ApaOne blog!

Kako doći do kvalifikovanih kontakata (Lead Generation)?

14
sept
2018
Kako doći do kvalifikovanih kontakata (Lead Generation)?

Kreiranje određenih aktivnosti (u online svetu) uz pomoć kojih smo nadomak relevantnih kontakata (po naše poslovanje) naziva se Lead Generation.

Prema sajtu 7digits predstavićemo nekoliko kvalifikovanih kontakata (ili, jednostavnije – pojedinac koji je zainteresovan za kupovinu proizvoda ili usluge) koje možete odmah implementirati u svoju online strategiju. Zašto da odaberete baš Lead Generation? Jednostavno, najbolje je rešenje. Naročito ako ne poznajete SEO veštine ili nemate mnogo vremena da bi napisali čitavu strategiju i konkretne korake koji bi vam pomogli da dođete do ciljne grupe.

Evo nekoliko saveta prema 7digits koje istog momenta možete da implementirate kako biste dospeli do svojih kvalifikovanih kontakata – Lead generation.

Prvo i osnovno pravilo

Za razliku od B2C (Business to Customer), gde potencijalni klijenti mogu da se zaljube u vaš proizvod kroz korak ili dva, u B2B svetu (Business to Business) dolazak do kvalifikovanih kontakata je malo duži proces. Ipak, oni znaju da je potrebno malo više ključnih koraka pre nego što bi se odlučili na kupovinu određenog proizvoda od druge kompanije.

Hajde da vidimo kako funkcioniše proces kupovine. Čine ga tri koraka:

Svesnost (o postojanju brenda, proizvoda, usluge,...) › Razmatranje › Odluka

Ovo su osnovna tri koraka, tako da: nemojte da ih smanjujete.

Osnovna uloga B2B marketinga

Osnovna B2B marketinga jeste da definiše „hot generate leads“ koji su upotpunosti spremni za kupovinu, tako da vaš prodajni tim sve što ima da uradi jeste da zaključi prodaju. Prema istraživanjima, dve trećine ukupne prodaje se dešava u online svetu, što znači da naši potencijalni kupci ne žele da ih „ometamo“ dok nisu u potpunosti spremni.

KPI (Key Performance Indicators) – ključni indikatori performansi

CPM, CTR i CPC su od izuzetne važnosti, ali savetujemo da se fokusirate na CPA (cost-per-acquisition). CPA predstavlja model oglašavanja kod koga oglašivač plaća za tačno određenu akciju. Stoga na najbolji mogući način ovaj proces pomaže da profitirate.

Vaš ROAS (return on ad spending – povraćaj troškova oglasa) je iznos koji posmatrate kao profit trošeći X na kvalifikovane kontakte. Ne činite grešku tako što ćete računati čitavu sumu svog prihoda – držite se profita.

I, nemojte zaboraviti na LTV (customer lifetime value). Ukoliko su vaši kupci zainteresovani da ponove kupovinu baš kod vas, napravite razumnu procenu dugoročne dobiti koju možete očekivati.

Ok, držimo se ovih koraka. Sledeće što ćemo uraditi jeste da ćemo vam predstaviti kako da pronaćete Lead generation kroz online alate – društvene mreže. :)


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Reklame na društvenim mrežama - stub digitalnog oglašavanja

Reklame na društvenim mrežama - stub digitalnog oglašavanja

Društvene mreže uzimaju primat u digitalnom marketingu, a ove godine one su ključni deo marketing strategija. U brojevima...
Kako da pokrenete svoj blog i koji su benefiti?

Kako da pokrenete svoj blog i koji su benefiti?

Blog postovi su postali deo naše svakodnevice i neretko se posvetimo čitanju nekog interesantnog blog posta umesto čitanja...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.