ApaOne blog!

Kako napraviti dobru nagradnu igru?

13
okt
2015
Kako napraviti dobru nagradnu igru?

Borba za velikim brojem pratilaca i što boljom vidljivošu na internetu, zahtevaju od marketing agencija  da pronalaze rešenja koja mogu dovesti do željenog cilja. Najčešća su plaćanje oglasa ili objava, koja daju i najbolje rezultate. Ipak, jedno od rešenja je i jednostavna, a efektna nagradna igra.

Priprema...

Nagradne igre na društvenim mrežama podrazumevaju da korisnici koji ispunjavaju uslove osvoje određeni proizvod ili uslugu. To je u skladu i sa Zakonom o igrama na sreću, koji je na snazi od 2011. godine, a važi i za virtuelni svet. U njemu se navodi: „Nagradne igre u robi i uslugama su one igre koje u reklamne i druge svrhe priređuje pravno lice ili preduzetnik, u kojima se učesnicima pruža mogućnost da ostvare nagradu u robi ili uslugama, koja mora biti unapred određena, u kojima učesnik stiče pravo na učestvovanje u igri kupovinom određenih proizvoda ili korišćenjem usluga, odnosno pogodnosti priređivača igre“. Dakle, na samom početku potrebno je obezbediti nagradu, ali tako da bude zaista vredna nečije želje i pažnje. Cilj ne bi trebalo da bude puko prikupljanje lajkova stranice i što veći domet (reach), nego zaista volja da se oni najverniji nagrade. Suprotno je lako prepoznati, što može dovesti do neočekivano lošeg odziva. Kako biste sprečili da bude učesnika od kojih kasnije nećete imati benefite, u smislu praćenja stranice i učešća na njoj, odnosno daljeg korišćenja usluga ili robe, važno je da osmislite nagradu koju će baš vaša ciljna grupa prepoznati kao interesantnu. Iz naše prakse, nagrade farbanje kose na staklu ili japansko iscrtavanje obrva, upravo su postigle takav efekat. Javili su se oni koji su zaista zainteresovani za ovakve usluge i kojima je baš taj salon omiljen ili će nakon ovoga postati, što je svakako jedan od željenih rezultata. Da se delilo nešto kao lap top ili knjiga, javili bi se i oni kojima sam salon i njegov rad nisu prioritet. Važno je osmisliti nagradnu igru tako da od nje imate koristi i za dalje poslovanje, u smislu „opipavanja pulsa“ pratilaca. Primer je pitanje koje im je omiljeno piće uz neko jelo, kao što smo mi iskoristili u jednom nagradnom konkursu. Na osnovu toga klijent je prepoznao koje piće da stavi u svoju akcijsku ponudu. Pažnju posvetite i ličnom povodu, važnim datumima tokom godine, sezoni. Nagrada mora biti popularna u tom momentu, kako bi zainteresovala korisnike.

Pozor...

Nagradu koju ste osmislili, potrebno je na pravi način prezentovati. Time prikazujete, pre svega, svoju profesionalnost, ali i privlačite pažnju onih koji vide objavu. To znači da mora da ima adekvatan i dobro osmišljen vizual. Kada je reč o tekstu, on bi trebao da bude zanimljiv i neposredan, nikako hladnog tona. Ideja je da se stvori osećaj intimnosti između stranice i njenih pratilaca, odnosno vas i vaših konzumenata ili korisnika. Obratite pažnju da tačno navedete pravila igra, kao i da napomenete ko će i u kojim slučajevima biti diskvalifikovan. Ukoliko ne koristite posebne alate kao što su programirane aplikacije, već samo ono čime raspolažete na samoj stranici, opredelite se za uslove kao što su lajkovanje stranice, lajkovnje objava i ostavljanje  komentara. Sa druge strane, deljenje stranice ili objave Fejsbuk prepoznaje kao prekršaj, ali često ostaje nekažnjen na stranicama sa manjim brojem pratilaca. Ipak, nemojte rizikovati. Obavezno je da odredite i datum proglašenja pobednika, kao i način na koji će se to izvesti – ličnim odabirom, kompjuterskim programom, na osnovu komentara koji ima najviše lajkova i slično.

Sad...

Kada nagradna igra krene, budite u pripravnosti da odgovarate na moguća pitanja, pratite njen tok i lajkujete komentare koje korisnici ostavljaju. Time dajete do znanja da nadgledate situaciju, te da su mogućnosti za neregularnošću minimalne. Iskoristite sve podatke koje dobijate da bolje upoznate  svoje pratioce, kako biste u daljem radu bili bliže njihovim potrebama. Ukoliko se odlučite za kompjutersko izvlačenje, dobar primer je http://woobox.com/. Potrudite se da posebnu objavu posvetite dobitniku nagrade, kao i da svoj komentar ostavite na kraju svih komentara učesnika, kako niko ne bi ostao uskraćen za informaciju o tome ko je osvojio nagradu. Zahvalite se na učešću, najavite sledeće akcije i trudite se da uvek budete drugačiji i usmereni ka razliitim potrebama korisnika. Svakako, sa nagradnim igrama nemojte preterivati, jer se za nešto što se često pojavljuje na stranici, lako gubi zainteresovanost. 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako da integrišete SEO i email marketing?

Kako da integrišete SEO i email marketing?

Email marketing definitivno nije zastareli oblik marketinga. Znamo to, jer smo sigurni da je email način na koji svakodnevno komunicirate...
Da li digitalne reklame postaju prošlost?

Da li digitalne reklame postaju prošlost?

  Kada Vas neko ne sluša, imate potrebu da to izgovorite glasnije. Što glasnije izgovarate, Vašem sagovorniku...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.