ApaOne blog!

Vaš sajt se ne prikazuje na pretraživačima? Evo šta sve može biti razlog za to

21
feb
2020
Vaš sajt se ne prikazuje na pretraživačima? Evo šta sve može biti razlog za to

Dobar start

Kreirali ste sajt i postavili na izabrani domen. Google algoritam će videti vaš sajt i početi da ga rangira u pretrazi, ali je za to potrebno da prođe neko vreme. Ali, šta ako se i posle dužeg vremena vaš sajt ne prikazuje?
Pogledajte u nastavku teksta najčešće razloge zbog kojih se vaš sajt ne prikazuje na Google.

On-page SEO

Kada govorimo o on-page optimizaciji, onda je reč o aktivnostima koje možemo da uradimo na samim stranicama sajta. U to spadaju izmene i dopune koje možemo sami da napravimo.


Niste kreirali kvalitetan sadržaj

Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto vaš sajt nije dovoljno kvalitetan za rangiranje. Sadržaj je jedan od elemenata koji sami kreirate i organizujete u skladu sa potrebama vašeg biznisa. Ukoliko nemate sadržaja na sajtu, niste optimizovali tekstove za ključne reči ili imate dupliran sadržaj na stranicama, onda će vaš sajt verovatno biti nisko rangiran.

Google najbolje rangira one stranice koje daju najbolji odgovor za upit u pretrazi. Zato probajte da saznate šta je to što vaša ciljna grupa najčešće pretražuje i kreirajte stranice sa sadržajem koji će odgovarati na upite korisnika.

Nemate naslove i podnaslove u tekstovima

Naslovi i podnaslovi služe za struktuiranje tekstova. Tekstovi sa jasnom i logičnom strukturom su lakši za čitanje i pregledniji su. Sa SEO aspekta, naslovi i podnaslovi su označeni H1, H2, H3 itd tagovima. Google koristi ove podnaslove da bolje razume sadržaj stranice. Oni se razlikuju po značaju, hijerarhija je jasno postavljena: glavni naslove je označen H1 tagom i on je veći od ostalih podnaslova. To je prvi podnaslov koji Google roboti vide i zbog toga je važno da on sadrži ključne reči za koje optimizujete tu stranicu.

Naslovi i opisi stranica

Takozvani Title i Description tagovi su naslovi i opisi stranica.
Title tagovi se prikazuju na vrhu browser-a, pa su jako korisni kada imate otvoreno više tabova.
Kada kažemo Title tag, najčešće se pomisli na naslov sadržaja koji se nalazi na stranici, ali ovo je ipak druga vrsta naslova. Title tag se prikazuje u pretrazi na Google, pa je jako bitno da budu privlačni potrošačima. Od njih zavisi da li će neko kliknuti na link ka vašem sajtu ili na link sajta konkurencije.

U prikazivanju rezultata pretrage, Google pokazuje do 60 karaktera, pa je bitno da vaši Title tagovi budu te dužine ili kraći. Preporučljivo je da sadrže ključne reči i da svaka stranica ima jedinstven Title tag, bez dupliranja.

Description tagovi su opisi stranica koji se takođe prikazuju u rezultatima pretrage, ispor Title tagova i linka. Kao i Title tagovi, opisi stranica su jako važnji za privlačenje pažnje potrošača, ali za razliku od kratkih naslova, opisi stranica mogu imati do 160 karaktera. To bi trebalo da vam bude dovoljno da ukratko opišete šta se nalazi na toj stranici, a na osnovu ovih opisa, potrošači odlučuju da li žele da kliknu na vaš link.

Nemate definisanu URL strukturu

Verovatno ste svi čuli za URL, a često se koristi kao: “URL adresa”.
URL je skraćenica od Uniform Resource Locator što je u prevodu adresa pojedinog sadržaja na internetu. URL adresa je podjednako namenjena posetiocima sajta, kao i Google robotima za pretragu. Ona može sadržati ključne reči i pokazati posetiocima šta se nalazi na toj stranici (slično kao Title i Description). Istovremeno, koriste ih i Google roboti kako bi uputili posetioce na pravu stranicu kao odgovor na njihov upit na internetu.

Off-page SEO

Off-page optimizacija se odnosi na aktivnosti van sajta, zavisi od povratnih linkova ka vašem sajtu, deljenja sadržaja na drugim platformama ili preporukama korisnika.

Nemate povratne veze sa drugih sajtova

Google algoritam jako ceni povratne veze sa drugih sajtova ka vašem sajtu. To je pokazatelj da se na vašem sajtu nalazi kvalitetan sadržaj. Što više povratnih veza imate, pre ćete se rangirati na Google.

Postoji više načina za kreiranje povratnih veza. Kreiranjem dobrog i relevantnog sadržaja, kreiraćete prirodne povratne veze. Primer prirodne povratne veze je ukoliko vlasnici drugih sajtova sami odluče da postave link na svom sajtu ka nečemu što ste objavili.

Možete i pozivati klijente da se povežu sa vašim sajtom i podele vađ sadržaj i time dobijate ručno izgrađene povratne veze.

I pored toga možete i sami kreirati povratne veze tako što ćete upisati vaš sajt u online direktorijume ili objavljivati PR tekstove.

Jako je važno da pazite na kvalitet sajtova sa kojih dobijate povratne veze. Što je kvalitetniji sajt sa koga dobijate link, to ćete se bolje rangirati.

Nemate nikakve marketing aktivnosti

Kako bi vaš sadržaj došao do što većeg broja ljudi, odnosno, kako biste privukli što veći broj posetilaca na vaš sajt, potrebno je da kreirate marketing strategiju kojom ćete promovisati svoj sadržaj. Internet nam pruža bezbroj mogućnosti kao što je marketing na društvenim mrežama, sve vrste oglašavanja na internetu, newsletter kampanje i slično.

U skladu sa mogućnostima i resursima, izaberite na koji način želite da pronađete ciljnu grupu i plasirajte im promotivne poruke. Tako ćete povećati posetu vašem sajtu što je jako bitna stavka u rangiranju na pretraživačima.

Tehnički SEO

Najzahtevniji deo optimizacije sajta je tehnička optimizacija. To podrazumeva uređen i kvalitetan kod i ostale elemente koji se nalaze u pozadini sajta. Za ovaj deo optimizacije potrebno vam je tehničko znanje ili pomoć programera.

Tehnički SEO podrazumeva brojne aktivnosti u samoj postavci sajta, ali i kasnije praćenje funkcionalnosti preko brojnih dostupnih platformi. Nabrojaćemo neke od elemenata koje morate imati kako bi se smatralo da je vaš sajt tehnički optimizovan:
- Organizacija sadržaja (struktura sajta)
- Uklanjanje dupliranog sadržaja
- Kreiranje XML mape
- Povećavanje brzine učitavanja stranice (optimizacija fotografija, brisanje nepotrebnih stranica, smanjivanje preusmeravanja, omogućavanje keširanja, poboljšavanje vremena odziva servera)

Ukoliko se vaš sajt ne prikazuje na pretraživačima, a sproveli ste sve on i off-site SEO aktivnosti, konsultujte se sa stručnjacima u oblasti optimizacije za pretraživače kako biste mogli da uradite i tehničku optimizaciju.

Evo još nekoliko stvari koje možete uraditi da biste vaš sajt učinili privlačnim Google robotima:


User-friendly dizajn

Prilagodite dizajn sajta različitim uređajima sa kojih se pretražuje. Korisnici pretražuju internet preko telefona, tableta, desktop i lartop računara i svaki od ovih uređaja ima definisane dimenzije ekrana. Pobrinite se da se dizajn vašeg sajta ne ometa korisničko iskustvo posetilaca sajta.

Mobile-friendly sajt

Pored dizajna, pobrinite se da je i funkcionalnost vašeg sajta prilagođena različitim uređajima. To se odnosi na prikazivanje teksta, linkovi moraju biti prilagođeni malim ekranima i laki za klik, pretraživanje treba da bude lako, meni jasni vidljiv i slično.


Optimizacija sajta je kontinuiran posao. Čak i kada ispunite sve uslove i rangirate se na Google, morate nastaviti da radite na optimizaciji kako biste zadržali svoju poziciju. Konkurencija je velika, ali je kvalitet uvek na prvom mestu. Zato pratite trendove, kreirajte dobar sadržaj i ostvarujte saradnje sa drugim sajtovima. Za svaki korak u ovom procesu možete da nas kontaktirate, a naš tim će se pobrinuti da vaš sajt ima sve potrebne parametre za dobro rangiranje.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Šta je i zašto je bitna namera pretrage (search intent) u procesu SEO optimizacije?

Šta je i zašto je bitna namera pretrage (search intent) u procesu SEO optimizacije?

SEO je način da privučete više prometa na vaš web sajt. Visokim rangiranjem na Google-u privlačite...
Da li je neophodno napraviti i Instagram marketing plan?

Da li je neophodno napraviti i Instagram marketing plan?

Ukoliko je Instagram deo social media strategije (a sigurni smo da jeste, jer ako nije, u startu imamo...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.