ApaOne blog!

Kako povećati stopu otvaranja imejlova?

08
feb
2018
Kako povećati stopu otvaranja imejlova?

Da li ste znali da imejlovi (e-mail) poslati ponedeljkom imaju najveću stopu otvaranja?

Ali, nije samo dovoljno poslati ih prvog radnog dana u nedelji i smatrati da je time posao završen. Tu posao, u stvari, tek počinje.

Prvo što primaoci imejl poruke vide jeste naslov (subject). I baš za taj subject postoje pravila kojima treba da se služi svaki kopirajter (copywriter). Da, to je samo jedna rečenica, ponekad se sastoji od svega nekoliko reči, i ne, nije nevažna. Jedna rečenica ali vredna. Najvrednija u svetu imejl marketinga.

Kako napisati subject koji poziva na akciju?

1. Koristite ključne reči – ono što želite da istaknete i ono što je „poenta“ vašeg imejla, nega bude i u subjectu. Ukoliko se tema subjecta ne poklapa sa tekstom imejla, primaoci imejla vas neće shvatiti ozbiljno. Jer, loš glas daleko se čuje, baš kao i dobar.

2. Utičite na emocije – kupci kupuju vođeni...? Emocijama, naravno. A ko bolje može razviti empatiju od kopirajtera? Kada, na primer, potencijalni kupac vidi neki proizvod na sniženju, on se ne vodi logikom nego isključivo emocijama. Tako je i sa subjectom.

3. Koristite specifičnosti – u subject ne treba istaći ono što je predvidivo. I one svakidašnje pojave možemo da kažemo (napišemo) drugačije. Jedan od primera je video koji govori o čoveku koji je slep i prosi sa natpisom „I’m blind, please help“ a zatim se priča okreće u njegovu korist kada prolaznica promeni natpis rečima „It’s a beautiful day and I can’t see it“. Značenje je identično, a efekat mnogo veći.

4. Sa što manje reči recite više – Ukoliko je subject dugačak, primalac imejla u svom inbox sandučetu neće videti ceo naslov i postoji velika mogućnost da mejl ostane neotvoren. Koristite se pravilom – do 50 karaktera za subject!

5. Ne koristite emotikone (emoticons) – obožavamo da ih koristimo na svim društvenim mrežama, ali nikako, NIKAKO ih ne treba koristiti za naslov imejla. Možete da budete protumačeni kao neozbiljni ili pak, u većini slučajeva, primaoci ovakvih poruka uvek pomisle da je reč o spam imejl porukama.

6. Personalizacija – prednost online marketinga je u postojanju dvosmerne komunikacije, i to je ono što je posebno izraženo u imejl marketingu. Komunicirajte sa svojim postojećim i potencijalnim kupcima, ali na način kao da se isključivo njima obraćate. Verujte, kada oni steknu takav utisak, stopa otvaranja vaših imejlova će znatno da poraste.

Ne zaboravite da eksperimentišete

Ovih šest saveta su samo početak za pisanje odličnih naslova mejla. Ali, uvek zapamtite sledeće – slobodno eksperimentišite, jer možda baš vi budete izumitelj nekog novog pravila za pisanje imejlova koji prodaju.


Kategorija: Trendovi i primeri

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Animirani gifovi – kako ih koristiti u Fejsbuk promociji

Animirani gifovi – kako ih koristiti u Fejsbuk promociji

Ova godina donela nam je promenu na Fejsbuku, koja je obradovala mnoge – konačno možemo da objavljujemo animirane...
DA LI MARKETING U DOBA KRIZE TREBA SVESTI NA MINIMUM?

DA LI MARKETING U DOBA KRIZE TREBA SVESTI NA MINIMUM?

U nepredviđenim situacijama, baš kao što je i ova koja nas je trenutno zadesila, u kojima ne možemo...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.