stranicu i prestaće da je prikazuje. Obavezno proverite da li postoje linkovi koji su „pokidani“, ili pak stranice koje ne funkcionišu. To je izuzetno važno, jer će posetioci sajta odustati od daljeg pretraživanja sajta ukoliko shvate da server često prijavljuje grešku, i tako ćete ostati bez značajne podrške posetilaca koji su mogli postati vaši potencijalni klijenti.

Kao alat za proveru možete koristiti Google Search Console, Screaming Frog, Moz Pro...
 
Proverite da li je vaš web sajt prilagođen za sve korisnike, uređaje i browsere (pretraživače)
Pod ovim mislimo da li je web sajt prilagođen npr. za slepe korisnike, za mobilne uređaje, da li se isto prikazuje kada neko pretražuje preko Google Chrome-a, Mozilla Firefox-a,...
Ovo je nešto što sigurno ne smete zaboraviti kao jedan od koraka uspešne optimizacije vašeg sajta.
 
Proverite brzinu učitavanja stranica na sajtu. Za to možete koristiti Google Speed Test. Ova alatka pomoći će vam da proverite da li je ista brzina učitavanja stranica i samog sajta u različitim regionima. Ako se tu pojavi problem, prekontrolišite težinu stranica, veličinu slika koje ste postavili na sajt. Fotografije koje su prevelike često prave probleme i usporavaju učitavanje stranica, a to sigurno nije nešto što želite na vašem web sajtu.
 
Prilagodite dizajn i funkcionalnost vašoj ciljnoj populaciji
Ne komplikujte previše. Omogućite korisnicima da na što jednostavniji način pretražuju vaš sajt i njima zanimljive sadržaje. Sprovedite anketu sa prijateljima, porodicom, postojećim korisnicima... Pitajte ih za mišljenje, savet, ideju, kako biste imali što zadovoljnije posetioce koji će se duže vremena zadržati na vašem sajtu i sa lakoćom stići do sadržaja koji ih zanimaju.
 
3. Podesite važne parametre i pratite ih
Danas je veoma popularan Google Analytics. Ova alatka, ako je primenite na svom sajtu, pružiće vam niz mogućnosti. Moći ćete da pratite svoju „publiku“ u realnom vremenu. Možete da ispratite za željeni period kolika je bila posećenost web sajta, koliko su se posetioci sajta zadržali na pojedinim stranicama, koje su to stranice koje su najposećenije na sajtu, koji procenat posetilaca se vraća na vaš web sajt. Sve to i još niz drugih značajnih informacija možete saznati na veoma jednostavan način.
 
Takođe, možete da koristite i Google Search Console (od ranije poznat kao Webmaster tools) koji će vam ukazati na greške ukoliko se pojave na sajtu. Kao i Google Analytics, i njegova primena je besplatna, tako da – ne propustite priliku da bez ulaganja novca dobijete neverovatna unapređenja i samim tim ostvarite bolje rezultate.
 
4. Uvedite pretragu na svoj sajt
Omogućite vašim posetiocima da na što brži i lakši način stignu do željenih sadržaja. Uvedite polje za pretragu sadržaja na vaš sajt ili uvedite stavke u podmeni koje će posetiocima olakšati dalji odabir. Kao što na Facebook-u i Twitter-u imate kartice koje vam olakšavaju pretragu kako biste brže stigli do cilja.
 
5. Dostizanje cilja
Da biste dostigli cilj jednostavno se zapitajte: Ko će mi pomoći da dostignem cilj i zašto? 
 
Ako uspete da identifikujete tu ciljnu grupu, napravite listu, informišite ih o vašim planovima. Samim tim, i oni će biti uzbuđeni kada uspete da ostvarite svoj cilj i želeće da sa vama uživaju u postignutom uspehu. U tom slučaju, „lansiranje“ vašeg novog web sajta može da izazove pravi „bum“ i postigne pozitivne rezultate već na samom početku. Ljudi će želeti sa vama da podele svoje mišljenje, daju dodatne savete, pohvale vaš trud i budu ponosni jer ste baš njihovo mišljenje  smatrali važnim i dragocenim u dostizanju „zajedničkog“ uspeha.
 
 
Nadamo se da će vam ovi saveti značiti pri pokretanju vašeg novog biznisa. Postavite sebi ciljeve, pažljivo birajte ciljnu populaciju kojoj ćete plasirati svoje sadržaje. Budite otvoreni za dobronamerne savete prijatelja, porodice, dosadašnjih korisnika... Ono što oni mogu da vide i da vam plasiraju kao ideju ili smernicu ka putu do uspeha, može biti zlata vredno za procvat vašeg biznisa.
 

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

10 principa efektivnog web dizajna

10 principa efektivnog web dizajna

Na Internetu bi se izreka: „Lepota je u oku posmatrača“ prevodila kao „Efektivan web dizajn se ocenjuje prema korisnika web...
7 saveta za povećanje B2B prodaje

7 saveta za povećanje B2B prodaje

Savremeni pristup prodaji podrazumeva strateški pristup u radu sa onim kupcima od kojih dobijamo najviše. U...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.